Selectividad zniesiony??

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |
Gdzies czytalam(niestety nie pamietam gdzie), ze Selectividad bedzie zniesiony i wystarczy miec polska mature i znac jezyk, aby dostac sie na uczelnie hiszpanska. Czy to prawda czy jednak ktos sie pomylil??
No,to prawda. Ja wyslalem do UNEDu przetlumaczone przez tlumacza przysieglego swiadectwo z 3 klasy liceum i wyniki z matury i dostalem ocene 8,83 w skali 10. Musisz wczesniej zarejestrowac sie na stronie UNED(maj) i wydrukowac solicitud,ktora slesz wraz z matura i swiadectwem. dolaczasz tez kopie paszportu i dowod wplaty*40 euro. Una vez evaluada la nota, skladasz podanie na uniwerek,ktore znajdziesz na jego stronie internetowej. Zaznaczasz tam min kierunek jaki chcesz studiowac,dane,etc. Jezeli chcesz studiowac w tym roku,preinscripcion na uned.es jest przseprowadzana we wrzesniu.
Niesamowite! Od ponad miesiąca szukam z kolezanka informacji dot. tego czy jest możliwość studiowania w Hiszpanii, jakie egzaminy należy zdac etc. a tu okazuje się, że wystarczy nasza matura??? Czy możesz podac mi dokładny adres podstrony, na której wypisane sa zasady przyjmowania obcokrajowców? Skąd wiedziałeś, gdzie należy przesłać świadectwo?

Bardzo proszę o kontakt !!

Patrycja
Hola!
Ja tez szukam informacji na ten teamt!!W tym roku zdaję maturę i jestem zdezorientowana jakie sa wymagania by dostac sie na uczelnie hiszpanską.Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje na ten temat,slyszlaalam ostatnio ze w ogole nie licza sie ocenki z matury i nawet nie patrza,czy sie zadawalo j.hiszpanski,bo to samo wyjdzie czy znasz jezyk,czy nie.Drugi problem mam z DELE,nie wiem czy jest potrzebne(narazie nie mam,ale jakby co w maju bym zrobila).I teraz jeszcze tu czytam ze zniesiono Selectividad...juz jestem kompletnie zdezorientowana!
i jeszcze jedno,na uczelniach hiszp publicznych mimo tez sie placi,to prawda?Narazie wyslalam maila na Universidad de Malaga z pytaniem jakie sa wymagania,ale jeszcze nie odpisali.A wymarzylam sobie kierunek traduccion e interpretacion (o turistica?)
Jakby ktos byl taki mily i troche mi pomogl ogarnac to wszystko to bylabym wniebowzieta!
Zmartwię cię,na traducción e interpretación jest osobny examen nawet dla uczniów z UE. Moja znajoma francuska zdawała.
osobny egzamin?a wiesz moze jaki to typ egz?cos pewnie sprawdzajace umiejetnosci jezykowe?A na jakim poziomie znajomosci jezykow musiala byc Twoja kolezanka?Ale to oprócz Selectividad?
Mogłbyś napisac mi dokładnie gdzie uzyskales informacje: co robic? Skąd wiedziałeś gdzie masz wysłac swoje swiadectwo i jak przeliczaja pkty. ? Co i na ile procent zdawales na maturze. Proponuję żebyś napisał raz od początku do końca całą swoją drogę starania się o możliwość studiów na uczelni hiszpanskiej, bo jak widze jest tu wiecej osób, które są zdezorientowane.
Jak na razie jestes nasza jedyna nadzieją ma jakies konkretne informacje.

Saludos
wlasnie tez prosilabym o takie konkretne info na ten temat bo swira mzna dostac.:P
Na uniwersytecie na którym ja akurat zaczynam studiować,jest osobny egzamin na Traducción e interpretación,czy to francesa,czy inglesa. Wg. informacji na tejże stronie,organizuje się test z języka obcego: do wyboru francuski lub angielski i z Lengua y literatura,czyli pytania tego typu: Español de América,zrób analizę teksu literackiego(zazwyczaj 2 opcje- popularno- naukowy,lub wiersz),zrób analizę gramatyczną podanego zdania.Podaję link na przykładowy test:
http://www.uam.es/estudiantes/acceso/Modelos_de_Examen/Prueba_de_Acceso/LOGSE/2007/Junio/LENGUA_CASTELLANA_LITERATURA_II.pdf
Jeżeli znacie angielski,nie będziecie mieć problemów,bo wg mnie jest banalny w
powrównaniu.np. z naszą maturą rozszerzoną,nawet jest łatwiejszy niż nasza podstawa,bo nie ma częsci słuchanej.Podobno w przyszłym roku mają wprowadzić ustną część. Ja zdawałem maturę rozsz. ze wszystkiego łącznie z ustnymi z polskiego,angielskiego,hiszpańskiego i Wiedzy o społeczeństwie.Na podstawie moich wyników dostałem ocenę 8.83/10 co dało mi wejście wszędzie na jaki chce kierunek.Wybrąłem filologię hiszpańską na którą trzeba było mieć 5.
Aha,podejrzewam,że nie trzeba będzie zdawać w przyszłym roku Selectividad,więc wystraczy świadectwo z 3 klasy liceum i wyniki z matury. Ale na wasz kierunke,niestety jest ten test...Z tego co wiem,to jest examen na medycynę i prawo.
hej, a czy wie ktoś jak to wygląda jak ktoś ma starą maturę? pozdrawiam
tak samo postępujesz jak z nową.wysyłasz papiery do UNEDu
dzięki za odpowiedź :)
oo wreszcie jakas odpowiedz;Ddzieki:D::D
p.s.a gdzie studiujesz?i jakie mniej wiecej sa oplaty?
Universidad Autónoma de Madrid.Ubiegam sie o stypedium.
chico17-Nie mogę otworzyc tego linka z przykladowym examenem:(
i jeszcze 1 pytanko-piszesz ze zdawales 4 przedmioty rozszerzone na maturze i uzyskales 8,83/10...czy Twoje wyniki z maturki byly jakies super :P?bo ja wlasnie to samo co Ty mam zamiar zdawac tylko nie wiem czy uzyskam dobre wyniki.
Miałem ponad 90% angola,,hiszpański troche mniej niz ang i reszta miałem troche mniej.Ustne też się liczą,ja miałem za 3 przedmioty 100%
ale mysle,ze jak ok 70 % zdobedziesz to nota przyzwoita ci siądzie.
aha dodam,że za świadectwo tez sie coś tam liczy,ale ja miałem świadectwo takie sobie,bo tylko z angola miałem nota de honor,z polaka sobresaliente,no i w ogóle z tych humanistycznych dobrze,niemca na 4 z tego co pamietam,a hiszpana sie nauczyłem sam w chałupie,bo w szkole nie miałem.Ponadto dostałem 2 dopy: z fizy i matmy i reszta matematycznych na 3 :D Chyba z biologii 4 :-D Myślę,że to jest troche tak,że jak widzą,że masz z hum maturę,to bardziej patrzą ci na te ocenki humanistyczne ;D
O to tak jak ja z hiszpanem w chałupie:) hmmm dzieki za infromacje:) teraz mam duzo jasniej wszystko zarysowane :)Ale to patrza na srednia ogolnie...hmm a w tym roku sie religia liczy,moze zaczne chodzic;p 5 by sie przydala:P
A co do matury to ładne miales wyniki:)
jak chcesz pogadac na temat studiów itp. zapraszam na msn [email] może coś mi sie przypomni.
mam tez ciekawa stronke z przykładowymi selectividad ;-)
na jakiej stronie przeglądałes te różne wydziały, czy dopiero po otrzymaniu wyników dowiedziałes się gdzie możesz składać swoje papiery czy ustaliłeś już wcześniej co chciałbys studiować? Jesli jest strona z wydziałami i np. orientacyjnymi punktami, od ilu gdzie przyjmują byłabym wdzięczna. Pozdrawiam ;)
Istnieje coś takiego jak nota de corte na każdy kierunek. Tabelkę znajdziesz na strnce uniwerku samego,albo www.mec.es Jak dostałem credencial już wiedziałem,co chcę studiować.Okazało się(też to trochę przewidziałem),że nota de corte wymagana była 5 na filologię hiszpaską,więc... Np. na medycyne chyba jest 8,3 warunek :D

PS. Trzymajcie dzisiaj kciuki za hiszpańczyków,bo trwa właśnie Lengua i literatura z SELECTIVIDAD :)
Mam examen SELECTIVIDAD z angielskiego,który zdawali dzisiaj Hiszpanie w całej Andaluzji ;) mogę użyczyć :D
Może wrzuć go na 'chomika' tam każdy będzie mógł sobie ściągnąć...w tym i ja :)
Cześć, czy mógłbyś odezwać się do mnie na maila: [email] gdyż jako student w Hiszpanii z pewnością dysponujesz wiedzą na dręczące mnie pytania i wątpliwości. Z góry dziękuję i mam nadzieję, że do rychłego napisania :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia