Ile godzin do matury?

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani, mam bardzo ważne dla mnie pytanie. A mianowicie- jak intensywny kurs hiszpańskiego powinnam mieć, aby przygotować sie od zera do rozszerzonej matury z tego języka? Jestem obecnie w 1 liceum, w szkole uczę sie portugalskiego, a hiszpański jest mi niezbędny do zdania na Lingwistyke Stosowaną. Od zawsze bardzo mi się podobał ten język i jestem gotowa postawić swoje życie na głowie żeby w 2,5 roku go opanować. Tylko pytanie do bardziej doświadczonych ludzi ode mnie- ile godzin? Może znacie też jakąś szkołę w Warszawie która podjęłaby się tego?
Hola!

nie wiem czy Ci to pomoże ale matury z języków na poziomie rozszeżonym są na mocnym poziomie FCE. Trudno określić liczbę godzin ani jak intensywnie powinnaś się uczyć ponieważ nie znam twoich predyspozycji do języków ale napewno to, że uczysz się portugalskiego bardzo fajnie wpłynie na rezultaty ;)
Polecam nauke ze wszystkich dostepnych Ci zrodeł czyli podręczniki ( niewazne czy uczysz sie sama czy z kims fajnie miec wlasne np. Espanol de pe a pa - polsko-hiszpanski - naparwde swietnie sortuje wiedze badz Prisma - hiszpanski ale ciekawe tematy i slownictwo ).
Dodatkowo jakies ksiązeczki z gramatyka ( rozwiazuj TESTY TESTY i jeszcze raz TESTY niesamowicie poprawiaja poziom jezyka ) i slownictwem ( ksiązki badz jakies wriacje na komputer ).
Czytaj po hiszpansku nawet jak nie wszystko rozumiesz ( portale, artykuly, stronki itp), sluchaj audycji w hiszpanskich radiach, rozmawiaj przez gg, msn czy inny komunikator po hiszpansku, pisz i pozniej popros kogos o sprawdzenie.
I przede wszytskim DUZO mow!! nie boj sie nawet jak bd miec slaby poziom bo nic nie uczy tak jak komunikacja ;)

Polecam takze informator maturalny.

I spokojnie bo matura nie taka straszna jak o niej mowia ;)
Jezeli chodzi o Warszawe i LS to polecam zainteresowanie sie kultura, geografia, historia i sprawami zwiazanymi z Hiszpania oraz Am. Śr i Płd. bo z tego jest test ktory w duzym stopniu decyduje o twojej karierze na UW ;)
http://www.iberystyka.uw.edu.pl/
http://www.hiszpania-online.com/ ( odwiedz ich FORUM )

Suerte ;)
Ja do matury przygotowywałam się przez 3 lata w liceum, 2 razy w tyg po 45 minut w szkole i od czasu do czasu (jak miałam wenę) w domu. Tak jak mój poprzednik (poprzedniczka) polecam Espańol de pe a pa (w dośc prosty sposób wyjaśnione są tam najważniejsze zagadnienia gramatyczne, sporo przydatnego słownictwa, ciekawe teksty dotyczące Hiszpanii), poza tym różnego rodzaju ćwiczenia gramatyczne, testy, rebusy, krzyżówki i inne 'rozrywki', gdyż poprzez zabawę zapamiętuje się dużo nowego słownictwa.

Zgadzam się też z tym, że matura nie jest taka straszna. Jak dla mnie wielką porażką okazała się jedynie ustna, ale to dlatego, ze panicznie boje się jakichkolwiek ustnych zaliczeń.

Będzie dobrze!
Trzymam kciuki za wszystkich maturzystów ;)