ĆWICZENIA JĘZYKA !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Jakie są takie trudne dla języka do wymówienia zadania?? Jak np. w Polsce "W szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie" i inne..? Jakie są takie w Hiszpanii ?? :) Mam nadzieję, ze ktoś zna jakieś =)
Saludo!
Po hiszpansku nazywa sie to trabajalenguas. Wpisz w wyszukiwarke, na pewno znajdziesz mnostwo. Tutaj masz linka do stronki, na ktorej jest tych cwiczonek dosc sporo. Powodzenia w lamaniu jezyka!

http://www.lapalabra.org/Juegos/juegos01.php
perro de San Roque no tiene rabo
porque Ramón Ramirez se lo ha cortado.
to najbardziej popularne,przynajmniej tak mi sie wydaje :)
saludos
Pancha plancha con cuatro planchas, con cuantas planchas plancha Pancha?
a oto moj ulubiony trabalenguasik:D z gory sorki za potencjalne literowki i brak akcentow, ale padnieta jestem... temperaturka i te sprawy:/

tras tres tragos y otros tres
y otros tres tras los tres tragos
trago y trago son estragos
travesuras de entremes
trapola tramo y tragon
treinta y tres tragos de ron
tras trozos de trucha extremo
en un tris los truene el trueno
jejej.......wystarczy zajrzec do ksiazki pani wawrykowicz de pe a pa.....po kazdym unidadzie male cwiczonka...bez sesnu totalnie:) ale posmiac sie wolno:) ja planche opanowalam do perfekcji:P nawet zjadam koncowki jak hiszpan:Pjeje...mi sie wlasnie najbardziej podoba taki brudny hiszp, bo wtedy widac ze czllowiek jest osluchany...pa' zamiast para, na' zamiast nada///bez s mowienie bez d....sliczne:P.....a jak juz sie zacznie mowic ichsze eeeee takie jak u nas yyyy tylko tam sie to mowi w innych momentach...to jzu wymiekam...mi juz zaniklo( niestety) ale jak wroce we wrzesniu to juz woggole slanegiem bede mowic:) w murcii mowia tragicznie:) aa a jak kiedys worcilam chyba po 3 miesiacach to sie ze mnie w polsce smiali ze w zadnej hiszp nie bylam tylko w pozanskiem( bo we wroclawiu sie smiejemy z ich zaciagania) a hiszp wlasnie tak zaciagaja( glownie madrilenos) zrobil sie troche post nie na temat ale ile mozna mowic o tres tigres i panchy co plancha:P
a jeszcze łatwiej skoczyć sobie na taką ładniusią stronkę: http://www.uebersetzung.at/twister :D

fakt, że ten 'brudny' hiszpański jest ładniejszy:d taki ohh i ahh:D:D tylko, by się go nauczyć trzeba mieć z nim styczność na codzień:/
a tam na codzien...posiadaczom pewnej paltformy cyforwej..tej z plusem..:P polecam kanaly od 220 do 227 chyba..rozne akcenty bo sa tam ez canal columbia, chyba peru i chile....a na hisz w niedziele o 20 leci serial gdzie nauczysz sie najnowszego slownictwa i sie posmiejesz...zeby polapac sie w fabule potrzenujesz ze 3 odcinkow...a jezyk jest banalny i sie lapie akcent....a glwona role gra ana obergon..seks bomba jjeje hiszpanii:).........
a ja jeszcze tylko miesiac i 12 dni i laduje w barcy:P
niestety w naszej polsce sa tez posiadacze zwyklej kablowki, ktorzy sie musza nacieszyc TVE.....

a ja hmm... zalezy... bo sie zdecydowac nie moge. mam 2 opcje:
- miesiac w alicante u rodzinki+kurs od 22 lipca
- miesiac (za darmo;p) nie wiem gdzie, bo mama miejscowosci nie zapamietala, wiem tylko, ze u znajomych jakis. bez kursu.
na 1. trudniej wybulic, ale mi sie bardziej podoba;p a i 2. ma jedna wade jeszcze: na caly sierpien, czyli mnie w szkole tydzien nie bedzie, a znajac moja szkolke troche nadrabiania bedzie:/
La sucesión sucesiva de sucesos sucede sucesivamente con la sucesión del tiempo.

ten jest genialny kiedy 's' jest tak samo szeleszczace jak 'c'...
po prostu jedno wielkie seplenienie ale sie usmialam probujac to wymowic:) po prostu genialnie!!!
fajne:) ale proste...........no i zkarencik ja wlasnie mowie o TVE niedziela godzina 20:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa