podwójne nazwiska?

Temat przeniesiony do archwium.
witam.

czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z podwójnymi nazwiskami w krajach hiszpańskojęzycznych?

bo widzę, że niektórzy - w tym przypadku mam na myśli kolumbijczyków - mają po dwa, niektórzy jedno.

czy one są dziedziczone, tak że również dzieci mogą mieć 2, czy raczej dodaje się jedno przy zawarciu małżeństwa?

pozdrawiam :)
eee nie wiem jak to jest z Kolumbijczykami, ale w przypadku Hiszpanów (więc pewnie u Kolumbijczyków tak samo) to jest tak: ojciec powiedzmy nazywa się Jose Lopez Blanco, no i żeni się z babką, która się nazywa Ana Sanchez Rodriguez. no i ona -jak widac - nie ma nazwiska po mężu, tylko zachowuje swoje. rodzi im się córeczka Maria. I Maria teraz się nazywa Maria Lopez Sanchez. dziedziczy pierwsze nazwiska od rodziców.. stąd wniosek, że jej ojciec nazywa się Lopez po swoim ojcu, a po swojej mamie Blanco i odpowiednio to samo dzieje się z jej matką:D
pewnie była jakaś łatwiejsza forma na wytłumaczenie tego:D
pozdrówka:)
ale w takim razie czy to jest jak z podwójnymi imionami, że często podaje się tylko jedno?
pierwsze nazwisko po ojcu, drugie po matce, w Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej. Na codzień używają pierwszego np Manuel Sanchez, a w pełni Manuel ( drugie imię ) Sanchez Corona
jedno - chodzi mi o sytuacje codzienne. bo dlaczego u niektórych znajomych zauważyłam tylko jedno, które wszędzie podają, a niektórzy dwa?
ok, czyli wszystko jasne. z tego wynika, że kobieta nie zmienia nazwiska po wyjściu za mąż?
nie, nie zmienia. Przynajmniej nigdy o takim przypadku nie słyszałam choć może w konserwatywnych częściach społeczeństw latynoamerykańskich to się spotyka.
Natomiast wbrew temu co wcześniej pisałam nazwisko matki też może być używane jako "główne".
A w Meksyku jednak zmieniaja. Jak juz mielismy tutaj ta Ane Sanchez Rodriguez, gdyby wyszla ona za Jose Lopez Blanco to w Meksyku nazywala by sie Ana Sanchez de Lopez, czyli "porzuca" nazwisko matki, po nazwisku ojca dodaje "de" i pierwsze nazwisko po mezu. No i jak maja dziecko to bedzie sie nazywalo Maria Lopez Sanchez:D
Temat przeniesiony do archwium.