Czas przeszły

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak powiedzieć w czasie przeszłym, że się coś lubiło?
Np. w zeszłe wakacje pracowałam i chcę napisać, że lubiłam tą pracę.

Jak to będzie? Me gustó este trabajo? Me gusté este trabajo? Z gustar nie mam problemu, ale do tej pory zawsze używałam go w czasie teraźniejszym...
Czasownik gustar wystepuje w 3 osobie liczby pojedynczej lub mnogiej, wiec bedzie 'Me gustó este trabajo', ale to raczej znaczy 'Spodobala mi sie ta praca'. Mysle, ze w tym kontekscie powinno sie napisac 'Me gustaba este trabajo'.
Dziękuję bardzo za odpowiedzieć, a co to za forma gustaba? jaki to czas? bo niestety nie spotkałam się nigdy wcześniej z takim określeniem
Po pierwsze: "...lubiłam TĘ pracę..."
Po drugie: raczej "ese" a nawet "aquel" bo zasady używania przyimków wskazujących są również dla określania czasu a zeszłe wakacje to bardzo "daleko do tyłu"

W tym krótkim i ogólnym zdaniu będzie Pret. Imperfecto, jak wyżej ci podano ale jesli użyjesz jakiegoś określenia czasowego to trzeba dostosować je do wymogów Imperfecto. Bo niektóre jak np. "el año pasado" narzucą ci Indefinido.
Różnica między Indefinido a Imperfecto nie zawsze jest taka jak po polsku w sensie "dokonania" czynności. Czas Pret. Indefinido można tłumaczyć na polski zarówno jako dokonany jak niedokonany - zależy od kontekstu i dopełnienia (ale na odwrót już nie - polskie formy dokonane zawsze tłumaczy się z Indefinido)

« 

Do autora strony - uwagi, propozycje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia