Hiszpański rap

Temat przeniesiony do archwium.
Zna ktoś hiszpańskich raperów? ja znam tylko El Porta. Jeśli znacie hiszpański rap to proszę o nazwy wykonawców i polecane utwory ;)
z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Tych z Hiszpanii, czy z innych krajów hiszpańskojezycznych też? Generalnie rap nie jest dla hiszpańskojęzycznych typową muzyką, mają swoje, dużo lepsze gatunki.

Znam chyba jedną piosenkę rapową:
Głównie chodzi mi żeby tekst piosenki był po hiszpańsku więc może być i meksykański ;)
a jaką fajną piosenkę możesz mi polecić z tych "innych gatunków"?
Cytat: nervus25
Głównie chodzi mi żeby tekst piosenki był po hiszpańsku więc może być i meksykański ;)

Jeśli lubisz rap, to z pewnoscią zainteresuje Cię gatunek, który się nazywa reggaeton. Gatunek ten szczególnie rozwinął się na Karaibach i stamtąd się wywodzi. To jakby taka mieszanka reggae z hiphopem grane w latynoskim stylu. Tak mniej więcej...
Zespołów jest naprawdę dużo. Najbardziej znani wykonawcy/zespoły to np.: Daddy Yankee, Wisin y Yandel, Don Omar, Gente de Zona, La Charanga Habanera, Clan 537.
edytowany przez Pedrito_88: 07 kwi 2011
Dzięki wielkie :D na pewno coś mi się spodoba ;)
wiec ja znam jednego Rafael Lechowski, chlopak urodzil sie w polsce dokladnie we Wroclawiu, i gdy mial 5 lat przeniosl sie z mama do Zaragozy miasta raperow, w hiszpanii triumfuje glownie przez swoje poetyckie teksty i mieszkanki muzyczne, np teraz koncertuje z grupa jazzowa, tak wogole to w sobote ma koncert w Bilbao o 22 w Atrio Alhóndiga:)
W samej Hiszpanii rap jest popularny?
tak, ale nie tak jak w polsce, niektore miasta to skupiska raperow wlasnie np Zaragoza, a wogole to Lechowski w koncu chce nagrac cos z jakas grupa polska, mowi po polsku calkiem calkiem:)
Dzięki :D
super byłaby taka piosenka polsko-hiszpański rap :):)
Cytat: Miseria
tak, ale nie tak jak w polsce, niektore miasta to skupiska raperow wlasnie np Zaragoza

a znasz jakieś inne miasta raperów? byłabym wdzięczna :)
Cytat: Pedrito_88
Cytat: nervus25

Jeśli lubisz rap, to z pewnoscią zainteresuje Cię gatunek, który się nazywa reggaeton. Gatunek ten szczególnie rozwinął się na Karaibach i stamtąd się wywodzi. To jakby taka mieszanka reggae z hiphopem grane w latynoskim stylu. Tak mniej więcej...
Zespołów jest naprawdę dużo. Najbardziej znani wykonawcy/zespoły to np.: Daddy Yankee, Wisin y Yandel, Don Omar, Gente de Zona, La Charanga Habanera, Clan 537.

Reggeaton to mieszanka salsy i hip hopu. sama słucham tej muzyki, bo jest fajna i ma fajne, brzmienia, rytm dembow jest właśnie odzwierciedleniem muzyki reggeaton. Taką muzykę robi tez Tony Dize, Franco El gorilla, Alexis y Fido, Jowell y Randy, Arcangel, Yomo oraz te wymienione powyżej.
A jest jeszcze jeden styl `merengue`, Daddy Yankee też ma kilka takich piosenek. Polecam
Cytat: Lilienne
Reggeaton to mieszanka salsy i hip hopu. sama słucham tej muzyki, bo jest fajna i ma fajne, brzmienia, rytm dembow jest właśnie odzwierciedleniem muzyki reggeaton.

Reggaeton wywodzi się z panamskiego reggae. Nie jest mieszanką hiphopu i salsy, a jedynie jest to reggae pod wpływem salsy i hiphopu. Powstał w Panamie z ichniego reggae, potem podłapali go Portorykańczycy, a od Portorykańców Kubańczycy. Wszyscy po kolei trochę go zmianiali, rozwinęło się wiele nurtów w tej muzyce. Warto posłuchać dobrego reggaetonu, ale trzeba uważać, by nie słuchać popularnych "śmieci", bo jest ich pełno.
Dzięki za pomoc ;)
W Hiszpanii popularni są m.in :
Mala Rodriguez
kase o
capaz
rapsusklei
wszyscy dostępni na youtube :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia