matura hiszpanska ?

Temat przeniesiony do archwium.
powiedzcie mi czy mozna zdac hiszpanska mature ? i jak to jest ?
mozna, ale raczej tylko wtedy, gdy jestes w klasie o profilu hiszpanskim;p

ps. a po co?
NIeprawda, nieprawda! Ja slyszalem ze ktos z mojego liceum (stara matura) chcial zdawac mature z hiszpanskiego, a ze u nas nie bylo nauczyciela tego jezyka (do ustnej) zostal wyslany do innego liceum na sama mature. Musisz udac sie do dyrekcji i zlozyc prosbe a oni sa ZOBOWIAZANI PRZEZ KURATORIUM do zorganizowania komisji egzaminacyjnej. Inna sprawa to juz ten twoj poziom jezyka... Lepiej sie wtedy nie skompromitowac!
do zakrencik:

po co, to się nogi pocą!!!
nie odbieraj komus chęci, wyrażając tego typu bzdurne opinie!
większośc osób tutaj uczy sie lub uczyła hiszpana samodzielnie lub prywatnie i jakoś pozdawali, osiągajac rewelacyjne wyniki, więc nie prawdą jest, że tylko uczęszczanie do licka bilingwalnego itp. daje mozliwość zdawania matury. każdy może, jęsli tylko chce ;)

do ... (tego co załozył ten wpis):

nie łam się!!!maturka nie taka straszna, jak o niej mowią ;)
jeśli tylko włożysz serce do nauki hiszpanskiego, uda ci się.
dla pocieszenia - ja też zdaję maturkę z espanola :*
moim zdaniem ona pisze o HISZPANSKIEJ MATURZE, a nie MATURZE Z HISZPANSKIEGO.
ehh chodzi o to, ze chyba tylko taki profil klasy zapewnia odpowiednie przygotowanie... bo malo kto sam z siebie nauczy sie hiszpansiego tak, by analizowac sredniozrozumiale wiersze itp. a pytajac 'po co' chodzilo mi o to, ze bez matury hiszpanskiej tez mozna studiowac w hiszpanii, wiec nie widze powodow, by ja zdawac. rozumiem, jesli bys chciala pisac selectividad, ale mature hiszp.?
zgadzam sie z zakrencikiem
a ja zdaje ale za 3 lata ;) i mam nadzieje ze zdam i wierze w to ;) w tym roku jade na 2 miechy do hiszpanii i za rok i za rok tez :) i bede wkuwac ile wlezie by zdac :P mam b dobra nuczycielke z hiszpanskiego 2 razy w tygodniu po 2h ;) papa:* chciec to moc moi kochani:)
No właśnie Locita ma rację, chodziło o hiszpańską maturę a o nie maturę z hiszpańskiego. A to zasadnicza różnica :) Hiszpańska matura to chyba bachillerato, ale samo bachillerato nie wystarczy żeby dostać się na studia. Na studia potrzeba selectividad, a bachillerato to tylko potwierdzenie ukończenia szkoły średniej, nie daje wstępu na studia.

A jeśli chodzi o maturę z hiszpańskiego (z języka, żeby było jasne ;) to wcale nie trzeba być w żadnej sección bilingüe. Wystarczy miłość do tego języka, i praca :)
Un saludo.
A jeszcze co do matury z hiszpańskiego to prawda. Jeśli w danej szkole nie ma nauczyciela tego języka, to dyrekcja szkoły jest zobowiązana skierować kogoś kto chce taką mature zdawać do innej szkoły, w korej jest ten język.
zgadzam sie ;)
nio wlasnie bachillerato może być ewentualnie wygodniejsze niz nasza matura bo slyszlaam ze zdając naszą trzeba 3-4 miesiecy zeby zaltwiac te wszystkie papaierki zwiazane z przeniesieniem wiec studiowanie opóźniloby sie o rok. Jest tez opcja zeby sie przniesc po prostu na 2 albo 3 roku studiow :p
p.s. nie mylcie matury hiszpanskiej z maturą z hiszpanskiego bo to 2 totalnie rozne rzeczy ;p i widac ile nieporozumien od razu :p
oleńka____*, nawet jeśli masz polską mature, to nie mozesz sie przeniesc na uczelnie hiszpanska jesli nie masz selectividad!!!! to jest podstawowy warunek uczelni
wiem wiem :)
a co jesli jest matura z hiszpanskiego ?
saludos
Jeśli jest matura z hiszpańskiego, to masz po prostu maturę z hiszpańskiego-to nie daje wstępu na studia do Hiszpanii, wymagany jest do tego Selectividad.
matura z hiszpanskiego to po prostu wybranie tego jezyka jako 1 z przedmiotow ktory zdjaesz..chyba ze nie zrozumialam pytania ;p
Zyeby isc w hiszpani na studia to trzeba skonczyc bachillerato i zdac selectividad dla wyjasnienia poslka mature z hiszpanskim na niej to se w du... wsadzcie a selectividad sie pisze w 2 bachillerato na koniec kursu ... Pues hay que saber la lengua :P adios chabales:P
El cuervo selectividad-tak, żeby iść na studia, ale bachillerato nie koniecznie, wystarczy homologacja ukończenia polskiego liceum.
EEE... raczej nie trzeba być w klasie hiszpańskiej. zeby mature zdawac z hiszp. myśle ze bez problemu .Mam wlasnie zamiar zdawac hiszp.ale to dopiero za 1,5 roku mimo ze jestem w klasie francuskiej:P
ja tez chce bardzo zdawac....ale to za 2,5 roku:)
Ja zdaje Selectividad w Hiszpanii i to nie jest do konca tak jak mowisz. Uniwersytety biora pod uwage tak zwana nota de corte, 60 % to oceny z dwuletniego liceum a 40% to oceny z matury. Ale trzeba zdawac 7 przedmiotow :/.
Do klas tzw.bilingual chodzi się po to żeby móc zdawać maturę DLA KLAS ROZSZERZONYCH DWUJĘZYCZNYCH,tj. zagadnienia problemowe są bardziej poważne,niż śmieszne napisanie notatki,etc trudniejsze zadania testowe i ustne,a drugi arkusz,którego formuła jest podobna co na Selectividad:historia,literatura,sztuka,geografia.La selectividad ( odpowiednik matury polskiej )różni się tym,że wybieracie jedną z dwóch opcji-ciencias albo ciencias sociales humanidades.Wybieracie 3 materias z wybranej porzez was opcji:
Ciencias zawierają(Sevilla):Física,Química,Biología,Geología y Dibujo técnico,natomiast humanidades:Latín,Griego,Historia del Arte,matemáticas2 y Filosofia,Literatura,Historia del mundo W innych regionach Hiszpanii znajdziecie takie przedmioty jak historia muzyki,etc. Przedmioty obowiązkowe to język obcy(ENGLISH,ITALIAN,PORTUGUESE,FRENCH,GERMAN) + komentarz do tekstu i gramatyka(trudne).to wszystko-więcej na uned .es
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków