Testy,materiały SZUKAM

Temat przeniesiony do archwium.
Przymierzam się na Iberystykę na UW tyle że zdołałem zorganizować tylko jeden test z 2004 roku z predyspozycji - moim zdaniem był z lekka powalony. Głównie nie o to mi chodzi. Czy znacie jakieś dobre materiały by się poduczyć z kultury Hiszpanii - przecież nie bedę oglądać , czytać itd wszystkiego co Hiszpańscy artyści, architekci i inni wymyślili. Chodzi o to czy można np z internetu zdobyć sensowne informacje na temat Hiszpanii, Portugalii i Ameryki Łacińskiej.Moźe znacie jakieś wartościowe książki hmm? Patrząc jednak na test 2004 roku to raczej należałoby wrócić do początków Liceum (co w moim przypadku było by jakieś 3 lata od matury) i zająć się analizą wierszy itp.
To jeśli chodzi o predyspozycje. Słyszałem że z angielskiego to trzeba mieć poziom minimum taki jak na egzamin CAE. Czy to prawda?
Aha i jeszcze jedno. Zdawanie tylko i wyłącznie na Iberystykę na UW to ryzykowna sprawa. Te same egzaminy są na anglistyce germanistyce. Czy dobrze by było zapisać się i mieć to drugie wyjście w razie gdyby tfu tfu się nie udało na Iberystyce? Hmm sam nie wiem bo korci mnie jeszcze socjologia na SGGW (egzamin z historii polski XX w. !!! tylko albo aż. :P
Może ktoś wie jak jest na socjologii SGGW?? Tak sie tylko pytam.
To tyle na teraz.
A ktory test z predyspozycji posiadasz? Masz go moze z wydzialu? Bo ja dostalem na UW test na anglistyke z zeszlego roku, powiedziano mi, ze takie same sa na iberystyke. Zawieral test z angielskiego (rzeczywiscie poziom CAE) i test z predyspozycji lingwistycznych tj kilka textow i pytania na ich temat na zrozumienie. Z twojego pyatnia wynika, ze twoj test na predyspozycje sprawdzal wiedze o krajach Plw Iberyjskiegi i Ameryki Łacńskiej, czyli wychodzi na to, ze byl inny niz ten na anglistyke. Jestem ciekaw, ktory test jest wlasciwy tzn ten lingwistyczny czy iberyjski?
Akurat ten test (czerwiec 2004r) z predyspozycji miał zawarty wiersz C.K Norwida i do niego multum pytań a jeszcze był tekst filozoficzny i też do niego kilka pytań. Akurat nie wiem czemu w 2004 roku były tylko takie ale w poprzednich edycjach egzaminów w teście predyspozycyjnym zawierał się teścik z wiedzy o danym kraju , chodzi mi o test z kultury, sztuki itp Hiszpanii(akurat na Iberystyke) . Nie wiem czy w tym roku 2005 będzie część kulturowa w teście predyspozycyjnym ale wolałbym nie. Pomyliłem się bo testy są te same na Iberystyce, Anglistyce i Romanistyce a nie Germanistyce. Szkoda że nie ma Nauczycielskiego Kolegium dla niedoszłych kulturoznawców Hiszpanii i chyba nie można tam trafić tzw "spadem" jak z Romanistyki lub Anglistyki. Ja tam muszę się dostać na UW a czy się dostanę na Iberystykę to Bóg jeden wie. A co do testu na Iberystykę i Anglistykę to są (w teorii i ponoć w praktyce) takie same. Jak już wcześniej wspomniałem był to faktycznie test predyspozycji ale w poprzednich latach (ponoć nie wszystkich) w teście predyspozycyjnym zawierały się pytania z zakresu wiedzy o Płw. Iberyjskim. Także no .. ja wolę nie bo mi sie nie chce jeszcze i tego maglować. Może papiery złożyć tu i tu (czyt anglistykę) choć pewne osoby znające sie na rzeczy odradzają mi ten kierunek. Uff ja mam mętlik w głowie od tego wszystkiego. Pozdr.
Mam prośbę a mógłabyś mi przesłać ten test?? Bardzo bym prosiła, mój mail : [email]
¡Saludos!
hej ja tez marze o iberystyce na Uw i tez tylko 1 test znalazlam z tamtego roku,ale z tym ang. to nie jest chyba strasznie nam mowili ze cos takiego jak first,ale jak bedzie to nie wiem,a o socj. na SGGW to niestety nie weim, bo ja na socj. sie wybieram gdzie indziej (tzn moja druga opcja)
jesli chodzi o rekrutacje na iberystyke w tym roku to po pierwsze: uczelnia zapewnia ze nie bedzie wymagala znajomosci kultury i historii hiszpani!! oczywiscie ile w tym prawdy, nie wiadomo, biorac pod uwage chociazby nagle i nieoczekiwane zmiany jakich juz nasz rocznik niestey doswiadczyl..:/ jednak jest to informacja która uzyskalam prosto z wydzialu!
poza tym na tescie predyspozycji maja byc tylko zadania z tekstu ze zrozumieniem (po poolsku), ewentualnie analiza wiersza..
o angileski razczej nie trzeba sie martwic, bo nie moze byc zadan z angielskiego(poniewaz bedzie on zdawany na maturze). tak ze liczy sie twoj wynik z matury z angielskiego+ wynik z tesu predyspozycji, na ktorym, jak zapewniaja nie bedzie kultury hiszpanii ani angielskiego..
aha, jesli chodzi o socjologie na sggw to nie zmienilo sie : historia jest wymagana. i prawdopodobnie tez jezyk obcy, ale skoro wybierasz sie na iberystyke to i tak musisz go zdawac:) natomiast jesli mialabym cos poradzic: jezeli BARDZO zalezy ci na iberystyce to skup sie tylko na niej! natomiast jesli jest socjologia, ktora takze cie interesuje to warto jednka miec kierunek "w razie czego".. chociazby dlatego ze w tamtym roku na iberystyke bylo 23os/ miejsce.. niestety musimy liczyc sie z tym, ze bedzie ciezko sie dostac:(
PS. czy mogłbys mi przeslac ten tescik predyspozycji? moj adres [email]
bylabym bardzo wdzieczna:) pozdr
hehe. z angielskim to są luzy tylko jak się ma nową maturę.
A jak oglądałem testy z angola to wcale nie były na poziomie fce tylko cae. W tym roku zagadnienia z examu z angola muszą być dokładnie takie same jak na nowej maturze.
A czy ja tez moge prosic o te testy: [email] Z gory wielkie dzieki.Ja tez mysle o iberystyce -najlepiej na UW ,bo mam najblizej ;) Biorac pod uwage,ze jestem w 2 L.O to jeszcze mam troszeczke czasu zeby sie przygotowac
Ja się przygotowuje z książki bachillerato Lengua y literatura 2
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe