Nauka Hiszpana

Temat przeniesiony do archwium.
czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy hiszpański jest trudny do nauczenia?
Nie jest trudny, w moim odczuciu łatwiejszy niż angielski czy niemiecki. Ale ma trochę romańskich pułapek ;).

Myślę, że to też zależy od podejścia - ja po 8 miesiącach nauki (od połowy października) znam już nieźle gramatykę, sporo słownictwa (jak na osobę początkującą oczywiście!) i radzę sobie z czytaniem tekstów hiszpańskich w Internecie. Ale, z tego co słyszałam, w hiszpańskim \"schody\" zaczynają się dopiero w dalszym etapie nauki, kiedy okazuje się, że łatwy język wcale nie jest taki łatwy ;).

Aaa, hiszpański ma dwa rodzaje gramatyczne - pozwalam to sobie podkreślić, bo w niemieckim rodzajniki są moją zmorą ;).
dzięki za odpowiedź! zacząłem uczyć się hiszpańskiego ale nie wiedziałem własnie czy nie okaże się on kosmicznie trudnym językiem stąd moje pytanie. A ciebie droga tawanno znam z innego forum, mianowicie z angielskiego.

pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę mógł skorzystać z twoich rad co do nauki hiszpana.
3m sie
Tak, zaglądam najczęściej na forum angielskie, ale poza tym przeglądam hiszpańskie, włoskie i niemieckie, choć tu rzadko kiedy coś się dzieje ;).

Ucz się tego języka, jest naprawdę piękny :). Na stronie BBC (chyba: http://www.bbc.co.uk/languages/, ale nie jestem pewna) są minikursy dla początkujących - takie trochę rozmówkowe, ale na początek całkiem dobra zabawa :).

Świetny wydaje mi się \"Espanol para ti\" z serii SuperMemo - do tej pory korzystałam z niego tylko on-line, ale przymierzam się do kupna :). Głównie jednak korzystam z hiszpańskiego EuroPlusa (Ele) - naprawdę dobry!

Wydaje mi się, że hiszpański ma na tyle łatwą wymowę, że można próbować uczyć się samemu. Ja miałam tyle szczęścia, że mam lektorat hiszpańskiego na uczelni - 2x1,5h tygodniowo, sporo mi to daje, chociaż uczyliśmy się z jakiegoś przedpotopowego podręcznika (niemieckiego:)).

A tak swoją drogą - może ktoś by mi polecił jakieś dobre repetytorium z gramatyki? Oglądałam trochę w księgarni, ale trudno mi się zdecydować :(.
dzięki za rady. Mam w domu \"tell me more\" z hiszpana, ale uważam że nie nadaje się on jednak do nauki dla całkowicie początkujących. Chyba muszę poszukać nauczyciela.

A może zna ktoś jeszcze jakies ciekawe stronki do nauki hiszpańskiego ? Szkoda , że ta nie jest na takim poziomie jak ta z angielskiego... mam nadzieje , że kiedyś będzie.
polecam de pe a pa,ksiazka ma juz 2 czesci,bardzo lubie sie z nije uczyc,inne moje ulubione to la mar de palabras i el mundo hispano.wszystko pani wawrykowicz,1 damy iberystyki we wrocku.a tak poza tym polecam kanaly 124,.125,126 na cyfrze.Ja uwilebiam ogladac hiszpanska tve.Fakt faktem jest to TVRE Internacional wiec nie ma moich ulubionych programow ale i tak jest zajefajne.besos a todod locos!!
Ja własnie zaczynam się uczyć tego pieknego języka. I moim zdaniaem dla chcącego nic trudnego:)Musisz odpowiednie podręczniki wybrać no i do nauki. ja musze sobie własnie jakis dobry kupić:) Pa pozdrawiam wszystkich
ja jestem zakochana w hiszpanski.ucze sie teraz drugi rok-w tamtyk roku tylko w szkole a teraz bardziej intensywnie.byalm tez na obozie ezykowym z hiszpanskiego UNESCO we wroclawiu-hiszpanie przyjechali nas uczyc:)siwetne odsiwadczenie-bardzo,bardzo polecam.oczywiscie nauke hiszpanskiego polecam takze-to piekny jezyk.

ps.dzieki tawanna za wszytskie wpisy-duzo fajnych linkow zostawiasz i wogole:)))
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa