Certyfikaty z języka katalońskiego.

Temat przeniesiony do archwium.
Wiecie może, czy jest możliwość zdania w Polsce certyfikatu z katalońskiego? Jeśli nie, to gdzie w miarę blisko możnaby taki certyfikat zaliczyć? Interesuje mnie poziom średniozaawansowany.

Aha, i czy istnieją jakieś dobre kursy katalońskiego w Polsce na poziomie średniozaawansowanym/zaawansowanym, albo baskijski od zera?

pozdrawiam serdecznie.
Jest w Krakowie koło Katalanofilów-można je znaleźć w necie.Może tam ci coś doradzą? Podejrzewam,że raczej takie kursy i certyfikaty to w Katalonii ale może cervantes na życzenie może ci coś takiego zorganizować? Podejrzewam,że tania impreza to raczej nie będzie.
Co do Eskuera w Polsce-zapomnij.Najwyżej możesz sobie kupić słownik czy książkę na www.ksiegarniahiszpanska.pl (nie wiem czy są na stronie ale w ich księgarni w Krakowie na żywo widziałam słownik i jakiś podręcznik).Z materiałami ciężko (kolega próbował się uczyć i była z tym bieda).Może w jakimś centrum kultury baskijskiej można np. uczyć się zdalnie przez internet? Ogólnie rzecz biorąc-ciężko będzie.
Koło Katalanofilów? Co to takiego?

Dzięki wielkie za odpowiedź, Kraków niestety nie bardzo mi pasuje bo jestem z Katowic i poszukuję bardzo pilnie kogos kto mógłby mnie szybko i bezboleśnie nauczyć:) no i potrzebowałabym to poświadczyć certyfikatem tylko nie bardzo wiem jak się mam do tego zabrać.

pozdrawiam!
No właśnie do nauki baskijskiego w ogóle jest niewiele materiałów, nawet po hiszpańsku.... no ale wciąż się łudzę:)
Linki o języku z koła katalanofilów:
http://www.katalanofile.republika.pl/linki.html
Strony nie aktualizują ale działają.Spróbuj tam mailować albo zadzwonić.Z katalońskim dalej chyba zajdziesz niż z euskera w polskich warunkach.
Po wydziałach iberystki i szkołach hiszpańskiego radzę szukać.A nuż ktoś zna nativo (studenta albo lektora) z tamtego regionu.Z certyfikacją w Polsce będzie ciężko ale można pojechać na egzamin do katalonii-są szkoły wakacyjne na uniwerkach,zwłaszcza na tych płatnych.Można próbować dostać na coś takiego stypendium bo to język mniejszości a Unia chce promować ich naukę.No i poszukaj ludzi na myspace,yahoo i stronach typu pen pals i przez skype'a-tam szuka się natiwów i entuzjastów mniej popularnych języków.
Ponoć uniwersytet w Gironie ma bardzo dobry kurs intensywny.
Może to niezły pomysł na wakacje? Jak to mówią nie przyszła góra do Mahometa,przyszedł Mahomet do góry.Jak ci zależy to chyba trzeba będzie tam wyjechać albo przynajmniej zamówić tam książki przez internet.
Hmmm wyjeżdżać wyjeżdżam z tym, że myślalam żeby sie trochę jeszcze pouczyć zanim wyjadę no ale nic. Serdeczne dzięki za linka, napewno się bardzo przyda, może pomailuję z nimi i coś doradzą. Hm, a w Katalonii nie wiesz może gdzie możnaby zdać taki certyfikat z katalońskiego? Mają może jakieś instytuty albo coś w tym stylu tak jak Cervantes, np? Szczególnie interesują mnie regiony Girony i Lleidy. Próbowałam czegoś szukać ale szczerze mowiąc google i te sprawy wciąż jeszcze sprawiają mi trochę kłopotów i nie umiem znaleźć nic sensownego.
pozdrawiam!
Zajrzyj tutaj:
http://www.hiszpanski.ang.pl/Kurs_katalonskiego_zbieramy_grupe_12880.html
.Po twoim poście ktoś z Katowic zaczął szukać osób na kurs katalońskiego. Może warto do nich dołączyć?
Kataloński odpowiednik Cervantesa to Institut Ramon Llull: http://www.llull.cat/llull/. Na stronie jest sporo informacji.
Pozdrawiam.
Dziękuję serdecznie Grażynko droga!!
zaraz poczytam, czegoś takiego właśnie szukałam.
Dzięki raz jeszcze.
Catalunya arriba
:)
Nie ma za co:) Powodzenia!
Nie masz racji. W Warszawie przy Uniwersytecie Warszawskim sa prowadzone kursy jezyka baskijskiego juz conajmniej od 2001 roku czyli od 7 lat. Problem w tym, ze nie zawsze zbiera sie odpowiednia ilosc chetnych.
Potwierdzam. Zajęcia na UW kompetentnie prowadzi baaardzo miły i zaangażowany w sprawę propagowania kultury baskijskiej Bask - Aitor. Polecm! Pozdrawiam!
W Poznaniu na UAM-ie wspominali, że jest mozliwość: jest to test ogólnopolski w którąś z majowych sobót.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa