N.I.E

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Czy moglby mi ktos rozwinac skrot N.I.E i napisac co to wogole znaczy i na czym polega z gory dzieki
Número de Identuficación de Extranjeros- Numer Identyfikacji Cudzoziemców
Musi o niego wystąpić każdy cudzoziemiec, który chce mieszkać w Hiszpanii. Cudzoziemcy nie mają dowodu wiec identyfikują się właśnie tym numerem.
Identificación
Czy po 1 maja 2006 tez jest mi potrzebny N.I.E??
Jak mogę uzyskać ten numer?????

z góry dziękuje za pomoc
nie rozumiem co ma do tego 1 maja?? jesli sie nie myle,w polsce istnieje cos takiego jak dowod osobisty.czyzby ten dokument juz nie istnial??poslugujecie sie karta zdrowia i paszportem?? numer identyfikacyjny dla cudzoziemcow (w roznych postaciach) jest w calej europie.sluzy do identyfikacji jak rowniez do podpisania sie na dokumentach oficjalnych(chocby wtedy kiedy wypelniasz dokumenty podatkowe).wiecej na ten temat znajdziesz na jedynym portalu i forum emigracji polskiej w hiszpanii:

http://www.poloniamadryt.net

czyli jak mam uzyskać ten numer???
a czy mozna zalatwic sobie N.I.E przez ambasade???
Numeru N.I.E. niemozna sobie załatwic przez ambasadę, 3a osobiście na miejscu. Najpierw udaj sie na obojętni jaki komisariat pilicji tam ci wszystko wytłumaczą.
żebyś dostał numer N.I.E musisz mieć meldunek .Tak było w naszym przypadku
nie trzeba miec zameldowania! zameldowanie jest potrzebne do permiso de residencia!
SOLICITUD DEL NÚMERO DE IDENTIDAD DE EXTRANJEROS (N.I.E.)

Los extranjeros que, por sus intereses económicos, profesionales o sociales, se relacionen con España, serán dotados, a efectos de identificación, de un número personal, único y exclusivo, de carácter secuencial.

El número personal será el identificador del extranjero, que deberá figurar en todos los documentos que se le expidan o tramiten.

El Número de Identidad de Extranjeros debe solicitarse en persona en la Comisaría más cercana al lugar donde tiene intención de vivir o comprar propiedades. Si Ud. quiere enviar la solicitud a través del Consulado, tenga en cuenta que el Consulado no puede emitir el N.I.E. y actuará solo como Caja Postal entre el solicitante y las autoridades competentes españolas, en este caso, la Policía. Los requisitos son los siguientes:

Debe venir en persona con su pasaporte válido. En el Consulado se procederá a hacer una fotocopia legalizada del mismo que deberá Ud. abonar.

El impreso de solicitud completado pero no firmado porque deberá firmarlo en nuestra presencia.

Esta solicitud no podrá obtenerla en el Consulado sino en la Comisaría en España ó a través de la página web http://www.mir.es/ en el apartado de Información sobre trámites / extranjeros / modelos de solicitud o bien directamente en el siguiente enlace:

Descargar Formulario N.I.E.

2 Copias de la documentación acreditando de los motivos o necesidades alegadas: escritura de compra de un piso etc. (a excepción de los ciudadanos comunitarios que basta con que indiquen la causa).

Sobre dirigido a:

Comisaría General de Extranjería y Documentación
Dirección General de la Policía
Calle General Pardiñas 90,
28006 Madrid

Una vez enviados los documentos por el Consulado a las autoridades competentes en España, no nos es posible dar información sobre el tema y, cualquier petición de información es necesario hacerlo a la dirección arriba indicada y no al Consulado.

Actualizado: 24/04/2006

[Ze stony miniesterstwa i osobistych doswiadczen]
czyli jak widze, wniosek mozna wyslac przez internet, jak juz mam zalatwione zakwaterowanie w Hiszpani? i odbiore NIE jak bede w Hiszpani. czy tak??
Wniosek mozna pobrac z internetu, a nie wyslac.
no to moge pobrac przez internet i wyslac poczta?
NIE, NIE ma takiej mozliwaosci.... :

1. El Número de Identidad de Extranjeros - DEBE SDOLICITARSE EN PERSONA -en la Comisaría más cercana al lugar donde tiene intención de vivir o comprar propiedades.

