Bolek i Lolek

Temat przeniesiony do archwium.
Ignorancja Hiszpanów, czasami nie zna granic jak mogli nazwać naszego Bolka i Lolka "Muñequitos Rusos" (ruskie lalki) :((((((
ignoracja jest TWOJA cecha.nie znasz hiszpanii,wiec nie wiesz ze ta seria nie jest tu znana(oprocz catalunii)
jest znana natomiast w meksyku i na kubie,skad zreszta pochodzi to video :)
(przy okazji,wiesz dlaczego na kubie wlasnie w ten sposob nazywano te serie?? lo dudo)
widac ze nie znasz ani sie nie wychowalas w hiszpanii :)
Tylko daj znać kiedy, zapalić kadzidełka – no przecież Ty jesteś taki wszechwiedzący...(reszta już dawno przekroczyła poziom dna)

PS.
Nigdy nie twierdziłam,że wychowałam się w Hiszpanii.
Ah i swoje objaśnienia zachowaj dla siebie, wolę ciekawsze żródła wiedzy niż te naładowane pychą, zarozumialstwem i pogardą do innych.
Ah i swoje objaśnienia zachowaj dla siebie, wolę ciekawsze żródła wiedzy niż te naładowane pychą, zarozumialstwem i pogardą do innych.
+++++++++
dziekuje za komplement,z ust(klawiatury) ignorantki tylko w ten sposob mozna to potraktowac.

czekam na odpowiedz:
wiesz dlaczego na kubie wlasnie w ten sposob nazywano te serie??
w koncu napisalas:"...Ignorancja Hiszpanów"

pochwal sie swoja znajomoscia :)
icaro wiesz co .. ne psuj dobrych relacji na forum!! przeciez to bylo ironiczne z lekka urazona duma polska! ja tez uwazam ze to lipa ze nie wiedza ze jest polskie a juz zwlaszcza ze nie moge wytrzymac jak ciagle nas myla !! (polske i rosje)

Xawierka dzieki za wideo. keeeee RISA ze jest w nawiasie Bolka i Lolka jakby nie byl owiadomo jaka ples tylko dlateog ze jest odmiana polska napisana w czolowce hahaha
Dios mio! Ludzie nie macie się już naprawdę o co kłócić?
kocham wasze dialogi. xD ale zawsze boję się odezwać.
Nie ma się czego bać :)
>czekam na odpowiedz:
>wiesz dlaczego na kubie wlasnie w ten sposob nazywano te serie??
>w koncu napisalas:"...Ignorancja Hiszpanów"
++++++++++++++++++
Czekać to Ty sobie możesz :) Mądry zawsze z Wikipedią pod ręką :))
http://es.wikipedia.org/wiki/Mu%C3%B1equitos_rusos

A ta bajka jak widzisz, obecnie jest ogólnodostepna na "You Tube" z podpisem "Ruso" i kazda osoba taka jak np. ja:), która chciałaby się pochwalić polskimi bajkami w Hiszpanii,z takim podpisem ma spory problem.
To dowiemy sie wreszcie, dlaczego Bolek i Lolek zostali 'Muñequitos rusos'? Zainteresowalo mnie to, a jak dotad nikt tego nie wyjasnil. :)
może wielka siostra wikipedia (wcześnie wspomniana)
albo duży brat icaro :)
jest jeszcze kuzyn google
Hej bardzo chciałbym sie dowiedzieć dlaczego tak nazwano tam nasze bajki.. icaro widze ze jestes mądry/a bardzo...więc może nam powiesz o co chodzi z tymi ruskimi allkami pochodzącymi z Polski??:| Bo aż się zdenerwowałem.... Na miejscu Polaków bym poprosił o sprostowanie w tamtejszych telewizjach "TA BAJKA JEST POLSKA I NIC NIE MA WSPÓLNEGO Z RUSKIMI" Ciekawe jak by nazwali "Reksia" ...ruski kundel??:|
Macie JASNO napisane w Wikipedii, że wtedy na Kubie nie znano innych kreskówek niż te z bloku komunistycznego. A propaganda była tam taka że wszystko co mieli pochodziło z Rosji- nie rozróżniali czy z Polski czy z Czechosłowacji, etc. Wszystko im sie z Rosja kojarzyło. U nas juz za Gierka były amerykańskie bajki - na Kubie nie mieli pojęcia o istnieniu kaczora Donalda czy psa Huckleberry !
A ten odcinek Bolka i Lolka, który jest tak podpisany w YouTube to akurat odcinek najbardziej "sławiący" rosyjskie osiągniecia kosmiczne. Na dodatek Bolek czyta gazete i co tam widzimy ? Wielki napis CCCP ! Poza tym jest to chyba jedyny odcinek w którym jest telewizyjna wstawka z prawdziwego lotu Gagarina w kosmos !

To tak jakby sie Rosjanie chcieli obrazać że my na pierogi, które jadła biedota, nadziewane serem i cebulą, zamiast mięsem - mówimy "ruskie". A nic z Rosją wspólnego one nie mają. Ale bieda kojarzyła sie ze Wschodem...

Tak samo w Hiszpanii pokutuje jeszcze, kiedyś obraźliwe, dzisiaj już mało pejoratywne określenie na Katalończyków - "polacos", pochodzace z czasów wojny domowej. Po prostu Polaków było wtedy dużo wsród zołnierzy brygad miedzynarodowych, idących często z północy od strony Katalonii i niezrozumiały katalonski kojarzył się wtedy prawicowym Hiszpanom z polskim. I tak zostało.
teorii na temat polacos- catalanes jest wiele, na innym forum bylo to tlumaczone na wiele sposobow:)
a gdzie są te teorie o polacos z Katalonii, bo bym sobie poczytała...
chyba nie to forum miałaś na myśli, nakieruj mnie trochę.
Swoją drogą w przewodniku po Hiszpanii wyczytałam (z leckji historii raczej nie kojarzę takiego faktu), że księżniczka polska Rycheza poślubiła księcia czy króla Katalonii, kurczę a może o Kastylię chodziło....
to gdzie są te teorie, muszę trochę poczytać ;)
www.poloniamadryt.net
No.
Czyli : JAK ZAWSZE!

Drogi Icaro wlozy kij w mrowisko..., pogrzebie, przykopie..i...tyle po nim pozostaje...

Eh...Nic sie nie zmienia...
Szkoda...
me río yo de los peces de colores

droga D. :wroc na faszystowskie forum,to jedyne dobre miejsce dla ciebie :)
(niewiedza i bledy jak rowniez kpiny wymnieszane z bzdurami) pero cada uno elige su lugar/sitio,es cierto?? :)
otra vez haciendo el indio

nikomu nie dokupuje;to ze ty niewiele wiesz,wcale mnie nie dziwi :) no coz...

@crazynina:
a gdzie są te teorie o polacos z Katalonii, bo bym sobie poczytała...
+++++++++++++++
juz o tym napisalem i nie ma nic wspolnego z tym co napisal argazedon.

@argazedon :doskonale wytlumaczenie jesli chodzi o film Bolek i Lolek.
tak trzymac
pozdrawiam.
Drogi icaro

Wyksztalceniem i kultura to, nie ludzmy sie, nigdy ci nie dorownam...

Ale plakac z tego powodu NIE BEDE, wybacz.

Ah...Cieszy mnie, ze cie rozsmieszylam...
Ty nidgy tego nie zrobiles.

I tak, kazdy wybiera swoje miejsce.
Do mojego NIGDY cie nie zapraszalam. Dobrze wiem, ze nic tam dla ciebie nie ma.

Pozdrawiam goraco.
za to ty sie wychowales w hiszpani i jestes najlepszy...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa