Deutsche Welle

Temat przeniesiony do archwium.
JeÅ›li chcecie posÅ‚uchać hiszpaÅ„skiego, polecam niemieckÄ… stacjÄ™ Deutsche Welle (dostÄ™pna analogowa na satelicie i w niektórych kablówkach). WiÄ™kszość programów (przeważajÄ… informacyjne) jest po niemiecku, ale sa też materiaÅ‚y po angielsku i... hiszpaÅ„sku :). Na razie niewiele rozumiem ;), ale ćwiczenie czyni mistrza :). Aaa, z tego, co zdążyÅ‚am siÄ™ do tej pory poÅ‚apać, jÄ™zyk hiszpaÅ„ski zazwyczaj pojawia siÄ™ tak okoÅ‚o 23:00. A materiaÅ‚y w nim pokazywane można obejrzeć też po angielsku lub niemiecku (nie wiem, czy wszystkie - nie oglÄ…dam DW caÅ‚Ä… dobÄ™ :)) - choćby aby sprawdzić, ile zrozumieliÅ›my z española:).
tawannana widziałam cie na forum angielskim, uczysz sie hiszpańskiego z kanału niemieckiego...łał !!!iloma językami właściwie mówisz sama niedawno odkryłam pasje poligloty ostatnio i mam wiecej czasu na to więc tesh zamierzam zdobyc biegłosc w kilku z nich i podziwiam ludzi którzy to jush osiągnęli:) pozdrawiam ...odpisz
tawannana widziałam cie na forum angielskim, uczysz sie hiszpańskiego z kanału niemieckiego...łał !!!iloma językami właściwie mówisz sama niedawno odkryłam pasje poligloty ostatnio i mam wiecej czasu na to więc tesh zamierzam zdobyc biegłosc w kilku z nich i podziwiam ludzi którzy to jush osiągnęli:) pozdrawiam ...odpisz
uczysz sie hiszpańskiego
>z kanału niemieckiego...
To akurat kwestia braku innej możliwości pooglądania czegoś po hiszpańsku :/.

> iloma językami właściwie mówisz sama
Tak, że jestem zadowolona i mogę się wszędzie dogadać? Niestety, tylko po angielsku :(. Ale uwielbiam uczyć się języków i zamierzam znacznie to poprawić :). A w sierpniu jadę na miesięczny kurs niemieckiego i może w końcu będę rozumieć, co mówią na Deutsche Welle w tej niemieckiej części :).

>więc tesh zamierzam zdobyc biegłosc w kilku z nich i podziwiam ludzi
>którzy to jush osiągnęli:)
Też podziwiam :). I mam nadzieję, że uda mi się to osiągnąć :). Jeśli dostanę się na mój wymarzony kierunek studiów, za 5 lat powinnam znać dobrze co najmniej jeden język więcej :).
myśle że za 5 lat masz możliwośc poznac więcej niż jeden, ty masz...no ja tesh mam :)i zycze powodzenia na kursie ja sie długo uczyłam niemieckiego a potem przerwa zrobiła swoje teraz bede sie starała to odświeżyć szkoda wkońcu lat nauki :) marze że może kiedys francuskiego sie naucze, ale to po hiszpańskim i niemieckim
Ten jeden to plan minimum, bo - jeśli dostanę się na studia - będę miała kontynuacją angielskiego plus jeden język od podstaw. Ale marzę o nauczeniu się więcej niż dwóch czy trzech języków ;) - jeśli będę wystarczająco cierpliwa i systematyczna, powinno się udać :).

P.S. O francuskim też marzę ;), ale trochę mnie przeraża - przerobiłam w SM.net kiedyś z ciekawości jedną lekcję, ale jest naprawdę trudny fonetycznie, tj. miałam problemy z wychwyceniem wszystkich wyrazów w prostych dialogach itd. No, ale dla chcącego nic trudnego podobno :)
jasne że nic trudnego a jeśli można wiedzieć to ile masz lat i na jakie studia się wybierasz? ja studiuje matematykę stosowaną a wcześniej studiowałam technologie chemiczną ale z powodów zdrowotnych musiałam zmienić kierunek:) właściwie nie mam na studiach kontaktu z językiem za bardzo ale o studiach filologicznych nie myslałam chce zeby to było hobby!myśle że jesli koło 30 będziemy władać pięcioma językami to będzie super .....:)
Ja jestem znowu bardzo \"filologiczna\" ;). Studiuję na I roku (no, teraz to już drugim) MISH na UAM, kierunek wiodący: filologia polska, a zdawałam na etnolingwistykę i na językoznawstwo z informacją naukową.

Do 30 mamy chyba sporo czasu :)
apropo ostatnio poznałam bardzo sympatyczna dziewczynę jak zdawałam CAE, ma 26 lat i ma certyfikat z hiszp., zna francuski angielski i uczy sie holenderskiego a powiedziała że językami (poza angielskim) zaczęła sie interesowac jak poszła na studia więc jak widzisz sa szanse żeby sie nauczyć języków w nie tak długim czasie no jak sie chce i ma sie odpowiednia motywacje...moja jest np sama fascynacja językami, no i oczywiście chęc zdobycia fajnego zawodu no a teraz im wiecej znasz języków tym lepiej jestes postrzegany
Zgadzam się całkowicie z tą motywacją - to klucz do sukcesu :).

A co do dziewczyny, myślę, że to bardzo dobry przykład na to, że języka można nauczyć się nie tylko zaczynając edukację w dzieciństwie - każdy moment jest tak samo dobry :).
Temat przeniesiony do archwium.

»

Ogłoszenia