Podróż do Almerii przez Alicante - prośba o pomoc i wskazówki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam was:) To jest mój pierwszy post na tym forum, przeczytałam tutaj już kilka podobnych do mojej wiadomości, ale żaden nie dotyka dosłownie mojego problemu. Postanowiłam więc opisać go sama i prosić was o pomoc, bo czytając tamte wątki zauważyłam, że mnóstwo ludzi tutaj ma dużą wiedzę, na temat miast, lotnisk i ogólnego ogarnięcia w Hiszpanii, którą się dzieli:)

Za tydzień lecę do mojej przyjaciółki do Almerii,z czego się bardzo cieszę, bo kocham Hiszpanię i nie mogę się doczekać, aż ją zobaczę (i Hiszpanię i przyjaciółkę). Problem który mam, opiera się na tym, że mój samolot nie leci do Almerii, ale do Alicante. Będę więc musiała dostać się z lotniska Alicante, do samego miasta Alicante (Almeria jest za daleko, żeby jeździły do niej autobusy prosto z lotniska) i stamtąd dopiero do Almerii.

Jestem tym trochę przerażona, bo po pierwsze nigdy nie leciałam samolotem, nie byłam na lotnisku i to wszystko jest dla mnie obce, a dodatkowo cała sprawa z przesiadkami, odnajdowaniem autobusów, przystanków w obcym państwie, w obcym języku (językach). Co prawda uczę się hiszpańskiego, ale dopiero od sierpnia, a to nie jest jeszcze ten okres czasu po którym człowiek używa języka płynnie i wie bez stresu, że ze wszystkimi się dogada:)

Wiem że z lotniska do Alicante jakoś dojadę, zapytam na lotnisku i pewnie każdy mi powie na który przystanek mam iść żeby dojechać do miasta. Znalazłam w internecie informację że autobusy jeżdżą co 20 minut, w ogóle w bardzo przejrzystym artykule, podaję linka, dodatkowo z prośbą (jeśli ktoś był na tym lotnisku) czy to, co jest tam napisane całkowicie pokrywa się z prawdą: http://www.alicante-spain.com/alicante-airport-bus.html

Ale bardzo martwię się tym, że nie mam pojęcia jak już będę w tym autobusie do Alicante, gdzie mam wysiąść, żeby dostać się do Almerii? Tzn na którym przystanku wysiąść, gdzie się kierować? Nie wiem czy kierowca będzie dokładnie wiedział o co mi chodzi, czy się zrozumiemy. Bardzo się tego wszystkiego obawiam, bo będę zupełnie sama, pierwszy raz w takiej dużej podróży.

Od tygodnia grzebię w internecie, ale sprawa z Dworcem Autobusowym w Alicante, jest dla mnie trochę zawikłana. W jednym miejscu jest napisane, że Estacion de Autobuses jest przy Lugar Muelle de Poniente SN, a w innym że przy Carrer de Portugal, 17, a ja nie mam pojęcia który to ten prawidłowy, z którego będę mieć autobus do Almerii. Poza tym, wszędzie, np na mapie google, widnieje takie zdjęcie: https://plus.google.com/1[tel]/about?gl=pl&hl=pl ale kiedy wchodzę w google street view, nigdzie nie mogę tego budynku znależć.

Potem czeka mnie jeszcze podróż z Almerii do Malagi, ponieważ stamtąd mam lot powrotny. Tutaj już jest lepiej, bo mamy jechać tam z przyjaciółką po południu autobusem z Almerii. W planach miałam całonocne chodzenie po mieście i imprezowanie bo z Malagi samolot mam o 6:30. Ale szyki niestety popsuło mi to, że w internecie znalazłam informację że autobusy na lotnisko zaczynają jeździć około 7. Pierwszy pociąg mam co prawda ok. 05.40, ale to chyba będzie za późno jeśli nie mam bladego pojęcia o tym lotnisku.Tego już się tak bardzo nie obawiam, wiem że kiedy dotrę do mojej przyjaciółki na pewno mi ze wszystkim pomoże, ktoś z jej znajomych z Hiszpanii na pewno wie coś o lotnisku w Maladze, odjazdach i przyjazdach autobusów. ale oczywiście jeśli ktoś z was ma w tym jakieś doświadczenie to bardzo proszę o wskazówki:)

Jeżeli komuś udało się doczytać do końca (za co jestem bardzo wdzięczna), to mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto mógłby mi pomóc, chociaż odrobinę, w jakiejkolwiek z kwestii. Czekam na odzew, saludos:)
NIE "witasz" nas bo to niemożliwe - słowo "witam" jest związane z powitaniem kogoś a to my tutaj możemy cię powitać bo to ty wchodzisz na forum.
Wchodząc gdziekolwiek, możesz się przywitać od zarania dziejów słowami "Cześć" lub "Dzień dobry/Dobry wieczór".
Co do meritum:
1.Dojście do autobusu do Alicante masz świetnie opisane na stronie lotniska w linku, który podałas.
2. Dworzec w Alicante jest przy porcie- adres ten który podajesz: Muelle de Poniente. Skrót "s/n" to "sin numero=bez numeru". Ten drugi adres to dawny dworzec już nieużywany i na wielu stronach anglojęzycznych jest informacja nieaktualna.
3. Z dworca masz dużo autobusów, jest chyba kilka linii ale na szybko znalazłem tę :
http://www.alsa.es/portal/site/Alsa/template.PAGE/menuitem.a2b8c42c4264a03c66c766c7421000e5/?javax.portlet.tpst=28b12525bd34c9fec845c845421000e5&javax.portlet.prp_28b12525bd34c9fec845c845421000e5=_spageview%3D%252FSearchExpeditions.do%26_kraview%3D1&javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa