Witam was:) To jest mój pierwszy post na tym forum, przeczytałam tutaj już kilka podobnych do mojej wiadomości, ale żaden nie dotyka dosłownie mojego problemu. Postanowiłam więc opisać go sama i prosić was o pomoc, bo czytając tamte wątki zauważyłam, że mnóstwo ludzi tutaj ma dużą wiedzę, na temat miast, lotnisk i ogólnego ogarnięcia w Hiszpanii, którą się dzieli:)
Za tydzień lecę do mojej przyjaciółki do Almerii,z czego się bardzo cieszę, bo kocham Hiszpanię i nie mogę się doczekać, aż ją zobaczę (i Hiszpanię i przyjaciółkę). Problem który mam, opiera się na tym, że mój samolot nie leci do Almerii, ale do Alicante. Będę więc musiała dostać się z lotniska Alicante, do samego miasta Alicante (Almeria jest za daleko, żeby jeździły do niej autobusy prosto z lotniska) i stamtąd dopiero do Almerii.
Jestem tym trochę przerażona, bo po pierwsze nigdy nie leciałam samolotem, nie byłam na lotnisku i to wszystko jest dla mnie obce, a dodatkowo cała sprawa z przesiadkami, odnajdowaniem autobusów, przystanków w obcym państwie, w obcym języku (językach). Co prawda uczę się hiszpańskiego, ale dopiero od sierpnia, a to nie jest jeszcze ten okres czasu po którym człowiek używa języka płynnie i wie bez stresu, że ze wszystkimi się dogada:)
Wiem że z lotniska do Alicante jakoś dojadę, zapytam na lotnisku i pewnie każdy mi powie na który przystanek mam iść żeby dojechać do miasta. Znalazłam w internecie informację że autobusy jeżdżą co 20 minut, w ogóle w bardzo przejrzystym artykule, podaję linka, dodatkowo z prośbą (jeśli ktoś był na tym lotnisku) czy to, co jest tam napisane całkowicie pokrywa się z prawdą: http://www.alicante-spain.com/alicante-airport-bus.html
Ale bardzo martwię się tym, że nie mam pojęcia jak już będę w tym autobusie do Alicante, gdzie mam wysiąść, żeby dostać się do Almerii? Tzn na którym przystanku wysiąść, gdzie się kierować? Nie wiem czy kierowca będzie dokładnie wiedział o co mi chodzi, czy się zrozumiemy. Bardzo się tego wszystkiego obawiam, bo będę zupełnie sama, pierwszy raz w takiej dużej podróży.
Od tygodnia grzebię w internecie, ale sprawa z Dworcem Autobusowym w Alicante, jest dla mnie trochę zawikłana. W jednym miejscu jest napisane, że Estacion de Autobuses jest przy
Lugar Muelle de Poniente SN, a w innym że przy
Carrer de Portugal, 17, a ja nie mam pojęcia który to ten prawidłowy, z którego będę mieć autobus do Almerii. Poza tym, wszędzie, np na mapie google, widnieje takie zdjęcie: https://plus.google.com/1[tel]/about?gl=pl&hl=pl ale kiedy wchodzę w google street view, nigdzie nie mogę tego budynku znależć.
Potem czeka mnie jeszcze podróż z Almerii do Malagi, ponieważ stamtąd mam lot powrotny. Tutaj już jest lepiej, bo mamy jechać tam z przyjaciółką po południu autobusem z Almerii. W planach miałam całonocne chodzenie po mieście i imprezowanie bo z Malagi samolot mam o 6:30. Ale szyki niestety popsuło mi to, że w internecie znalazłam informację że autobusy na lotnisko zaczynają jeździć około 7. Pierwszy pociąg mam co prawda ok. 05.40, ale to chyba będzie za późno jeśli nie mam bladego pojęcia o tym lotnisku.Tego już się tak bardzo nie obawiam, wiem że kiedy dotrę do mojej przyjaciółki na pewno mi ze wszystkim pomoże, ktoś z jej znajomych z Hiszpanii na pewno wie coś o lotnisku w Maladze, odjazdach i przyjazdach autobusów. ale oczywiście jeśli ktoś z was ma w tym jakieś doświadczenie to bardzo proszę o wskazówki:)
Jeżeli komuś udało się doczytać do końca (za co jestem bardzo wdzięczna), to mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto mógłby mi pomóc, chociaż odrobinę, w jakiejkolwiek z kwestii. Czekam na odzew, saludos:)