opisywanie osób

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

nie radze sobie w zadaniu z hiszpańskiego. chodzi o opisanie osob. kompletnie nie mam pojecia jak sie za to zabrac. prosze o pomoc w opisaniu trzech postaci. podaje link do zdjecia http://img160.imageshack.us/my.php?image=12122007317ew5.jpg
To Ci trochę podpowiem. Opisz po polsku, przetłumacz jak potrafisz, wklej tutaj a my poprawimy Ci błędy.
Zdania w stylu "Mężczyzna jest wysoki i ma czarne włosy" chyba potrafisz (chociaż spróbować) przetłumaczyć?
Jak to sie mówi - "proba nie strzelba". Dobrze postaram sie coś napisac. Za chwilke dodam moje wypociny. Tylko prosze nie smiejcie sie bo z hiszpańskim nigdy nie miałem styczności :P
Nikt się nie będzie z Ciebie śmiał :) Każdy kiedys zaczynał.
Tylko nie obiecuję, że akurat ja to sprawdzę, bo za chwilkę wybywam, ale gwarantuję, że możesz liczyć na pomoc :)
W najgorszym wypadku ja jak wrócę :)
Alicja es, alta, delgado, blanco (blond włosy? )
Tiene (co ma?, chodzi o uberanie czy wygląd?)
No tiene gafas (okulary), (broda, wąsy - nie mam pojęcia alni słownika zeby spradzić jak to jest)
Esta, curiosa, simpatica.

Tak wygląda opis Alicji wg mnie. wiem że jest załosny ale dopiero sie ucze, prosze o poprawienie ewentualnie dopisanie i sklejenie tego w jakaś logiczną całość.
Za chwile dodam opisy pozostałych postaci.
Pablo es, normal, alto, (nie wiem co jeszcze mozna dodać)
Tiene, (tak samo nie wiem o co kaman)
No tiene, forbilla (broda), gafas, ( co jeszcze mozna dodać? )
Esta, timido, callado, distrajdo.

Uff jeszcze jedna osoba a mi sie juz skonczyły pomysły...
Carmen es noesalto (bajo - niewysoka, niska) delgrado
Tiene ...................................... ?
No tiene, bigote (wasy), collar ( naszyjnik), pendiente (kolczyki)
Esta loco (szalona?), curiosa, grasiaso

Tak to u mnie wygląda, zapewne jest to żałosne, ale to max co jestem w stanie stworzyć ... czekam na jakąś poprawe czy coś ...
Może coś takiego Ci się przyda:

Alicia es una mujer joven, es delgada. Es rubia. (jest mlodą kobietą, jest szczupła. Jest blondynką)

Tiene pelos blancos y cara rednonda. Alicia tiene gran nariz. (Ma jasne włosy i okrągła twarz. alicja ma duży nos)
Tiene cazadora tejana, vaqueros y zapatos con tacón. (ma dżinsową kurtkę, dżinsy i buty na obcasie)
No tiene buenisimo aspecto. (Nie ma pięknego wyglądu)

Está soltera. (jest stanu wolengo)

Carmen es una mujer especial. Es muy guapa. Es delgada. Es morena. (Karmen jest wyjątkową kobietą. Jest bardzo ładna. Jest szczupła. Jest brunetką)

Tiene labios rojos y cortas trenzas. Tiene caderas estrechas y piernas flacas. (ma czerwone wargi i krótkie warkocze. ma wąskie biodra i chude nogi)
Tiene vestido escotado. (Ma sukienkę z dekoltem)

Pablo tiene jersey viejo y vaqueros. (Pablo ma stary sweter i dżinsy)
Dziękuję bardzo tylko jeszcze coś o Pablo by mi się przydało ... ;)
Trochę rodzajników:
Alicia es una mujer joven, es delgada. Es rubia.
Tiene EL PELO blanco y LA cara rednonda. Alicia tiene LA NARIZ GRANDE.
Tiene UNA cazadora DE JEANS, UNOS vaqueros y zapatos DE TACÓN.
NO ES MUY GUAPA (brzmi naturalniej - nie jest bardzo ładna)
Está soltera.

Carmen es una mujer especial. Es muy guapa, delgada. Es morena.
Tiene UNOS labios rojos y DOS trenzas CORTAS. Tiene LAS caderas estrechas y LAS piernas flacas.
Tiene UN vestido escotado.

Pablo tiene UN jersey viejo y UNOS vaqueros.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ogłoszenia

»

Studia językowe