Egzaminy

Temat przeniesiony do archwium.
uczę się hiszpańskiego drugi rok i coraz poważniej myślę o zdawaniu DELE Nivel Inicial. proszę o kontakt osoby, które zdawały lub zamierzają w najbliższym czasie zmierzyć się z tym egzaminem (zwłaszcza w Krakowie). chciałabym wiedzieć, czy dwa lata wystarczy na przygotowanie się do egzaminu i jakie podręczniki są do tego odpowiednie. pozdrawiam.
Hola:
2 lata jak najbardziej wystarczy by podchodzić do Iniciala. Jeśli oczywiście uczyłaś się regularnie i coś tam umiesz ;P Odpowiednie podręczniki...um, najlepszy jest oczywiście sam podrecznik z Edelsy do dele Inicial.
Dele inicial jest stosunkowo łatwy (jeśli Cię nie zeżre trema na ustnym :P). Ale myślę, ze Iniciala się nie opłąca zdawać, bo chyba nigdzie nie jest uznawany jako znajomość hiszpańskiego. Może lepiej kasę włożyć w dolszą naukę, materiały etc. i przygotowywać sie do Basico? dele Inicial może posłużyć jako coś w rodzaju przełamania się, takie "idę żeby zobaczyć jak to jest". Bo właściwie Inicial nic takiego Ci nie da, no chyba, że satysfakcję. :)
Salu2
Ja tu już pisałem na temat Telca, B1 jest mniej więcej na poziomie Iniciala, a coś przynajmniej daje (adm. publiczna i przewodnicy wycieczek), w Krakowie wiem, że są egzaminy np. na Akademii Ekonomicznej. Nie wiem, dlaczego Cervantes jest taki popularny w porównaniu z Telcem, w przypadku Intermedio to jeszcze rozumiem, to poważny egzamin, ale Inicial - jak to brzmi, jakby ktoś dopiero usiadł do nauki :) Wejdź na stronę www.telc.pl
Pozdrawiam - R.
dzięki za odpis. właśnie o coś takiego mi chodzi. żeby zobaczyć jak to jest i mieć satysfakcję, że umiem cokolwiek. słyszałam, że papier na tym poziomie niewiele daje, ale mimo to chcę chociaż spróbwać. nie uczę się zbyt pilnie, dopiero niedawno wzięłam się za to naprawdę poważnie. ale na razie jestem dobrej myśli. nie chciałabym się jednak wygłupić i oblać po dwóch latach nauki...
wlasnie. macie jakies testy telca z odpowiedziami, bo na oficjalnej stornie nie ma do hiszpańskiego:/ a poziom mnie interesujący to hmmm B1, może B2.... nie wiem....:P

lulu13: 2 lata to kupa czasu!!! ja nawet roku się nie uczyłam i inicialka na jakieś 85-90% chapnęłam:) znaczy nie oficjalnie, ale ztestów dostępnych na stronie cervantesa:)
cześć. A czy nie całe pół roku wystarczy żeby zdać Iniciala, w tym ostatni miesiąc z SITĄ ? Egzamin dość drogi , więc szkoda byłoby go tak łatwo oblać. Ale chciałbym bardzo spróbować. Co radzicie .
A spróbuj sobie jakiś test w necie zrobić. bo w zasadzie na czas nauki nie powinno się patrzeć... W końcu jedni mogą całymi dniami siedzieć i się uczyć, inni jednym uchem słuchać na lekcji... Eh... Słyszałam o przypadku, że facet zamknął się na 3 tygodnie w mieszkaniu, cały czas uczył się języka i opanował go perfekcyjnie właśnie w 3 tygodnie. I co? Musi czekać parę lat, by podejść do egzaminu??? Heh...
a tak abstahujac odrobinke... jakis z egzaminow zwalnia z nowej matury? bo ja natchnelam sie na pewnej stronie wlasnie na taka informacje... a strona eni wyglada na nieaktualizowana od wiekow... tylko nie pisali, czy z nowej zwalnia, tylko ze ogolnie zwalnia.... ehh... ale chyba nie... bo skoro fce nie zwalnia...
Zakrencik z tego co wiem to teraz żaden egzamin nie zwalnia z nowej matury (a już napewno DELE), ale dowiedz się jeszcze, bo może Ja mam nieścisłe wiadomości albo już się coś zmieniło.
A jakiego języka uczył się ten facet? I w ogóle, jak jeszcze coś wiesz, to opowiedz więcej, bo to fajna historia.... :) moze Ja też tak spróbuję hehe.
Nie pamiętam, jakiego, chyba jakiegos skandynawskiego... Ale nie jestem pewna. Podajże łacinnica nam kiedyś opowiadała:P I więcej nic nie wiem...
A o zwalnianiu jest tutaj: http://jdj.com.pl/2004/kk.php?kk_id=3 i na 'egzaminy instituto cervantes (dele)' klik to ci wyskoczy...:D
Żaden egzamin, nawet Dele Superior nie zwalnia z nowej matury.
Temat przeniesiony do archwium.