czy jestem w stanie zdac mature?

Temat przeniesiony do archwium.
oye! jestem licealistką i w tym roku zdaję maturkę. zdecydowałam się na odważny (moim zdaniem) krok, aby pisac maturę rozszerzoną z hiszpańskiego. cóż, uczę się od 1,5 roku, mając prywatne zajęcia 90-minutowe raz w tygodniu. ogólnie nie mam większych problemów z przyswajaniem wiedzy o espańol, ale najzwyczajniej w świecie mam obawy:( dla porównania tajniki niemieckiego zgłębiam od lat 8 i też zdaję ten język na maturze. czy ktoś kompetentny moze ocenić obiektywnie moje szanse na zdobycie dobrego wyniku z matury z hiszp? czy to jest w ogole do osiągnięcia? jezeli macie jakies rady dla zdesperowanej maturzystki w zwiazku z efektywnym uczeniem się hiszp, to piszcie - proszę. będę wdzięczna:) przyjmę wszelkie porady :) ciao !!!
nie da sie tego ocenic, bo czas spedzony na nauce nie swiadczy o tym, co sie wie. lepiej zebys napisala tu co np. z gramatyki umiesz... albo zajrzyj na www.cke.edu.pl i sciagnij test zeszloroczny;)
kobitko, dasz rade. ja tez sie balam, a na zadne kursy nie chodzilam (potem troche konwersacji). zdasz na pewno! wystarczy wiecej wiary w siebie. a co do ustnej... to gadaj, gadaj, gadaj i sprawiaj wrazenie, ze duzo wiesz na temat, mimo ze masz tylko jedna glowna idee ;) pozdrawiam i powodzenia
dzięki wam :)
dodaliście mi trochę otuchy :) a jeżeli chodzi o gramatykę to umiem wszystkie czasy, subjusia, podstawy wszelkie - z tego co wiem to zosatały mi z większych zagadnień: strona bierna. mowa zależna i niezależna, zdania warunkowe i konstrukcje zdaniowe. nie weim czy to duzo czy mało, ale raczej wierzę, że zdołam je opanować. Bardzeij boję sie ustnej :( znacie jakieś dobre sposoby na szybkie a skuteczne zapamiętanie trudnych słówek? a moze jakis programik tudzież książeczki dobre polecilibyście? besitos pa'todos :*
Też zamierzam zdawać mature z hiszpańskiego w tym roku, mam podobne obawy jak Ty evelina.. Też uczę się mniej więcej półtora roku, i też raz w tygodniu. Wciąz nie jestem pewna, czy to będzie dobry wybór :/ A tak wlaściwie to jak to jest: wybierając język jako nadobowiązkowy przedmiot muszę zdawać zarówno pisemny, jak i ustny rozszerzony, czy ustny można na podstawowym? Bo obiło mi się o uszy, że w takiej sytuacji ustnego nie muszę w ogóle zdawać... Saludos:)
heh, ja tez rzucam sie na glebie ;-) chce zdawac rozszerzony hiszpanski, chociaz ucze sie zaledwie rok (chociaz mialam 2x2 godziny w tyg., a potem miesiac kursu w Hiszpanii po 6 godzin dziennie). no i w koncu teraz tez mamy jeszcze troche czasu ;] mam nadzieje ze wszystkie sobie poradzimy spiewajaca, chociaz tez mam obawy....co do niemieckiego to ucze sie go 7. rok i mam 100 razy mniejsza swobode niz w hiszpanskim (powiem inaczej - nie mam zadnej swobody ;] powod - mam baaaaaaaaaaaaaaaaardzo ograniczony zasob slownictwa... =(), no i chyba nie zdaje go na maturze....eee tam, jakos to bedzie....zdaje w koncu jeszcze angielski ;]
aha, no i co do Twojego tytulowego pytania: musisz byc w stanie zdac mature, bo ja tez chce ją zdac :>:>::>)
muchos besos
hihi, widzę że dużo osób ma podobne obawy..
ja również.. ale damy radę.
