Dania hiszpańskie

Temat przeniesiony do archwium.
Moglibyście mi wymienić typowe dania/potrawy kuchnii Hiszpańskiej? W szczególności prosiłabym o dania które można jeść na zimno, poczęstować w każdym momencie bez podgrzewania.
Oprócz tego byłabym wdzięczna za podanie typowych napojów hiszpańskich.
Z góry bardzo dziękuję. Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.
To ja polecam GAZPACHO :) W Andaluzji traktowane jest ono jako napój, i mocno schłodzone jest idealne na andaluzyjskie upały :) Natomiast w innych regionach podobno podawane jest czasem jako coś w rodzaju zupy.
Oryginalny przepis:
4-5 pomidorów
1 mały ogórek zielony
1 zabek czosnku
1/2 papryki zielonej
1 łyżeczka octu winnego
sól
no i oczywiście wszechobecna oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
Wszystko razem mocno zmielić w jakimś malakserze i dodać wody

No a poza gazpacho no to z Hiszpanią kojarzy mi się jeszcze PAELLA... czyli ryż z miesem i różnymi wazywnymi dodatkami.

Saludos :)
ja jeszcze wrzucam kawałek "wczorajszej" bagietki, żeby nie było takie wodniste...mniam
tortilla y flan mniam :))))
z tego co jadlam paella to owszem ryż i owoce morza.gdzie ty jadłaś swoją paelle bo chyba nie w Andaluzji. a do jedzenia to wszechobecna sardyna i kalmary oni to uwielbjaja.pozdrowka
Paellę jadłam właśnie w Andaluzji, a dokładnie w Granadzie... Ale pewnie ile Hiszpanów tyle odmian paelli :) W sumie to głównym składnikiem jest ryż, a co do tego doda osoba robiąca paellę to już zależy od jej upodobań... nie każdy w Andaluzji musi lubić owoce morza...
z miesem to rzeczywiscie nie andaluzyjska

ja dodam jeszcze rozne rodzaje tapas:
tortille de patatas- taki omlet z ziemniakami
pulpo de gallego- kawalki osmiornicy na zimno
boquerones en vinagre- rybki w vinegre
patatas con ajo- zimniaki w sosie de ajo
patatas bravas- w sosie brava
almendras con sal- mmmmmmmmmmm
jamon serrano
albo melon con jamon serrano
jak cos mi sie przypomini co bylo u mnie w knajpie to napisze
ja probuje zrobic tortille ale mam tylko przepis po hiszpansku... mogly ktos podac mi przepis po polsku...nie chce sie pomylic jak bede ja robila...hehehe z gory dzieki!!! ciao....
Przepis na Tortille de las Patatas:
3 jajka
mleko
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziemniaki
cebula
pieczarki
boczek wędzony
Pieczarki z cebulą podsmażyć, dodac boczek wedzony.Wszystkie składniki wymieszać, dodać smażone pieczarki, cebulę, boczek. Włożyć na patelnie, uformować placek. Smażyć i przewrócic na drugo strone. mmmm....
Smacznego!!!
Ja uwielbiam natomiast bagietke "przesiaknieta" pomidorem pozniej na to oliwa z oliwek i sol mniaammm a do tego jeszcze jamon serrano pychaa.... lub zolty ser:))) bexikus!!
ale mi zrobiles ochoty........jaaaaaa...a pomidory juz takie nie dobre...ja robie tak ze scieram na tarce pomidorka, dodoaje oliwy, soli potem bagietka na to jamon albo lomo serrano i na to pomidorki..............q riko:D

a do tori=tilli nie dodoaje ni proszku ni maki:)
czy znacie jakies desery hiszpańskie, robimy w szkole prezentacie i nie znamy za duzo deserów
paella del mar
-
paella de montaña
-
paella vegetariana?
paella del mar
-
paella de montaña
-
paella vegetariana?
cos ci sie pomyliło w tym przepisie.......
macedonia - pokrojone owoce w spodeczku (mandarynki nie trzeba kroic), flan, helados, peras en vino, chocolate desecho/caliente, crema catalana, pastis music (ciasto z orzechami, migdaLami na wierzchu)
natillas, flan, arroz con leche, tocino de cielo, crema catalana ale nie mam przepisów
ja zamiast oliwek wlewam olej roslinny
flan i najlepszy deser CREMA CATALANA. jak ktos chce przepis to na gadu 3114425
Ja nie wiem, ale z tego co jadlam to nigdy nie bylo zadnej maki. Tortilla de patatas to po prostu ziemniaki w plasterkach smazone (mozna dodac cebule)i potem jak juz jest miekkie to sie to miesza z surowym jajkiem i wylewa na patelnie i smazy jeszcze tak. i tyle. proste i smaczne. Z tym boczkiem i pieczarkami to juz taki chyba polski dodatek. ale na pewno smaczne.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka