matura rozszerzona ustna - tematy

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani! Jeśli zdawaliście już maturę ustną rozsz. z hiszpańskiego, to proszę, podzielcie się tematami jakie Wam się trafiły. Obiecuję, że jutro napiszę tu swój, bo jutro mam hiszpański rano. Muchísimas gracias:)
ja niestety zdaje chyba za rok, ale z całego serca 3mam za Ciebie kciuki i jestem z Tobą duchem, powodzenia!!!
no już jestem po......... Miałam tematy takie że nikomu ich nie życzę (no chyba że jest obkuty na blache i ma więdzę w tym zakresie):
1. Badania genetyczne - czy to jest etyczne itd, bla bla bla.....
2. Terroryzm - walka terrorystow o swoje prawa.
no nic, wybrałam ten drugi, no ale przecież to jest chore!!!! Dać takie tematy??!!
Materiał stymulujący miałam o modzie młodzieżowej, niby to proste ale sposób w jaki przedstawiono ten temat w tej prezentacji.... Pytania do tego zadawane....
Komisja oczywiście była super, no przecież nie mogli nic zrobić jak dostali dla nas takie tematy... Ręce opadają
Dostałam 16pkt
No to rzeczywiscie kiepskie tematy,ale dobrze ze udalo Ci sie z nich wybrnac!! :) Ja mam 30.04-sobota (szczecin).Nie wiem po co wzielam rozszerzony,skoro do niczego nie jest potrzebny.Zawsze sie cos moze niemilego trafic.Ale trudno,musze dac rade :D i Dios mio!
Quieridos, esa es mi opinión:
las temas nunca son faciles si no sabes hablar. Es que una persona que sabe hablar al menos un poco, debria saber decir algo de todos los temas. No importa que sea "terrorismo" o "medicina". De verdad, los examinadores no quiren que le digais todas las circunstancias del atentado en Lima en 1995, por ejemplo. Si no se sabe exactamente hay que decir algo para que sepan que tu sabes hablar. A ellos les interesa tu vocabulario, no los conocimeintos de politica o medicina. Es evidente que siendo unos manazas no diras nada por que no entiendes que el examen puede ser pan comido si se sabe como pasarlo.
Cada alumno tiene talón de Aquiles, os aseguro, pero hay que saber como arreglarselas. Si te toca un tema en el cual te sientes como pez en el agua , tendras suerte. En cambio si alguien tiene otro, no vale la pena rendirse. Asimismo cuando tienes un tema "mi animal favorito y por que?" te puede cruzarse a ti un cable en la cabeza y no sabes nada en este momento....
Tampoco yo se todo. Al menos no creo que lo sepa. En cambio supongo que algunas personas pasan el bachillerato de espańol sin muchos conocimientos y es natural si pasan el basico. Pero el nivel avansado sin saber las palabras de ese nivel o los modismos o que se yo es para mi hacer el oso, no?? Mas vale elegir basico si no se sabe exactamente.
De todos modos felicidades para todos que han aprobado ya el examen y suerte para ellos que lo van a pasar.
salu2
(perdón por no haber puesto acentos, no tania ganas de copiar las letras ;)
taaaa.....to ciekawe...... bo człowiek zestresowany robi róźne rzeczy. Mam koleżanke, która ma certyfikat jezykowy i zwaliła egzamin tylko dlatego, bo sie zestresowała (poszło jej po ambicji)... więc prosze nie pisać głupot w stylu:" temat nigdy nie jest prosty jsli sie nie umie mowić"
Oj, jak się nie rozemie co się czyta, to się nie pisze głupich odpowiedzi. Czy ja mówię, że nie może się komuś noga posunąć, jak coś się wie. Mówię tylko o tym, że jeśli nie umiesz mówić w języku obcym, to nie masz większych problemów z komunikacją i możesz poradzić sobie prawie z każdym tematem. Gdy nie wiesz nic, jest trudniej, bo możesz natrafić na coś czego okurat nie wiesz (mówię o słownictwie) i klapa!
O czywiście stresik zawsze jest, pero desde mi punto de vista el estres ayuda un poco, bajo la condición de que no sea tan fuerte que no te deje decir ni palabra, no?
A to zdanie to wcale nie głupota: "temat nigdy nie jest prosty jeśli się nie umie mówić" to jest akurat prawda. Jeśli się nie umie mówić, to jak cokolwiek powiesz???? no słucham?
En cambio to nie funkcjonuje na odwrót, bo czasem, nawet jak umiesz mówić, sobie nie radzisz, ale tego problemu, to ja już nie rozstrząsam, bo wiem, jak jest komuś przykro jak umiał a nie wyszło...
Mój tekst był tylko słowem do osób, które uważają się za wszystkowiedzące, ale "miały tematy trudne i im nie wyszło". Jeśli nie wyszło przez kwestię stresu, to jeszcze da się zrozumieć. Ale jeśli nie wyszło, bo "wylosowałem zły temat" to mnie zaraz szlak bierze. Jak zły tema?? Przecież wszystkie tematy są w rozporządzeniu komisji, wszyscy je znają od września, to nie można było cos niecoś się nauczyć....?
Poza tym nawet jak się nie wie czegoś to można wybrnąc z tego i ustny jest na prawde ciężko oblać, jak się umie mówić. :/ powtarzam jeszcze raz : jak się umie mówić (nawet z błędami, ale się umie)
Poza tym jestem żywym przykładem na to, że nie trzeba znać sie na rzeczy żeby coś powiedzieć... miałam sporty extremalne, na temat których nie wiem nic, a zdałam.
Malvi zgadzam sie w 100% :)
przez te Twoje komentarze zrobiło się z deka nieprzyjemnie. To forum jest po to żeby mówić o tym jakie były tematy na maturze a nie żeby pokazywać że jest się nie wiadomo kim. Wyglądasz mi na zadufaną w sobie panienkę z klasy dwujęzycznej która uważa się za centrum śwata. a ja akurat podjęłam się pisania matury mimo że uczę się w sumie tylko na własną rękę i uważam to za swój osobisty sukces że zdołałam się sama nauczyć w bardzo krótkim czasie do matury i zdać ją na 16pkt. A co do tematów to uważam że wszystkie powinny byc na takim samym poziomie a nie że ktos dostaje genetykę a ktos sporty ekstremalne
Oj, przepraszam, ze kogoś uraziłam. Nie było to w zupełności moim zamiarem. Nie jestem na pewno "nie wiadomo kim" , szanuję ludzi z klas dwujęzycznych, ale nie chodze to dakiej. Uczę się hiszpańskiego tylko 2 lata.
Chciałam tylko wyrazić, to co usłyszałam na tym forum i nie tylko. Niektórzy ludzie właśnie uważają się za nie wiadomo kogo, umieją wszystko etc. a nagle im nie wyszło, bo "mieli trudny temat" ??? coś tu nie gra, prawda?
Co do tematów to się tym juz wiecej nie bedę zajmować, jeśli kogoś tym mogę dotkąć, ale ja miałam sporty extremalne, a uważam, że lepiej bym sobie poradziła z genetyką. To przecież zależy od zaiteresowań.
Gratuluję Ci wyniku, zawsze podziwiałam ludzi, którzy podrafią osiągnąć coś, co sobie wyznaczyli.
Sama podjęłam się niełatwego zadania, też uczę się języka krótko, jednak chyba intensywność mojej nauki pozwoliła mi na zdanie egzaminu nieźle. Chociaż uważam, że zawsze może być lepiej i że na peno wypadam słabo w porównaniu z tymi z "klas dwujęzycznych".
Jeszcze raz przepraszam, jeśli kogoś uraziłam :( nie o to mi chodziło
Madrilena, Malwi, myślę, że wszystkie możemy być z siebie dumne. Ja też uczę się niedługo, bo dwa i pół roku, i też poradziłam sobie z ustnym rozszerzonym:))), co uważam za mój największy do tej pory sukces. Na pewno musiałyśmy włożyć dużo wysiłku w naukę i, jak widać, opłaciło się...

teraz najważniejszy jest 4 maja, bo za pisemny można dostać o wiele więcej punktów niz za ustny:) i jeszcze raz powtarzam: bądźmy z siebie dumne, dziewczyny!

saludos
natalia
miłe, że ktos to rozumie. Naprawdę, nie lubię się kłócić, szczególnie teraz, nie chcę nikogo denerwować przed pisemnymi.
Obyśmy wszystkie i wszyscy zdali jak najpiej i żeby najlepsze wyniki z matury z języka obcego były właśnie z naszego ukochanego castellano.
Powodzenia wszystkim!
:)
Malvi, widocznie Cię nie zrozumiałam, przepraszam. Twoją wypowiedź odebrałam jako atak na to co napisałam, jeśli tak nie było to ok... Powodzenia na maturze, nie tylko z hiszpańskiego!
moja wypowiedź absolutnie nie dotyczyła Ciebie, nie masz się czego obawiać.
:) miło, że juz spór zakończony.
chao
no se que haces tu en la vida pero de segura nunca has tenido un excamen oral donde el tema no te decia nada. bueno, me imagino que varias veces no podemos soportar nuestra derrota y decimos que el tema era super dificil o que los porfesores estaban de mala leche. pero tienes que entender que aun cuando conoces bien la lengua y estas bien preparada aparecen temas que te dan miedo y estas bloqueada y ya. un dia ya veras. dime algo sobre el problema de amistad entre jovenes coreanos y chinos? que te parece?:)ciao
hola madrilena! estoy buscando materiales para preparar a mis alumnos a matura rozszerzona z hispzanskiego:). niestety nie moge nic znalezc. czy moglabys mi polecic jakas ksiazke, strone internetowa lub cokolwiek takiego? czy oprocz terroryzmu pamietasz jakie byly tematy na egzaminie ustnym? udzielam korepetycjii z hiszpanskiego a poniewz zdawalam stara mature nie mam doswiadczenia jak przygotowac dana osobe do nowej. ayudame! mi [email]
gracias, basia, estudiante de filologia espanola
ja równiez sie przymierzam do maturki z hiszpana wiec jesli ktos posiada wiecej takich tematow na maturke albo ksiazke, gdzie mozna sie troche podszkolic, bylabym wdzieczna
saludo ;)
[email]
Ja tez nad tym mysle, wiec tez baaardzo, baaardzo bym prosila o przeslanie mi takich tematow!! Moj mail to: [email]
Z gory wieeeelkie dzieki!:)
ja rowniez lizce na pomoc w tej kwestii -moj mail: [email] z gory dzieki, besitos :*
ja też jestem chętna mój e-mail: [email]

saludos
specjalnie dla tek kwestii tzn. tematow z maturki ustnej stworzylam osobny dzial "tematy z zeszlorocznej ustnej !!!" wiec jesli ktos chcialby cos na ten temat powiedizec niech napisze TAM prosze (obecnie widnieje na liscie jako 5-tu) MiMoS y AbRaZoS pA' tOdOs LoS bAcHiLLiErAtIsTaS!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka