co to są czasowniki zwrotne??

Temat przeniesiony do archwium.
bardzo prosze aby ktos napsial mi ktore to są czasowniki zwrotne .dziekuje z gory
Czasowniki zwrotne to takie, które w bezokoliczniku kończ się na -se. Na przykład: quedarse, sentarse, levantarse.
dzieki wielkie;)
a w polskim mają "się"

np. UCZ SIĘ w szkole gramatyki, to DOWIESZ SIĘ co to takiego:)

lepiej ci SIĘ zapamięta:)
No, nie nadużywajmy: "uczyć się" - OK, "dowiedzieć się" - jak najbardziej. Ale "zapamietać się" - to trochę naciągnięte :)
jaka bedzie odmiana czasownika zwrotnego sentarse?
Może się przyda :)
http://www.wordreference.com/conj/ESverbs.asp?v=sentarse
dzieki
me senté
te sentaste
se sentó
nos sentamos
os sentasteis
se sentaron

tak bedzie?????
A w jakim czasie chcesz to odmienić?
no chodzi mi o czasowniki zwrotne-me,te,se,nos,os,se
Tak. Napisałaś to powyżej. Moje pytanie brzmi: w jakim czasie chcesz odmienić czasownik sentarse?:
a) przeszłym
b) teraźniejszym
c) przyszłym
siadać,no to chyba w czasie terażniejszym
Siadać to bezokolicznik. Może inaczej:
a) ja siadłem, ty siadłeś itd?
b) ja siedzę, ty siedzisz itd?
c) ja usiądę, ty usiądziesz itd?
Heheheh,dobre,Agniecha powodzenia :-)))
Iiiitam, długo nie pociągnę :(
No to jak chyba w teraźniejszym (i chyba w onznajmującym) to teraźniejszy to "presente de indicativo".
Wracamy na stronę i szukamy odpowiedniej kolumny. :)
Jezuuu, patrze i nie wierze, czy ona sobie robi jaja? czy jest naturalna blondynka z kawalow?
Nie wiesz, coraz większą zagadką jest to dla mnie :|
Znaczy się "nie wiem" miały być. :)
no co pytania zadać nie można?
Nie, no można.. ale jak się chce uzyskać odpowiedź to trzeba pytanie zadać tak, żeby było zrozumiałe.
Ale to już Ci kiedyś pisałam :)
Będe zadawać jakie mi sie podoba pytania,a apropo tamtego to juz nie ważne.Widze ze nie ma tu życzliwych ludzi
zyczliwych malo, ale za to niektorzy to maja taka cierpliwosc...
Życzliwych mało, jasnowidzów jeszcze mniej. Izulku, zadawaj sobie pytania jakie chcesz, tylko nie dziw się, że Ci nikt nie nie nie odpowiada. Czasem ciężko się domyśleć o co Ci chodzi.
A że tamto już nieważne.. no pewnie, w końcu nieżyczliwy jasnowidz podał Ci odpowiedź... Wprawdzie nie wprost, ale inteligentny człek przeczytawszy to znajdzie odmianę czasownika "sentarse" w czasie teraźniejszym trybu oznajmującego na stronie o podanym adresie :)
Jak zwykle macie coś do Izulka27,a przecież zadała zwykłe pytanie.Niekiedy odpisujecie tu na większe głupoty i niby z tego wielka dyskusja wychodzi,a tu na zwykle pytanie nikt nikt nie umie odpowiedzieć.No to poco piszecie i jaja sobie z niej robicie.
Izulku, no proszę Cię...
Jak się chce mieć dwa konta to trzeba to robić tak, aby nie być rozpoznawalnym :)
Bo my na Infie szkoleni jesteśmy :D
Acha, i wypraszam sobie "na zwykłe pytanie nikt nie potrafi odpowiedzieć", bo na zwykłe pytanie to tu akurat odpowiedź jest.
Na niezwykłe (niezrozumiałe) pytania - to już inna sprawa.
dziewczyno jakie 2konta,no no teraz to przegielaś
si si :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe