Zakres materiału do DELE intermedio- pomóżcie

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do osób już mających certyfikat dele intermadio.
Chcę zdawać go w listopadzie i będę się przygotowywać sama, ale nie wiem jakie są wymagania gramatyczne. Mam książki Uso intermedio i Gramatyka języka hiszpańskiego z ćwiczeniami (Małgorzata Cybulska-Janczew, Jacek Perlin). Ta druga książka mi nie do końca odpowiada, ale mam wątpliwości czy samo uso wystarczy.

A jeśli chodzi o słownictwo to mam Mar de palabras dla średniozaawansowanych.
I teraz jadę do Hiszpanii na 2 mies jako opiekunka do dziecka więc podszkolę mówienie.

Czy 4 miesiące intensywnej nauki wystarczą? dodam, że jestem na poziomie b1.
Proszę o pomoc
Jesli chodzi o dele intermedio, to chyba tez bede podchodzic do tego egz w listop. Wejdz na strone Instytutu cervantesa i tam masz przykladowe testy i egzaminy z lat ubieglych, porozwiazuj je sobie i wtedy bedziesz wiedziec mniej wiecej co jest wymagane, ja tak robie, pozdrawiam:)
Moim zdaniem to za mało czasu i te książki to też mało.
Egzamin jest na poziomie między B3 i B4, więc moim zdaniem bierzesz się za to za wcześnie.No ale jeśli chcesz lub musisz to próbuj-jeśli będziesz się bardzo dużo uczyć może się uda.
Patrząc na sprawy realnie-może i jako opiekunka podszkolisz mówienie, choć raczej wątpię, ale nie opanujesz gramatyki ani pisania niezbędnych na egzaminie.
przeciez dele intermedio jest na poziomie B2! i nigdzie nie jest napisane inaczej. i znow zwracam uwage ze nie ma czegos takiego jak poziom B3 albo B4. sa poziomy a1, a2, b1, b2 , c1, c2 i basta. intermedio jest na poziomie B2 a superior na poziomie C2. to sa ramy europejskie, w ktorych mierzy sie poziom znajomosci jezykow. skoro jestes na poziomie B1 to musisz nadrobic material ktory normalnie w szkole jezykowej robi sie przez rok + przygotowac sie pod kątem egzaminu.czy Ci czasu wystarczy to niewiem. pozdrawiam:)
Wystarczy zrobić test na stronie cervantesa albo poczytać ich cullicular plan i okaże się ,że B3 i B4 istnieją.
To,że poziom egzaminu jest oznaczony jako B2 jeszcze o niczym nie świadczy.
Trzeba obejrzeć książki, materiały z wcześniejszych egzaminów i porównać je z cullicular plan-wtedy można wyrobić sobie zdanie na temat rzeczywistego a nie wyobrażonego poziomu egzaminu.Inne poziomy istnieją.To,że nie są poziomami egzaminacyjnymi nie oznacza,że nie istnieją.
A poziomy według klasyfikacji Instytutu Cervantesa a nie ogólnej klasyfikacji Rady Europy mają większy sens przy ocenie poziomu trudności egzaminu, który jest układany przez Instytut Cervantesa a nie przez samą Radę Europy.
Cześć,

prowadzę blog poświęcony tematyce: egzaminy DELE. Może tam znajdziesz interesujące Ciebie informacje!

www.zdajdele.eu

Pozdrawiam, Olek
jezeli sam Instytut podaje http://www.cervantes.es/dele/pl/dyplomy_hiszpanskiego.htm
iz jest to egzamin na poziomie b2 to chyba sobie nic niewyobrażam, nie?
a to ze w Twoim subiektywnym odczuciu ten egzamin jest trudniejszy niz b2 to wcale nie uprawnia cie do wymyslania poziomow b3 i b4.
Corazon naprawde to co ja chce wiedziec jezeli to nie jest Twoje widzimisie to skad te oznaczenia poziomow sie wziely? jaka instytucja je wprowadzila? ludzie maja prawo wiedziec:)
a ok ok cofam. juz sobie znalazlam ze rzeczywiscie Instyt naucza wg tych poziomow. racja. tylko ze informuje rowniez ze intermedio jest na poziomie b2. no to niezla sciema skoro jest trudniejszy. :/
Hej:) ja jeszcze nie wiem czy zdałam, ale po 'posprawdzaniu zapamiętanych problemów' jestem raczej zadowolona. W mojej szkole językowej też byłam na poziomie B1, a do egzaminu zdecydowałam się podchodzić (w maju tego roku) bo po prostu czułam się na siłach (po roku mieszkania w Galicji). Co do książek to radziłabym się zaopatrzyć w coś Anny Wawrykowicz, np w Repetytorium Gramatyki Języka Hiszpańskiego z Ćwiczeniami (dość łatwo dostępna, wydatek ok 38 zł), Ewa Bartkowiak: Espanol Repetytorium Tematyczno-Leksykalne (wydaje mi się że teksty są trochę prostsze niż w 'Mar', ale za to są tu tzw. 'gotowe wypowiedzi' na różne tematy, warto sobie poczytać). Do tego przerobiłam "Uso de gramatica - nivel Superior" (bo nie miałam intermedio;>). Oczywiście do tego cała masa idiomów (choć i tak pewnie te na egzaminie Cię zaskoczą, ale to przecież nie znaczy że nie można trafić na coś co się zna;>). Z 'Uso intermedio' miałam tylko okazję przyjrzeć się fiszkom, więc nic nie wiem o przydatności tej książki (choć podejrzewam, ze to pomocna rzecz). PODSTAWĄ SĄ TESTY ZE STRONY CERVANTESA co tu już szanowni 'przedpiszący' zaznaczali:) testy zaczęłam robić tak na trzy miesiące przed egzaminem i jak zobaczyłam, ze nie schodzę poniżej 80 z gramy to uznałam, że czas się zapisać na DELE i przerobić jakąś książkę do gramy;) Jeżeli testy nie idą Ci najlepiej, to może jeszcze nie czas na dele.
oczywiście te '80' to wartość w % :)
Ja zdawalam intermedio ok 2 lat temu i polecam taka granatowo-biala ksiazke pr Preparacion-Dele intermedio czy cos w tym stylu. Jest ona podzielona na bloki tematyczne i kazdy temat ma forme egzaminu-nigdy nie pamietam jaki jest jej pelny tytul wiec moze ktos mnie w tej kwestii poprawi:) Moim zdaniem teksty do czytania sa trudniejsze niz na egzaminie, ale to dziala tylko na korzysc;) Jesli chodzi o gramatyke, to podzielam zdanie przedmowcow-testy ze strony Cervantesa z poprzednich lat to podstawa!!! I nie tylko z Warszawy-wpiszcie sobie w wyszukiwarke Instituto Cervantes i wejdzcie na strony Cervantesa w Niemczech i Francji-ja przed egzaminem wydrukowalam sobie wszystkie egzaminy chyba jakie w Europie przeprowadzono na przestrzeni kilku lat hehe. Ale oplacalo sie-tym bardziej ze pytania z gramatyki sa w kolko prawie te same, tylko slowa uzyte w zdaniach sie zmieniaja:) Powodzenia dla wszystkich zdajacych i lacze sie z wami w przygotowaniach-podchoodze do Superiora w listopadzie:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia