Po iberystyce??

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, niedawno zaczelam sie sama uczyć hiszpańskiego, teraz ide do 2 liceum wiec mam jeszcze czas. Ale chcialabym isc na iberystykę...Powiedzcie mi co potem mogłabym robic w przyszlosci?? bo zalezy mi na jakims fajnym zajeciu i dobrej pracy
o własnie... dobre pytanie... ja jestem rok młodsza (teraz ide do 1 liceum) i też bym po LO chciała iść na iberystyke... i własnie tez się zastanawiam jakie są możliwości po takich studiach...
O filologiach mówi się różnie. Niektórzy twierdzą że są fajne jako drugi kierunek, bo inaczej różnie bywa z pracą, ale tak naprawdę to kwestia tego jak kto szuka. Pierwsza perspektywa to bycie nauczycielem albo tłumaczem. Dalej wszystko zależy od Ciebie, gdzie szukasz, jak bardzo jesteś operatywna, czy znasz jeszcze jakieś języki obce. Znam dziewczynę która do tej pory nie znalazła pracy po iberystyce, ale siostra mojej koleżanki wyjechała do Hiszpanii i tam uczy hiszpańskiego polskich lekarzy. Tak naprawdę perspektywy pracy zależą od keirunku studiów w minimalnym stopniu, większe znaczenie ma twoje zaangażowanie i chęć znalezienia pracy.
Jeszcze jedno: jeśli myślicie o pracy tłumacza, warto skończyc coś innego niż filologia, albo studiować ją jako drugi kierunek- dobry tłumacz oprócz znajomości języka powienien móc wylegitymować się wiedzą z innej dziedziny.
a jeśli macie jakieś pytania dotyczące hiszpańskiego albo czegoś związanego z Hispzanią to moje gg: 1[tel]
tyle tylko ze po iberystyce male sa szanse na zostanie tlumaczem, bo to kulturoznawstwo a nie filologia, nie trzeba znac perfekcyjnie hiszp po iberystyce.
Iberystyka to to samo co filologia hiszpańska. To takie skróty- italianistyka, romanistyka, anglistyka, germanistyka, rusycystyka- to wszystko są filologie. A żeby być tłumaczme nie trzeba kończyć filologii- są również studia podyplomowe w tym zakresie, albo egzaminy w ministerstwie sprawiedliwości, choć to ostatnie dotyczy bycia tłumaczem przysięgłym. A propos perfekcyjnej znajomości języka- tego filologia Ci nie zapewni tylko wkład własny w naukę.
witam ja wlasnie koncze iberystyke i szczerze mowiac moja praca nie jest absolutnie zwiazana z moimi studiami.Tak naprawde to studia dla pasjonatow i warto zaczac tez inny kierunek aby miec lepsze perspektywy.
spagnola spojrz sobie w oferte studiow na UW - tam jest Iberystyka jako KULTUROZNASTWO, wiem bo startowalam tam w tym roku, dostalam sie na wieczorowe, ale nie poszlam, bo doszlam do wniosku ze kulturoznawstwo mi nic nie daje. poszlam na filolgoie hiszpanska na uÅ›. takze iberystyka i fil. hiszpanska to nie to samo :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia