Fil.hiszpańska U.Łódzki

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, ostatnio zauwazylam na stronie glownej uniwersytetu łódzkiego ze w roku akademickim 2007/2008 rusza filologia hiszpanska.Szukalam informacji na stronie wydzialu filologicznego ale niestety nie moge znalezc zadnych szczegolow.Czy moze ktos z was wie cos wiecej?
Myślę, że szczegóły pojawią się po 1 czerwca, kiedy rusza rekrutacja. Ciekawa jestem jakie będą zasady przyjęcia dla osób ze starą maturą (:
myslisz ze po 1.06? mam nadzieje. Tez sie zastanawiam nad warunkami dla osob ze stara matura...mysle ze szanse sa male ale kto wie?? Gdyby ruszyla filologia w lodzi to na pewno bede probowac sie dostac:)))
Ja nie zdawałam hiszpańskiego na maturze, bo nie miałam takiej możliwości. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji będą jakieś egzaminy i jeśli tak to z czego.
FILOLOGIA,
SPECJALNOŚĆ: FILOLOGIA HISZPAŃSKA
JĘZYK HISZPAŃSKI+DRUGI JĘZYK OBCY

Studia uwzględniające przygotowanie do zawodu nauczyciela w zakresie dwóch języków romańskich.

Studia I stopnia (3-letnie) – stacjonarne

Orientacyjny limit miejsc: 20

Nauka języka hiszpańskiego dla osób bez znajomości tego języka prowadzona będzie od poziomu podstawowego. Jednocześnie przyjmowani będą również kandydaci z zaawansowaną znajomością języka hiszpańskiego.

Zasady przyjęć dla kandydatów z nową maturą:
Suma punktów za egzamin maturalny z nowożytnego języka obcego (uPR x 0,5 + pPP x 1 + pPR (1-30%) x 1 + pPR (31-100%) x 2) i języka polskiego: (pPP x 0,5 + pPR (1- 30%) x 0,5 + pPR (31- 100%) x 1).
Ponadto dolicza się punkty z dodatkowych przedmiotów: drugi język obcy (pPR x 0,5) lub jęz. łaciński (pPR x 0,5) lub inny dowolnie wskazany przedmiot (pPR x 0,5).

Przelicznik dla matur dwujęzycznych: język hiszpański ustny x 1,5; pisemny x 3, inne języki nowożytne zdawane na poziomie dwujęzycznym: ustny x 1,2, pisemny x 2.

Zasady przyjęć dla kandydatów ze starą maturą:
Suma punktów za oceny na egzaminie maturalnym z języka obcego nowożytnego (u x 1 + p x 2) oraz języka polskiego (u x 0,5 + p x 1). Ponadto dolicza się punkty z dodatkowych przedmiotów, takich jak na nowej maturze (x 0,5).
Jeżeli kandydat posiada na świadectwie maturalnym zamiast oceny z języka obcego zapis o zwolnieniu z tego egzaminu na podstawie uzyskanego certyfikatu, otrzymuje maksymalną liczbę punktów z języka obcego.

Przelicznik dla matur dwujęzycznych: język hiszpański ustny x 1,5; pisemny x 3.

Skala ocen od 6 do 2
Ocena Liczba punktów
Celująca 100
Bardzo dobra 85
Dobra 70
Dostateczna 50
Dopuszczająca 30

Skala ocen od 5 do 3
Ocena Liczba punktów
Bardzo dobra 100
Dobra 75
Dostateczna 40

są to informacje zawarte w Zasadach rekrutacji na rok akademicki 2007/2008 z strony UŁ, jeśli chcecie zobaczyć to na własne oczy :)
http://www.uni.lodz.pl/bip/uchwaly/zalaczniki/us_nr_79_24.04.2006_rekrutacja_2[tel].pdf

pozdrówki:)
hej:) dzieki za info.Bylam na stronce i wszystko sobie jeszcze raz przejrzalam. Ehh chyba ze stara matura nie mam szans...jest taki maly limit miejsc...a chyba bedzie sporo kandydatow...A jak tam Wasze odczucia?? szanse na dostanie sie sa??składacie papiery??
mam jeszcze do Was jedno pytanie.W warunkach rekrutacji jest napisane ze jesli ktos ma certyfikat z jezyka obcego to liczy sobie z egz maksymalna liczbe puknktow.Jak w takim razie powinnam policzyc sobie punkty jesli mam certyfikat z jezyka ktory wybralam jako przedmiot do zdawania ustnie i pisemnie??(stara matura) czy powinnam w takim razie liczyc te dwa egzaminy oddzielnie(wtedy otrzymuje 300pkt) czy jako jeden i wpisac sobie za calosc tylko 100 punktow?? z gory dzieki za odp:)
hej:) kto sie dostal na f.hiszpanska na UŁ?? jaki byl prog??
Ja się dostałam. Próg teoretycznie był 447 pkt (czy jakos tak). Praktycznie - przesunęła się lista i wystarczyło około 430 pkt.
To czekamy na jakieś relacje - jakie są przedmioty, czy fajnie i czy trudno. Wiecie może jaki jest drugi język romański?
o rany:P to teraz zaluje ze sie nie zdecydowalam na filologie...mam stara mature i 455 pkt. ehh no trudno...next time:)
jestem ciekawa jakie sa pierwsze wrazenia studentow fil hiszpanskiej na UŁ:) dajcie znac jak wam sie podoba na tym kierunku
A ustny z angielskiego rozszerzonego sie liczy? ile w tamtym roku trzeba bylo mniej wiecej miec z pisemnego ang rozszerzonego?
1. Ze starą maturą jest 3/4 obecnego pierwszego roku.
2. Zajęcia to głównie intensywny kurs j. hiszpańskiego i b. źle prowadzony kurs j. francuskiego a także typowe filologiczne przedmioty (gramatyka opisowa, kultura i cywilizacja Hiszpanii, historia Hiszpanii, wstęp do literaturo- i językoznawstwa) + filozofia, wf i informatyka.

Godzin PNJH jest dużo, PNJF na I roku tylko 2x w tygodniu ale w na II roku będzie 3x w tygodniu. Plan ułożony jest po ludzku: są 15 minutowe przerwy i nie ma okienek. Oby tak dalej. Wykładowcy, a przynajmniej duża większość idzie na rękę studentom zwłaszcza tym, którzy studiują równolegle drugi lub trzeci kierunek.

Pozdrawiam.
Agus sa osoby które studiują 3 kierunki?? zastanawiam sie jak daja sobie rade bo czasem przy dwoch juz jest co robic:P a poza tym na filologi trzeba systematycznie pracowac...zastanawiam sie nad fil. hiszpanska na UŁ jako drugim kierunkiem.Wlasnie koncze jedne studia i zastanawiam sie czy daloby rade pogodzic fil. z praca? i mam pytanie:czy drugim jezykiem jest obowiazkowo francuski czy mozna np wybrac włoski??
Można pogodzić. Są osoby, które studiują równolegle 2 filologie, obie z dodatkowym językiem + pracują.

Póki co nie można wybrać włoskiego, nad czym bardzo ubolewamy.

Najtrudniej jest jeśli chodzi o pogodzenie terminów egzaminów w sesji. Ponieważ prawie wszystkie studiujemy drugi kierunek a trzy z nas się bronią/już się obroniły zawsze jest tak, że komuś jakiś termin nie pasuje. Na szczęście wykładowcy idą na rękę.

Przypominam, że filologia nie jest kursem językowym. Dochodzi dużo wiedzy dotyczącej językoznawstwa, gramatyki opisowej, historii, teorii literatury itp.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia