egz. DELE

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, wiecie może kiedy beda wyniki DeLE?? o niby napisali ze sa juz dostepne,ale niestety nie wchodzi nic dalej po wcisnięciu -ENviar. Que pasa???
Wyniki są już dostępne. Właśnie przed chwilą sprawdziłam. Zdałam Intermedio!
A wchodzilas tak jak mowili?? Tzn przez te publicacion calificaciones? bo mi po enviar nie chce wchodzic... p.s Gratuluje!!!:)
ja tez zdalam!! Superior kraków!!
tak, normalnie przez publicacion de calificaciones, moze date w zlum formacie wklepujesz?
Ja też zdałam Intermedio !!!
Chica sprawdź czy dobrze wpisałaś codigo i datę urodzenia z ukośnikami.
Ja też zdałam INTERMEDIO. Super!!!
Ludzi możecie mi powiedzieć czy poziom intermedio jest ciężki? Uczę się hiszpanskiego ok 4 lat, z dłuższymi i krótszymi przerwami w szkole językowej. Jestem w grupie średniozaawansowanej, ale tak sie zastanawiam czy nie lepiej najpierw zdać inicial a potem intermedio. Jak myślicie opłaca mi się czy mam od razu przystąpić do egzaminu intermedio?Boje się ze nie zdam, ze bedzie za ciezki dla mnie :( I jeszcze jedno - chyba warto zapisać się na jakis kurs przygotowawczy przed egzaminem co? Tylko obawiam się ze takie kursy są tylko w Warszawie i Krakowie, w Katowicach niestety nie :( Myśle nad zapisaniem się na kurs wakacyjny do szkoły Porto Alegre Może to mnie przygotuje do któregoś z egzaminu DELE jak myślicie? Poradzcie mi proszę!
Nikt mi nie doradzi? :(
Zdecydowanie lepiej zdawać INTERMEDIO. Nie opłaca się zdawać INICIAL, bo dopiero ten nast. egz. potwierdza, że jest się na jakimś sensownym poziomie. Myślę, że spokojnie sobie poradzisz i na pewno znajdziesz taki kurs w Katowicach. W końcu to duża aglomeracja. Ja uczyłam się hiszp. przez dwa lata. Potem półtora roku przerwy. Pobyt przez 4 mies. na stypendium w Hiszpanii- trochę pomógł, ale nie wierz w to, że czyni cuda, a następnie 3 mies. w szkole językowej, przygotowującej mnie do egzaminu. Zatem w sumie: 2 lata 7 mies. z pobytem w hiszpanii. Egzamin INTERMEDIO dla mnie nie był aż taki ciężki, choć próg 70%, który trzeba uzyskać, nie jest wcale mały. Kurs przygotwawczy na pewno ma sens o ile szkoła dobrze przygotowuje. U mnie fajne było to, że dostawaliśmy dużo kserówek z rzeczami egzaminu-przede wszystkim na słownictwo.
Zdecydowanie lepiej zdawać INTERMEDIO. Nie opłaca się zdawać INICIAL, bo dopiero ten nast. egz. potwierdza, że jest się na jakimś sensownym poziomie. Myślę, że spokojnie sobie poradzisz i na pewno znajdziesz taki kurs w Katowicach. W końcu to duża aglomeracja. Ja uczyłam się hiszp. przez dwa lata. Potem półtora roku przerwy. Pobyt przez 4 mies. na stypendium w Hiszpanii- trochę pomógł, ale nie wierz w to, że czyni cuda, a następnie 3 mies. w szkole językowej, przygotowującej mnie do egzaminu. Zatem w sumie: 2 lata 7 mies. z pobytem w hiszpanii. Egzamin INTERMEDIO dla mnie nie był aż taki ciężki, choć próg 70%, który trzeba uzyskać, nie jest wcale mały. Kurs przygotwawczy na pewno ma sens o ile szkoła dobrze przygotowuje. U mnie fajne było to, że dostawaliśmy dużo kserówek z rzeczami egzaminu-przede wszystkim na słownictwo.
Wlasnie nic mi nie wchodzi, wpisywalam i tak i tak i nic, chyba mam zlą przeglądarke...
Dzięki bardzo za rady. Też tam myślałam ze może ten inicial jest bez sensu ale zeby przystąpic do intermedio najlepszym wyjsciem dla mnie byłby specjalny kurs przygotowujący do DELE, a niestety to tylko w Krakowie i W-wie :( Kiedy odbywają sie egzaminy DELE? Listopad i maj? Nie wiem czy starczy mi czasu zeby przystąpic w listopadzie. Musze sie zapisac na kurs bo nie czuje sie na siłach sama przygotowac do tego. Mowisz ze pobyt w Hiszpanii nie dał ci duzo? W sumie rozumiem cię To chyba chodzi o to ze dogadasz sie z ludzmi ale nie zawsze mowisz poprawnie gramatycznie mimo ze rozumią co mowisz. A jak wygląda taki egzamin DELE? Ile trwa? Itp. itd? Mozesz mi powiedziec?
Jezeli masz FireFoxa to Ci nie wejdzie (jakas marna strone ma Cervantes). Musisz uzyc IE i sie dostaniesz.