Panie i Panowie
ja wiem, że się uda... polska młodzież zdolna jest :D:D
a tak przy okazji.. to jak się przygotowujecie do ustnej.. może swoimi radami podzielą się zeszłoroczni maturzyści.. Bo w sumie to nie wiem, jesli chodzi o rozszerzony ustny to jakich tematow mogę się spodziewać i jak moje słownictwo powinno być urozmaicone.. ja wiem, że im więcej tym lepiej.. ale może jakiś kierunek.. jakas wskazówka.
salud :*
ja tez slyszalam, ze gdy wybierasz jezyk jako przedmiot dodatkowy, nie masz ustnego. ja tam bede zdawac hiszpanski rozszerozny jako obowiazkowy xD, a angola jako dodatkowy;p jakos tak wole ustna z hiszpana, bo po prostu wole;p
ja zdawalam z zeszlym roku jako przedm. dodatkowy i ustny mialam :) musisz zdac ustny jesli zdajesz jezyk. przynajmniej tak bylo w zeszlym roku.
co do slownictwa...na pewno wyzej bedzie oceniane slownictwo wyszukane czy urozmaicone, ale ja np. po jakims czasi zdalam sobie sprawe, ze ciagle uzywam tych samych slowek, a tez zdalam :P jakbyscie mieli jakies inne pytania to na [gg] . pozdro!
ja sie bardzo ciesze ze jestesmy jak jedna wielka rodzinka:)
co do ustnej to na pewno trzeba ja zdac ( taki paragrafik istneiej na deklaracji( ale poziom moze byz dowolny. z tym ze jesli chce sie isc dalej w kierunku hispanistyki - hay q aprobar nivel 2-o :/
jezeli t okogos pocieszy badz niestety zdoluje to opowiem troszke o mojej przygodzie z hiszpanskim. zaczelam edukacje w marcu 2004 w szkole jezykowej Yes't w Legnicy, zajecia odbywaly sie w grupie 5 osobowej raz w tygodniu po 90 min. w przeciagu 8 m-cy wykruszyla sie 3-ka z kursantow, a po roku zostalam tylko ja. wiec teraz od wrzesnia mam lekcje prywatnei w domciu ;P na poczatku pomysl ten byl tylko proba zrobieneia czegos mniej pospolitego ale szybko okazalo sie ze kocham ten jezyk i mam do niego "smykalke"! ogolnie umiem wiekszosc gramatyki (jak napisalam w moim drugim wpisie tutaj) ale wcale nie ucze sie slowek - mam lenia hehe. mimo to zapamietuje duzo i posluguje sie w miare bogatym slownictwie. wierze ze jesli opracuje 15 podstawowych dzialow tematycznych na mature to odniose sukcesik:) a skoro ja to i tez Wy!!!
watpliwosci mam nie malo ale wiem ze nie jestem sama ze swoim problemem. jesli chcecie pogadac lub podzielic sie radami tudziez doswidczeniami piszcie [gg] !!! besazos pa'todos :*
to tak jakbym trochę o sobie czytała :P
no pewnie, że damy radę.. w kupie razniej no i z kupą nie ma zartów :P:D
wielka rodzina.. jak ktos ma jakies tematy, nowe niusy pewnie się z nami tutaj podzieli ;p
i zauwazyłam, ze jednak dziewczyny przewazają w tym roku :P
muy bien chicas :D
salud
P.S. a może jakies grupowe rozmowy na gg albo cos w tym stylu, raz w tygodniu, po hiszpansku...
kurcze jestem jak najbardziej za!!!
sluchajcie, jest nas na tyle duzo, ze jezeli wezmiemy sie razem do roboty t opomozemy sobie nawzajem! wtedy na pewno zdamy!
najwazniejsze zeby cwiczyc hispanski a w komunikacji miedzyludzkiej wychodzi t onajlepiej - wierzcie mi. od roku pisze z pewnym argentynczykiem i nauczylam sie swobody w jezyku!!! gorzej jesli chce aby wytlumaczyl mi jakies zagadnienei, bo nie zna ich hehe. to tak jakby cudzoziemiec pytal nas o cos z gramatyki polskiej rzucajac jakoas tam nazwe hehe. dlateg orozmawiajac ze soab nawzajem po pierwsze nauczymy sie latwego porozumiewania, poznamy nowe slowka i zwroty i zawsze w razie watpliwosci mozemy poprosic o wyjasnienie:)
moje GG : 5341107
podawajcie wasze i do dziela!
zgadajmy sie i ruszajmy - hiszpanski czeka, amy powalimy maturke na lopatki a komisje na kolana hehe ;)
besazos para todos q adoran espanol como to !!!!!!!!!!
ach te literki na klawiaturze ;/ mam nadzieje ze zrozumieliscie glowny sens mojej wypowiedzi :)
po hiszpansku tez mi ise mieszaja jak widac, wiec juz poprawiam pozdro:
BESAZOS PARA TODOS LOS QUE ADORAN ESAPŃOL TAL COMO YO!!!
Temat przeniesiony do archwium.