Tortilla de patatas ( la andaluza ): ( con ali oli )
6 jajek
półtora kilo ziemniaków
dwie duże cebule
płaska teflonowa patelnia ( duża )
sporo oliwy
Ziemniaki obrać umyć pokroić w cieniutkie kawałeczki, cebulę obrać i posiekać, rozgrzać sporo oliwy na patelni i dusić ziemniaki i cebulę tak długo aż zaczną puszczać coś w rodzaju charakterystycznego 'kleju'- nie powinny się rozpaść na masę a nie mogą być niedosmażone. Solić, nie dodawać pieprzu. W misce lub na głębokim talerzu rozbić jajka jak na zwykły omlet, wpuszczając w nie dużo powietrza.
Masę jajeczną wlać na patelnię i tak mieszać aby od dołu uformowała się skorupka ze ściętych jajek, a na górze nie powinno być płynnej masy jajecznej. Podsmażyć aż omlet zacznie odrywać się od patelni ( przy poruszaniu będzie się ' suwał' ). Wziąć duży talerz obiadowy ( najlepiej dostosowany do rozmiaru omletu), położyć na omlecie i ( najlepiej nad zlewem- początkującym lubi spadać:) odwrócić patelnię tak aby omlet swoją nieupieczoną stroną znalazł się na talerzu. Zsunąć go z talerza z powrotem na patelnię tak aby teraz upiec tą drugą stronę. Przy zdejmowaniu omletu z patelni już w celu podania, również posłużyć się talerzem.
To jest podstawowa wersja ale można do niej dodać chorizo, jamón serrano, szpinak, zieloną paprykę itd.
A teraz ali oli. Sos majonezowy który ja robię ze świeżego majonezu z oliwy z oliwek, świeżych jaj, odrobiny soku z cytryny i musztardy, ale można z kupnego. Do sporej porcji majonezu wcisnąć dwa, trzy ząbki czosnku, wkroić pęczek natki. Wymieszać aby był puszysty.
Właściwie ten sos podaje się razem z cząstkami cytryny do ryb, owoców morza i pieczonych ziemniaków, ale pyszny jest też z tortillą.
Mam nadzieję że pomogłam.