Pozdrawiam
DJKapi

P.s:tez zdałem Intermedio;)
Kursy przygotowujące do DELE są nie tylko w W-wie i Krakowie. Ja chodziłam na taki kurs w Łodzi, więc myślę, że coś powinnaś znaleźć u siebie. Egzaminy są w maju i listopadzie. Wszelkie info znajduje się na www.cervantes.es lub www. cervantes.pl. Pobyt za granicą owszem coś daje, nie mówię, że nic mi nie dał, ale najlepsza byłaby izolacja od Polaków, ale to wiadomo- nie zawsze jest możliwe. Dokładnie będąc za granicą w jakimkolwiek kraju, najważniejsze dla ludzi, którzy cię słuchają, jest to, żeby cię zrozumieć, nawet jeśli nie jest to poprawne gramatycznie. Egz. trwa dwa dni-sobota-pisemne i niedziela- ustne. Kilka informacji znajdziesz nawet na tej stronie.
No to mam jeszcze jedno pytanko (chyba? ;) ) Czy są jakieś ksiązki z ćwiczeniami, typowe do przygotowania sie do egzaminów DELE? Chodzi mi o cos takiego jak książki do FC. Jak są to gdzie je moge dostać?
ficiapl - jeszcze jedna sprawa - na ten kurs przygotowawczy chodziłaś do szkoły językowej? Jakiej? Może u mnie tez jest taka. Pozdrawiam :)
Książek nie ma za dużo, ale nasza kobietka na kursie miała jakąś książkę, z której dawała nam kserówki. Niestety nie znam tytułu. Jest jedna książka z testami, ale mimo, że jest wznawiana, to są w niej tylko testy sprzed kilku lat, a poziom trochę się podniósł przez ten czas. Na pewno jak pójdziesz do jakiejś dużej księgarni językowej, to coś znajdziesz.
Szkoła ma tylko oddział w Łodzi, ale myślę, że nawet w Empiku jakieś kursy powinni mieć. Ja też trochę miałam problem ze znalezieniem kursu, ale w sumie około 5 szkół je organizowało, tak więc nie jest aż tak bardzo źle.
No właśnie mam Firefoxa, ale cos wykombinuje, P.S gratuluje wyniku:)
Ficiapl napisz w jakiej szkole przygotowywałaś sie do egzaminu bo ja też jestem z Łodzi i interesowałby mnie taki kurs.

Saludos
Prima na Narutowicza.
A mógłbyś napisać kto tam prowadzi zajęcia? Czy lektotrzy są sympatyczni? Byłem na kursie w szkole Perfect i nie bardzo mi sie podobało. I czy zajęcia sa na wysokim poziomie? Chciałbym się dowiedzieć równiez czy jest taki osobny kurs przygotowujący do egzaminu?
Będę bardzo wdzięczny za te infrormacje bo jestem w trakcie wyboru szkoły językowej.

z góry wielkie dzieki!!!
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zajęcia prowadzi polski lektor czy native?
olita wraca na forum bo wrocila z hiszpanii:)miesiac wczesniej no ale coz:) dele intermedio zdane:) najbardziej dumna z wyniku z ustnego 28 na 30:) no i jeszcze sie pochwale ze dostalam komplement ze jestem hiszpanka:) bo tak ladnie mowie:)
Hej, mogłabym, pewnie. Teraz prowadziła je Polka (młodziutka) i czasem jeszcze trochę niepewnie się czuła w grupie, czasem coś walnęła, ale ogólem miła. Wcześniej zajęcia prowadziła Hiszpanka i wtedy było super-ale odeszła bo spodziewała się dziecka- może wróci za jakiś czas.
Jest kurs przygotowujący do egzaminu, choć nie wszyscy w grupie go zdawali. Zajęcia są na dość wysokim poziomie-dostajesz dużo kserówek i nawet jeśli nie zrobisz ich na zajęciach możesz sobie poczytać w domu. Z tego co wiem, to z Hiszpanką zajęcia do Intermedio były na Kościuszki w Accent, czy jakoś tak. Przynajmniej w poprzednim semestrze.
Jeszcze mam pytanie do Ciebie ficiapl. Domyślam się, że zdawałaś Intermedio w Łodzi. Interesuje mnie ile osób egzaminujących jest w trakcie takiego egzaminu? I czy np. z Primy też jest obecny lektor?
Jasne, że są. Dostępne są np. w Bibliotece Cervantesa lub do nabycia w księgarniach językowych np. księgarnia na Tarczyńskiej 1 (bodajze). Tytuly podane byly w ulotkach a propos egzaminow DELE. Np. do Superoria jest polecana wyd. Edelsa, Gálvez&Gálvez Infante López i Montiel...Do innych poziomow tez chyba dobra jest Edelsa o prostych tytulach np. "Preparación Diploma Superior/Básico etc." na okladkach jest napisane "prácticas de las 4 destrezas". Polecają także serię "Gente".

4 lata nauki spokojnie wystarczą do zdania Intermedio na przyzwoitym poziomie...Mi się udało po 3ech :p, a zdawałem w listopadzie '04 bez kursu....

Stąd pytanie do bardziej doświadczonych: Czy warto ryzykować podejście do Superiora bez kursu? 4 lata nauki + ewentualnie intensywne 2 miesiące indywidualnej nauki z w.w. książkami?
kurcze.. jak sprawdzić te wyniki? dziecko wyjechało i nie sprawdziło na czas... to normalne, że po tym enviar pokazuje się pantalla de encuesta czy to jest jakas nowa opcja....?
Gratulacje zdanego egzaminu! ja też się przymierzam do Superior w Krakowie. Czy możesz mi napisać jak wygląda ustny? i wogóle czy było ciężko. Będę wdzięczna! Diana!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka