To ja tez tu...bo tam inni dyskutuja...i temat zmienil kierunek... ;-)
---
A moze...
pepinillos encurtidos? ;-)
- osobiscie tak nazywam nasze polskie kiszone ogorki...rozmawiajac z Hiszpanami...
Czasem pytaja co i jak?
---
A wracajac do wlasciwego tematu, o tego:
Wielka prosba do ludzi dobrej woli o sprawdzenie poprawnosci.
Jest to przepis na SALATKE JARZYNOWA
Ensaladilla rusa-salatka jarzynowa
Para hacer la esaladilla rusa necesitamos:
3ó4 patatas
3ó4 zanahorias
1 perejil
3 pepinos fermentad
2ó3 huevos duros
1 manzana
Una lata de guisante
Una lata de maíz
Mahonesa
Un poco de sal,pimienta y azúcar
¡Es muy fácil!
Tenemos que cocer las patatas,las zanahorias,la perejil.Después de cocer pelamos y cortamos todo(en dado-w kostke,nie wiem czy poprawnie?)junto con los pepinos y la manzana.Al final añadimos el guisante y el maíz,luego un poco de sal,pimiento y azúcar.Mezclamos todo junto con majonesa.
¡Qué aproveche!Czy ta ma byc typowy przepis na salatke? Czy np. komus w liscie opisujesz jak Ty ja robisz...i polecasz?
----------
Ogolnie... (AUTO)
PISTAS- receta
- receta... de cocina
- ingredientes
- para 3/4 personas...
- tiempo de preparación/ elaboración
- tiempo de cocción...
- dificultad....; fácil; difícil....
- lata de...- jaka? Duza? Mala? - to tez wzgladne...
1[tel]ml?
Puszka to bardzo ogolne pojecie...Podobnie jak ja, tu w Hiszpanii robie cos z polskiego przepisu i mnie trafia...bo w przepisie jest np. kostka masla...Albo smietana 1 opakowanie...
Ot i
badz madry i pisz wiersze...
Tu smietan jest...kilka - ZADNA nawet nie podobna do polskiej - to 1.
A dwa - opakowania sa...tez zupelnie innych rozmiarow...Smiwtana np. od kartonikow po 100ml. do nawet 1 litra...O procentach...przeroznych...
O masle - nie wspomne...
Ale to tylko...do podkreslenia, ze dobry przepis MUSI uwzgladniac ilosc i jakosc... ;-)
Moze byc ogolnie - tam gdzie majonez np. => al gusto ??? ;-)
(
añadir /salsa de.../
mahonesa /tu podoba mi sie, ze wybralas/es pisownie pochodzenia hiszpanskiego...;-)
al gusto -
y mezclar bien...np. )
- servir...presentar...adornar...enfriar...conservar...
- plato frío
- en dados ...ok. Ale znowu, jak duze te kostki?
- itd.
ale napisz cos wiecej... ;-)
---------------
Ciekawostka:
(O pietruszce juz Bea napisala...)
Hiszpanie kupia gotowa mrozonke warzywna w woreczku - NA PEWNO!!!
Za to majonez - najprawdopodobniej sami zrobia...
Jednym slowem:
Ugotuja gotowe (obrane i pokrojone!) juz warzywa...a w przepisie rozpisza sie
ewentualnie o ...majonezie...Albo o dodatkach...- Ty, mowisz o kukurydzy....A Hiszpanie beda o...tunczyku czy oliwkach...
edytowany przez Una_: 14 lis 2010