2. El impreso de solicitud completado pero no firmado porque DEBERÁ FIRMARLO en nuestra presencia.
wielkie dzięki za pomoc :*
W kilku miejscach na necie informuja, ze mozna starac sie o NIE poprzez konsulat, ale... nie znam nikogo kto by w ten sposob uzykal ten numer.

Dla wszystkich zainteresowanych:
Documentación que hay que presentar al solicitar el NIE
Impreso-solicitud oficial.
Documento de identidad o pasaporte original y fotocopia.
Foto fondo blanco en color tamaño carne.
Documentación acreditativa de los motivos de tu petición.
Generalmente es un trámite sencillo tardará entre 1 y 5 semanas y es obilgatorio retirarlo personalmente.
na stronie ambasady jest napisane:

musisz wystąpić do „Comisaria de Policia” (Komisariat Policji) o nadanie „Número de Identificación de Extranjero” (NIE – Numer Identyfikacji Cudzoziemca), do uzyskania którego potrzebny jest ważny polski paszport lub nowy dowód osobisty oraz zaświadczenie o zameldowaniu w Hiszpanii, które uzyskasz w „Ayuntamiento” (Urząd Miasta). Numer NIE jest równoznaczny z numerem identyfikacji podatkowej,

jak mam niby uzyskac zameldowanie w Hiszpani, jak ja mam zamiar wynajac tylko pokoj w mieszkaniu??
Musisz wynajac pokoj legalnie i twoj wlasciciel musi Cie autoryzowac (wypelnia taki druczek, ktory dadza Ci w ayuntamiento, ale idzie z Toba).

Ja dostalam N.I.E bez zameldowania i w broszurce, ktora dostalam dla comunitarios tez tego nie wymagaja... No ale mimo naszych 2 lat w UE jest taki bajzel, ze moze najpierw zamelduj sie, zeby nie stac dwa razy w kolejce... Zameldowanie i tak bedzie potrzebne Ci do uzyskania tarjety i SS.
*albo idzie z Toba...
sory ,ze tak mecze, ale mam jeszcze jedno pytanie.
nie mam zadnych ulatwien z tego powodu ze jestem estudiante i od jesieni mam zamiar studiowac w Madrycie??
Jesli chcesz tylko studiowac to nie musisz wystepowac o NIE, masz ubezpieczenie na uczelni (euro czy dwa trzeba za nie zaplacic) i znizki w muzeum.
Ale jesli chcesz pracowac to musisz miec NIE.
& lat temu bylem w Hiszpanii na Erasmusie, mam carte pobytu Extranjeros Espana. Karta byla wydana na 1 rok. Czy mozecie mi powiedziec gdzie na tej karcie znajduje sie numer NIE i czy jest on nadal wazny? Z gory dziekuje,
Bartek
email: [email]
6 lat temu...mialo byc :)
Numer NIE nadaje sie tylko raz (jest wazny przez cale zycie) i na pewno go masz. To numer, ktory zaczyna sie na X, dalej cyfry i konczy litera.
dzieki, juz wiem gdzie mam szukac na karcie pobytu ten numer :)
mam pytanie. W czerwcu wyjezdzam do pracy na majorce. Moj pracodawca wymaga ode mnie nr NIE juz w dniu przyjzadu. Czy musze specjalnie jechac za granice by otrzymac ten numer? nie ma innych mozliwosci?
"mieszkam w nigerii,chcialbym zrobic sobie dowod osobisty w mojej wiosce,moge to zrobic??"
liczylam raczej na rzeczowa odpowiedz a nie szczeniacki zart :) pozdrawiam
podepne sie pod ta lawine pytan.
bede w esp. 10 dni na przełomie kwietnia i maja. czy ten czas wystarczy na załatwienie NIE? na stale chce wyladowac w esp w lipcu i chcialbym miec to juz z glowy
z góry dzieki
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa