doradzcie prosze

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Proszę o informację na moje pytanie otóż:mieszkam wraz z rodziną w Hiszpani od ponad roku ,pracujemy dzieci się uczą.Nie bylo nas w Polsce dość długo.Tydzień temu niestety zmarl mój teść.Czy należą się jakieś pieniądze tu w Hiszpani mojemu mężowii mi jako synowej? pracujemy tu legalnie oczywiście odprowadzamy podatki ale nie znamy tutejszego prawa .dziekuję za rady.
Kropeczka, pieniadze za co? Za smierc tescia???
W polsce dostaje się pieniądze za smierc bliskiej osoby a cóż w tym dziwnego płacisz podatki ,pogrzeb kosztuje nie małe pieniądze ,pomnik też, więc jeśli płacą w polsce to czemu nie mogę się dowiedzieć czy tu też jest taka możliwośc. .Obużyło cię coś ?.nie martw się nie zostaną żle spożytkowane .Napewno postawimy piękny pomnik!Jeśli nie ma tu takiego zwyczaju to trudno ja tylko pytam.
Katechinko, co Cię w tym tak zdziwiło? Przecież w Polsce jak się pracuje, płaci ubezpieczenie itp. to otrzymuje się odszkodowanie od ubezpieczyciela. Wysokosc odszkodowania zależna jest od pokrewieństwa ze zmarłą osobą.

Do Kropeczki:
Wydaje mi sie, ze powinnas spytac w pracy czy firma ubezpieczeniowa przewiduje cos takiego. Nie mam pojecia czy w Hiszpanii takie odszkodowania sa praktykowane, ale spytac nie zaszkodzi.
dziękuję za odpowiedz ,spytam napewno ,lecz ja pracuję w hotelu jako camarera de piso i mam umowę tylko na 9 miesięcy ,choć pracuję tam już 2 sezon nie mam stałego kontraktu ,więc nie wiem czy mi się cokolwiek należy ...dzięki również za wsparcie w moim poście ,bo bardzo źle się poczuam pytaniem KATECHINKI...POZDRAWIAM
Przykro z powodu Twojego teścia, ale kto w Polsce wypłaca odszkodowania tego typu? Płacą prywatne polisy, jesli takowe opłacasz, płacą kasy pogrzebowe, jeśli zostały założone, płaci ZUS , jeśli sie opłaca składki, czy w Hiszpanii opłacasz coś?
W przypadku teścia to może i nie ma odszkodowania, ale nie mówcie mi, że mężowi Kropeczki nie należałoby się w Polsce odszkodowanie.

Jeśli Twój mąż pracuje i płaci składki na ubezpieczenie, to napewno warto spytać.
To bylo o prostu pytanie. Skoro tesc mieszkal w Polsce, to tam wyplaca jakas sume na pochowek.
jak już pisalam teraz mieszkamy i placimy skladki tu w Hiszpani ,ale nie wiem czy tu to jest wypłacane .więc najlepiej spytam w zakladzie pracy męża i swoim.W polsce nie oplacamy już zadnych składek więc tam nic napewno nam się nie należy .dzięki
Za pochówek płaci ZUS, a odszkodowanie wypłaca zakład ubezpieczeń. Taka jest różnica, jedno z drugim niewiele ma wspólnego. Bo ZUS wypłaca tzw. zasiłek pogrzebowy. Odszkodowanie to zupełnie inna sprawa.
W polsce chyba nic nam nie wypłacą ,lecz może ktoś z was miał podobną sytuację ...mieszkał poza granicami polski czyli w Hiszpani konkretnie ..boję się ,że w pracy mogą to źle odebrać i dlatego pytam tu na forum.Nie chcę tych pieniędzy dla siebie rzecz jasna ale skoro coś się należy to dlaczego nie skorzystać wiadomo kazdy grosz się przyda na zakup pomnika naprzykład..prawda.dziękuję za rady pozdrawiam..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Życie, praca, nauka