DELE INICIAL

Temat przeniesiony do archwium.
Piszecie,że nie można zdać DELE jeżeli się nie "przerobi" tyle, a tyle godzin. Ja uczę się sama i zdaję DELE INICIAL 14 maja w W-wie. Uważam, że wszystko będzie dobrze, chociaż nigdy nie rozmawiałam z żadnym Hiszpanem, czy lektorem od tego języka. Słucham kaset i oglądam telewizję. A jak rozwiązuję testy, to nawet sobie radzę z tymi na Dele Intermedio więc nie uważam, że jestem skazana na porażkę.
zgadzam sie. ja napisalam, jak podaje ulotka z mojej szkoly jezykowej.... wiec jakies 400 godzin na basico, a ja sobie obliczylam, ze przerobilam dopiero 81 godzin i z basico daje sobie rade. te na iniciala sie robi jakby odruchowo, bez glebszego zastanowienia, basicowe zmuszaja bardziej do myslenia, ale nie sa przecieniewykonalne! a ile sie uczysz hiszpana?
A jak dlugo sie uczysz? I jakie metody stosujesz? Ja tez ucze sie sama, i duzo rozumiem, ala wiem , ze to dlatego, ze znam bardzo dobrze wloski . Ale chyba balabym sie zdawac jaki kolwiek egzamin bo nie czuje sie na silach rozmawiac w tym jezyku.
Uczę się drugi rok. Najwięcej z Espanol para ti /kasety+książeczki/, a poza tym czytam różne opowiadania na poziomie Inicial i trochę wyżej no i repetytoria gramatyczne. Ja z kolei uważam, że sobie dam radę, bo bardzo dobrze znam francuski
Ja tez kozystam z Espanol para ti...ale glownie z super memo i ewentualnie ksiazeczek. Al ucze sie dopiero od kilku miesiecy wiec jeszcze dluga droga ...Ale chyba zanim zdecyduje sie na jakis egzamin to poszukam jakiegos kursu lub nativa aby troche pogadac. Teksty pisane wysylam do mojego przyjaciela z Boliwi...ale on mieszka od lat we wloszech i zazwyczaj jak rozmawiamy to i tak po kilku slowach przechodzimy na wloski.
Ostatnio kupilam taki multimedialny slownik tematyczny z SM z PONS, ksiazeczka i plyta na komputer...i poznaje nowe slowka.
Zycze powodzenia na egzaminie i daj znac jak poszlo.
co wlasciwie moze dac dele inicial, jakie korzysci?
tylko satysfakcje i obycie z jezykiem i forma egzaminu........dla mnie wyrzucenie pieniedzy..wystarczy jeszcze rok sie pouczyc (pilnie por supesto) i mozesz podhcodzic do intermedio...
a jeszcze lepiej jest zdać telca;p bo tam już poziom b1 jest uznawany, a poziomem z deka niższy niż dele intermedio.
Zakrencik, a czy znasz kogos kto zdawal TELC na tym poziomie z hiszpanskiego? Bo slyszalam, ze jest latwiejszy od DELE Intermedio...ale o ile latwiejszy? A to, ze ten papierek TELC B1 jest juz uznawany np. dla pilotow wycieczek to prawda :) Czy ktos moze ma dostep do testow bo w necie nie znalazlam?
nigdy nie slyszalam o telc...co to?
no niestety w necie nie ma i żadne znaki na niebie nie mówią, że będzie:/ ale możesz sobie zrobić test z tego poziomu np. na angielski, bo poziomy są takie same we wszystkich językach. co do uznawalności, słyszałam, ze jest normalnie uznawany:D

ps. www.telc.pl
telc - the european language certificates to taki certyfkat (z kilku języków) normalnie uznawany, bez żadnych problemów, tylko po prostu mniej znany. poziomy ma a1, a2, b1, b2, c1, c2, więc wybór większy, a do tego niektóre szkoły językowe w ramach pewnych promocji po prostu go prezentują swoim kochanym słuchaczom:D
Niestety bardzo malo jest wiadomsci na temat TELC chyba nie jest on jeszcze wystarczajaco popularny. Angielski ani niemiecki nie bardzo mi pasuja a do francuskiego i wloskiego jest tylko test do B2 ...Fajnie byloby dowiedziec sie czegos od osob , ktore juz zdawaly ale chyba nie wiele takich jest wiec trudno o wiadomosci...Zapisalam sie na wloski B2 ...i zaczynam sie bac...moze lepiej bylo sprobowac B1 bo skoro jest juz uznawany :)
Telca zdawałam 3 czerwca. poziom B1, bo inteligentna niemiecka komisja wyższych niveli nie ułożyła zakładając, że nie będzie na nie chętnych. Nom i byliby chetni ;) ale cóż
poziom jak poziom, czekam na wyniki :P
Zdawalas TELCA...napisz koniecznie jak bylo? Z wloskiego przewidzieli wyzszy poziom i wlasnie sie zapisalam...i troszke sie boje. Bede bardzo wdzieczna za jakie kolwiek wskazowki.
niech sobie przypomnę :P

Część pisemna
umm, no było zadanie na przyporządkowanie tytułów gazet do artukułów, z tym ,że tytulów było 2 razy wiecej.

Później z kolei było takie zadanie żeby przporządkować informacje do ogłoszeń. Było ogłoszeń na dwie str. a4 różne takie z napisami, obrazkami, jak w gazetach. A do tego były zdania czegao szukasz. np. Chsez jechac na wakacje na Mallorkę z którego ogłoszenia skorzystasz? Ogłoszeń było wiecej niż tych zdań.

No i tekst o Któlowej Sofii i jej działalności charytatywnej. Do tego pytania i odpowiedzi a, b, c.

List prywatny z lukami (wybrać do każdej luki a,b lub c). Na gramatyke i struktury.

List formalny (nie pamiętam chyba na gramatykę i struktury też) z lukami ale do luk trzeba pryporządkowa wyrazy z rozsypki. Ocziwiście wyrazów jest więcej niż luk.

Słuchanie:
1)tekst o modzie i o sposobie ubierania się różnych ludzi
2)wypowiedzi starszych osób o ich życiu.
3) komunikaty - ale nie pamiętam za bardzo

Pisanie: odpisac na list nieformalny do przyjaciółki z Ekwadoru.

Część ustna
częśc wstępna : luźna rozmowa z partnerem, na wybrany temat, wymyślony, luźne pytanie etc.
Część 2: opowiadać o jakimś zagadnieniu (do każdego zagadnienie były podpunkty, które można rozwinąć), romowa z partnerem. Były 3 różne tematy (ale para dostawała tylko jeden, nie losowaliśmy, dostawaliśmy przydzielone): telewizja, podróże (mój ulubiony temat :)) i wypadki drogowe.
Zgadnij który miałam ja? Oczywiście wypadki drogowe :/ ale nie bylo tak źle. Niedawno mielismy temat o wypadkach wiec spoko :D

Cześc3: negocjowanie na podany temat (nie wiem czy wszystkie tematy były te same, ale ja miałam, że mamy zorganizowac fiestę espańolę i co tam pokolei trzeba zrobić, czyli omówic miejsce, lokal, gości, et. (wiecej tych punktów było tylko nie pamiętam teraz)

A tera to już idę spać, bo padam, mam nadzieję, że nie zamotałam ;)
co do poziomu, rózne języki - róznie może być. To tak jak z maturą, niby poziom z róznych języków powinien byc ten sam, a prawie nigdy nie jest.... :/
salu2
malwi_nieves-bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Czyli bylo podobnie jak w tescie na B2 z wloskiego przykladowym jaki jest na stronce TELCa ...podobna struktura tylko listy do napisania sa oficjalne a nie prywatne.
Bardzo by mnie interesowala twoja opinia na temat trudnosci egzaminu. Czy wystarczalo czasu na wszytko, czy trzeba bylo sie spieszyc? Jaka atmosfera na ustnym?
Jak dlgo uczylas sie hiszpszpanskiego przed przystapieniem do egzaminu?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa