pogoda w BCN?

Temat przeniesiony do archwium.
sorry, ze błahe pytanie. wyberam sie do barcelony na pare miesiecy (od wrzesnia do lutego), powiedzcie mi jakiej temp mam sie spodziewac w barcelonie w tym okresie? czy we wrzesniu jest tam jeszcze 'lato"?
dzieki
Zima klimat w Barcelonie jest dosc lagodny. Temperatury ponizej zera w zasadzie nie zdarzaja sie. Nie wystepuja opady sniegu - jedynie bardzo sporadycznie moze popadac snieg (raz na 3 lata...?), ale natychmiast znika. Temperatury zima, w grudniu i styczniu, wynosza ok. 10ºC, zdarza sie 13, 14ºC powyzej zera. W biezacym roku bardzo zimna byla koncowka zimy, luty/marzec, temperatury spadly do ok. 3,4, 5ºC powyzej zera, ale byl to raczej wyjatek.
Co do wrzesnia: we wrzesniu jest tu z cala pewnoscia jeszcze lato co do temperatur. Jedynie trzeba wziac pod uwage, ze wrzesien jest epoka burz i moze sie zdarzyc, ze pogody typowo plazowej nie bedzie. Natomiast ciekawe zjawisko wystepuje na przelomie pazdziernika i listopada: powtorna fala wysokich temperatur, ktora trwa z reguly do polowy listopada, to zjawisko nazywa sie "l'estiuet de Sant Martí" - czyli male lato sw. Marcina. Wtedy jeszcze w listopadzie ponownie zapelniaja sie plaze, aczkolwiek juz tylko nieliczni odwazni wchodza do wody.
Dla przykladu podam ci temperature w Barcelonie wg. prognozy na najblizsze dni: do piatku (2 wrzesnia) temp. maksymalne to 30ºC, minimalne to 24ºC.
a jaka jest pogoda teraz w Barcelonie.Jade tam za 3dni i nie wiem co mam zapakować.Jak tam teraz jest,trzeba wziąść dużo ciuchow na chłodne dni czy wiecej letnich?
Deu meu... Lato zaczyna sie na póLkuli poLudniowej.
Wez tak zebys mogLa ubierac sie 'na cebulke'
i na chwile cieplejsze w srodku dnia,
i na te chlodniejsze.
Deszcz tez moze padac
snieg raczej nie
(a i bez tego uwzglednij czynnik wilgotnosci).
Jesli mozesz to zobacz serwisy pogodowe
jak np www.WUnderground.com

pozdr.
alez to za duzo dla tej osobki, internet dla niej to nasze forum...
a tak serio...;) w takich momentach to mi sie przypomina z Chmielewskiej, " Wszystko czerwone", zdanko.."a kto jego wie?"...;)))))))
BeaI zawsze musisz ludzi krytykować,lepiej sie nie wypowiadaj jak nie masz nic do roboty.
bede sie wypowiadac, wez w koncu popatrz na wszystkie twoje posty i reakcje ludzi na nie, nie tylko moje, moze cie w koncu oswieci...chociaz watpie...
izulek27, przecież to dla Twojego dobra. Deklarujesz chęć wyjazdu do Hiszpanii, a nie potrafisz znaleźć sobie informacji o pogodzie? Coś tu jest nie tak...
podpisuje sie recami i nogami :D
izulek, dwa dni temu bylo ok 23 stopni, pochmurno i duzo wilgoci.
jesli ma to ci pomoc to prosze bardzo

ale ciezko to widze, ciezko

:D:D:D
A dzis:32ºC !!!
Sloneczna Hiszpania....he, he...
dla dobra ogolu, Una , otworz prywatny serwis pogodowy...mnie to rece opadaja...:)
w Sewilli tez cieplutko, ale z kolei kolo Granady deszcze i powodzie
nie znasz dnia ani godziny...
...mnie nie tylko rece.................

PS. W M. dzis piekna, sloneczna, zlota (polska?) jesien byla....
W B. - pojecia nie mam...Przeciez sie tam nie wybieram...
;-)
jakas taka szelmutka sie zrobilas...chyba jakies fajne zmiany...:))) Una...?
O...si...
Digamos que...Pa’ fuera telarañas...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka