Oczywiście jak zawsze rzeczowo będzie ;] Jako, że jestem człowiekiem myslącym i lubie sobie utrudniac życie podczas nauki napotykałem juz różne dziwaczne nazwy jak: la horchata de chufas czy granizado. Na szczęście były objaśnienia ;] Ale na mojej drodze napotkałem kolejny wyraz: GAZPACHO. W wyjasnieniu jest CHŁODNIK (ANDALUZYJSKI). No i własnie chciałbym się dowiedzieć cóż to takiego ???
A jednak dobrze mieć kogoś, kto powie co najlepsze ;] Az mnie naszło na taki chŁodniczek :D:D:D No nic wiedza zaspokojona, a głód pewnie długo jeszcze nie ;] Chyba, że zjem chodniczek ;] No nic, Dziękuje wujciu ;) pozdr
BeaI
11 mar 2007
gazpacho to najlepsza rzecz na upały, składa sie z MIKSOWANYCH pomidorów, papryki , ogórków, cebuli i czosnku. oliwy i octu winnego, . z dodatkiem namoczonej wczesniej bułki, sól i pieprz do smaku:), nie wyobrażam sobie gorącego lata bez gazpacho!!!
acercapo
11 mar 2007
Mamciu ;] Ja nie chcę nic zupełnie mówić, aole takiego smaka żeś mi narobiła, że hoho ;] Tylko kto mi teraz to ugotuje ??!! A jeszcze, że zapytam ;] To ma byc zimna zupa czy czo ??
z-o-s-i-a
11 mar 2007
>Tylko kto mi teraz to ugotuje ??!! A jeszcze, że
>zapytam ;] To ma byc zimna zupa czy czo ??
Ale tego nie trzeba gotować :) Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, jest chłodny ;)
acercapo
11 mar 2007
O mako ;] Czyli to taka paćka jak Gerberki dla bobasków ;] Może Kubuś będzie zadowolony :D Tak mu dopieprzę tę zupcię, że juz nie bedzie wujeczka lał ]:-> Jak to dobrze wiedzieć ;] No nic ... może kiedyś zabiore się za MIXowanie ;] Na razie zabieram się za Dekamerona :D pozdr i dziękuję za odp ;*
BeaI
11 mar 2007
ja tam nie miksuje, ja to sobie kupuje w kartonikach w sklepie, no ale nie ma to jak domowe jedzonko!:))
jest to żadsze od gerberków, no bo dodaje sie też wode, jest to półpłynne jak gęściejszy sok pomidorowy
a co ma jedno z drugim wspólnego? zimna zupa z napojem chłodzącym?:)
acercapo
12 mar 2007
Może lato ;] Akurat dzisiaj jest piekielnie gorąco ;]
BeaI
12 mar 2007
no taaaa, bo się spalasz coś za dużo:))))))
Inga22
12 mar 2007
BeaI kartonik tez dobry, jak sie nie ma czasu zrobic, ale..... nie ma to jak chlodniczek zrobiony przez andaluzyjska babcie:-)))) smaka mi zrobiliscie, jutro na obiad gazpacho!!:-) a co!!!! se "ugotuje";) Pozdrowienia dla calej familijjjii:P