Jak przygotowania do matury 2010 r.? :)

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 421
Heej :) Ja też zdaję hiszpański, rozszerzony (a do tego włoski i angielski na podstawie). Jeśli chodzi o przygotowanie to się nie przygotowuję i raczej nie będę jakoś specjalnie. Mam tylko nadzieję, ze nie dostanę jakiegoś dziwacznego tematu na ustnej.

A wam jak idzie? :) Myślicie już o maturze?

Jakby co to można mnie też łapać na msn [email]
chętnie popiszę
Pozdrawiam.
zaro przygotowań? tak na partyzanta idziesz?
bruixa.del.sud

Zależy czy zdajesz sobie tak dla frajdy czy do czegoś Ci potrzebny.

A czemu zdajesz włoski na podstawie jeśli mogę spytać? :D
aj ja bym chyba nie mogła tak tylko dla frajdy na żywioł :)

jak już się za coś zabieram to wynik ma być jak najlepszy - i to wcale nie oznacza "po trupach do celu", ale mam wiedzieć, że dałam z siebie wszystko co tylko się dało, żeby mieć czyste sumienie :D

no chyba, że bruixa.del.sud jest szczęsliwą posiadaczką rodziców z Hiszpanii :)
http://www.hiszpanski.ang.pl/matura_rozszerzona_podreczniki_18058.html aj jednak trafiłam :D katalońskie korzenie posiadasz

posługujesz się tylko hiszpańskim moja droga, czy katalońskim także? zawsze mnie interesowała różnica między tymi językami :) bo jak siedziałam w Katalonii to bardziej to gadanie przypominało mi francuski niż hiszpański

:)
tak z ciekawosci: macie już ustalone terminy ustnych egzaminów? ;>

właśnie siedzę i wyszukuję jakieś tematy na rozszerzoną i muszę stwierdzić, że niestety to forum po hiszpańskiej stronie za bardzo pomocne nie jest... zero wpisów, nic
co prawda z matury z anglika, ale... dośc uniwersalne

1.Gangi wsrod nieletnich+sposoby zapobiegania
2.Unia Europejska-stosunek Polski do Uni i nastroje panujace w Uni
3.Wolność prasy-czy powinno się ja ograniczyc?
4.Doping w sporcie
5.Czy swięta Bozego Narodzenia i Wielkanoc sa skomercjalizowane?
6.Dyscyplina w szkole.
7.Mobbing
8.Zmiany klimacie
9. Woman has home while man has house
10.Zanieczyszczenia srodowiska
11. Zagrozone gatunki
12. Reklama
13.Plusy i minusy uzywania kard kredytowych
Ja mam 15 de mayo.. a las 5 de la tarde en otra ciudad. Z tego co mi się wydaje będę miała sama rozszerzony, jest kilka osób z województwa, które zdają ustny podstawowy, ale skoro mam na karteczce napisane: Indywidualny harmonogram części ustnej egzaminu maturalnego to tylko ja sama będę na roz. czy jak ? :P

Boję się strasznie, niby lubię gadać, ale zależy na jaki temat :D

Zawsze są dwa do wyboru na początku, co nie?

Bardziej się boję polskiego pisemnego.. choć to podstawa.. :( ale jestem ciołek w tym i tyle. A jeszcze tej prezentacji na polski nie napisałam.. wRRR ile roboty :/

a wy jak tam Chicas i wasze maturki?
Zupełnie na luzie do tego nie podchodzę, bo mam hiszpański jako przedmiot obowiązkowy, więc muszę go zdać, ale mówię po hiszpańsku na codzień, i od kiedy tylko pamiętam na równi z polskim więc na pewno dam radę. Zastanawiam się tylko czy nie narobię tzw. błędów 'z ulicy' :) Bo wiadomo, że zasady danego języka a ludzie w danym języku mówiący to też są dwie różne rzeczy ;) Jedni robią więcej błędów inni mniej (zresztą to tyczy się pewnie każdego języka) więc staram się zwracać uwagę, na to by mówić poprawnie i czytać książki, to też wzbogaca język. Aczkolwiek myślę, że dobrze zdam, bo hiszpański jest moim językiem. Za to niesamowity stres mam jeśli chodzi o matematykę bo kompletnie jej nie umiem :/ później martwię się też o polski.

>posługujesz się tylko hiszpańskim moja droga, czy katalońskim także?

Po katalońsku też mówię. Gorzej niż po hiszpańsku, bo czasem mylę jakieś słówka i wtrącam np. hiszpańskie (poematu bym nie napisała jajaja a przynajmniej przed wydaniem dałabym go komuś do sprawdzenia :P) ale mówię i rozumiem dość dobrze. Faktycznie, kataloński w wielu miejscach jest podobny do francuskiego, więc słuszna obserwacja ;) Wiele elementów gramatyki katalońskiej pokrywa się z francuskimi, wiele słówek katalońskich jest bardziej podobnych do francuskich niż do hiszpańskich. Kataloński jest właśnie mieszanką francuskiego z hiszpańskim i włoskim, jednak ani Francuz, ani Hiszpan ani Włoch nie zrozumieliby szybko mówiącego Katalończyka ;) potrzeba do tego trochę wprawy. Szczególnie jeśli chodzi o akcent. Hiszpanie na kataloński mówią ´castellano mal hablado´ :P I część uważają go za plebejski i wiejski język. Choć tak nie jest. :)

Co do włoskiego to ucze się go od dawna i bardzo lubię. Wybieram się na filologię romańską, dlatego poszłam w języki :)

Właśnie, denerwuje mnie to, że nie mam jeszcze terminów egzaminów ustnych z hiszpańskiego i włoskiego :/ Wiem już gdzie będę je miała ale nie wiem kiedy...
dzięki wielkie za taką szeroką odpowiedź :) interesuje mnie kataloński, ale u mnie w okolicy zakrawa na cud o nauczyciela do zwykłego castellano, więc o katalońskim raczej nie ma co marzyć, może gdzieś kiedyś na studiach :)

moje egzaminy 21 maja, podstawa o 12.35, a rozszerzenie o 14.30 gdzieś w jakiejś szkole w Dąbrowie Górniczej, ale też jeszcze oficjalnej informacji nie dostałam, tylko mój dyrektor strasznie się pieklił, że jeszcze nie wiem i męczył ich strasznie :D

a co do innych matur: ja prezentacyjne załamanie z polskiego miałam w ferie, bo przecież mogłabym tyle innych potrzebnych rzeczy zrobić... nawet myślałam, czy by nie kupić prezentacji, ale mama stwierdziła, że już woli mnie dać tą kasę :D i chyba jestem materialistką, bo sią zgodziłam i sama wymęczyłam :D

mówicie, że macie problem z matematyką? czyżby typowe umysły humanistyczne? ja jestem w klasie z rozszerzoną, ale zdaję podstawę, będzie dobrze szczęście w nieszczęściu, że dali nam te tablice wzorów :)

a propos tych tematów na ustną: http://www.tematymatura.fora.pl/ co prawda nie ma ani hiszpanskich ani włoskich, ale to nie ma różnicy

wyrabiacie ze wszystkim? czy może jeszcze się uczycie na świadectwo z paskiem? ;> bo ja stwierdziłam, że mam w poważaniu informatyki, fizyki, historie etc. skoro liczy się tylko wynik maturalny do rekrutacji
My już mamy luz z wosu, histy, trochę męczy z gegrą, z matmy jakieś zadania robić na akord bleee.. nie chce mi się ;p z matmą powiem, że problemu nie man, zdałam te próbne na 70-80 % po prostu uczyłam się trzy lata z działu do działu itd. teraz się polaka boje bo w sumie nie ogarniam tego języka i tej literatury.

A Ty Naaavi gdzie składasz po maturce już wiesz mas o menos na jakie studia?
filologia hiszpańska tylko i wyłącznie :) w cztery miejsca, ale jeden kierunek

z tym, że zdaję jeszcze geo rozszerzoną i może kiedyś jakieś AGH inżynierskie, albo jakaś logistyka i transport

kurde ja na filologię to jestem zdecydowana od jakiejś 1 klasy gimnazjum mam dość sprecyzowane plany jaki widać
Hola :) Minął równy miesiąc od ostatniego postu, więc postanowiłam zapytać Was jak poszły maturki z polaka i matmy dziś ? ;p
ja jestem zadowolona:) , teraz świętuje wolność do piątku i soboty (2 ustne z hiszpańskiego mam:) ) ale jestem pozytywnie nastawiona. Trzymajcie za mnie kciuki.
myślałam że dadzą jakies trudniejsze rzeczy, ale nie było tak źle :) ja tez mam wolnego trochę, następny hiszpański 12 i potem geografia

mam nadzieję, że ten hiszpański też będzie taki jak te dwa :D
Naavi zazdroszcze że masz przerwy ja to mam piątek, sobota ustny hiszpański, poniedziałek biologie rozsz. wtorek ustny polski a w środe esp jedyną przerwę mam przez chemią którą mam 17.05 w poniedziałek, ale cóż... przynajmniej będzie z głowy szybciej
Zdaje ktoś rozszerzony w Łodzi :) ?
ja zdaję ;]
Też masz 20 w LO na Kusocińskiego :) ?
a ja Wa powiem, że polski to dopiero mam przyjemność zdawać 27 maja...

chociez am między wszystkimi egzaminami po tyg przerwy, więc o tej prezentacji to nawet nie zaczęłam się uczyc... tylko leży sobie napisana

ale macie wcześniej wakacje :D
Si ;]
A z Łodzi jesteś? Słyszałaś coś o komisji?
Tak, jestem z Łodzi. A o komisji nie wiem zbyt wiele.. ale myślę, że nie będzie źle ;)
jestem po ustnych...ale zadowolona nie jestem:(. Z podstawy znośnie bo 17 punktów, ale rozszerzenie kicha totalna, głupie tematy miałam. Ogólnie o życiu w dużym mieście, zalety wady, rozwój kulturalny coś takiego na podstawie 3 zdjęć i 2 ogłoszeń, a w drugiej części miałam o pierwszym wrażeniu jakie wywiera na nas osoba, a drugiego tematu nie pamiętam. Życze powodzenia wam wszystkim, może ktoś trafi na to co ja hehe. Temat 10:)
Czytam was tak i mi się żołądek ze stresu wywleka na drugą stronę. Po dwóch latach nauki w sumie idę na rozszerzony, jeszcze pisemny jak pisemny ale ustny ;0

Inesita, a potrzebny Ci ustny do czegoś?

Te zestawy są tak samo ponumerowane w całej Polsce? Widzi się ten numer czy dopiero po wybraniu koperty?
a ja mam właśnie problem z tymi zadaniami leksykalno-gramatycznymi... ale

przecież będzie łatwe! a my jesteśmy przygotowane jak nigdy!
pozytywnie!
Z gramatyką to wszyscy mają problem, nie tylko na hiszpańskim w sumie. Zdarzają się takie zadania, że wiem wszystko albo takie że wiem np. za 1 pkt tylko. Na angielskim w tym roku była ponoć prosta, więc oby i nam zrobili taką miłą niespodziankę..

No i oby na francuski na uamie nie podnieśli zbytnio progów :DD
albo dowalony jakiś kosmos, albo takie rzeczy na poziomie podstawy...
Jak tak czytam ile robisz z gramatyki i ile przerobiłaś to wydaję mi się, że nawet kosmos jesteś w stanie zniszczyć ;>
myśle że numery są wszędzie takie same, a nr losujesz. Nie ma tam żadnych kopert tylko małe karteczki. No nie potrzebny mi ustny, ale ten wynik zaniżył moją samoocene i przez to bardziej martwie się o pisemny.
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 421

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia