Ustny hiszpański rozszerzony 2010

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |
Słuchajcie mam pytanko, może dziwne. Czy jak już mnie zawołają na krzesełko przed komisją to ja mam sama zacząć opowiadać o materiale stymulującym, co tam widzę, czy oni zapytają i to jest już jako 1 pytanie?

Strasznie się boję.. niby umiem mówić, ale zależy o czym! Ma ktoś już to za sobą? pocieszcie mnie!!
Dają Ci 15 minut. Wszystko sobie ładnie przygotowujesz, podchodzisz, siadasz, ona się Ciebie pyta "empezamos?" no i lecisz ^^ Ustne rozszerzenie to nie przelewki. Ja miałem wczoraj no i 100% ! czad ;]
mysle, ze tak samo jak na innych jezykach - pierwsze pytanie dotyczy opisania materialu...
moze osoby, ktore juz zdawaly ustny, podziela sie wrazeniami, zestawami?
oj ja też się przyłącze do tej prośby :) chociaz ja mam dopiero 21 maja...
Hej :)

Miałam już rozszerzenie i podstawę i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę nie ma się czego bać :) troche panikowałam, ale później w szkole to już na spokojnie .. :) Jeżeli chodzi o rozszerzenie to wchodzisz dostajesz 15 minut i później ktoś Cię zawoła, u mnie było tak, że sama zaczęłam od tego co przedstawia mój materiał.. ewentualnie pani z komisji mogła powiedzieć jakieś zdanie.. chyba coś w stylu słucham, ale już nie pamiętam xD
Jeżeli chodzi o tematy, to ja miałam materiał o parach, rodzinie, małżeństwie i ludziach żyjących bez ślubu. A tematy były takie : święta Bożego Narodzenia w Polsce i w Hiszpanii, trzeba było opisać i podać różnice, a drugi jaki wybrałam to leczenie muzyką, trzeba było omówić jak to wygląda i dla kogo byłoby odpowiednie. Jak już pisałam nie ma źle, ja jestem bardzo zadowolona :)
Grunt to dużo mówić i nie przejmuj się jakimiś błędami, ważne żebyś mówiła, a napewno wszystko będzie ok, nie martw się :) Życzę powodzenia ! :)
to moze ja sie podziele swoim zestawem, wlasnie wrocilam z matury :)
material stymulujacy : niebezpieczne zawody, motywy podejmowania takiej pracy, chyba ich rola w spoleczenstwie. pytania: jakimi cechami musi sie odznaczac osoba wykonujaca taki zawod, byla tabelka z najniebezpieczniejszymi zawodami - czy cos mnie w niej zaskakuje (chyba powinien zaskoczyc taksiarz), co kieruje tymi ludzmi, ktorzy wybieraja trudne zawody i jaki zawod z pojawiajacych sie w materiale polecilabym znajomemu.
tematy: wady i zalety bycia jedynakiem, jakie to ma nastepstwa w zyciu dziecka i potem jego zyciu doroslym.
mowi sie, ze kuchnia polska jest niezdrowa, a srodziemnomorska najzdrowsza, czy sie zgadzam, ktora wole i dlaczego.
Ja miałam trochę nieciekawy zestaw:
-dostęp do opieki zdrowotnej
-wolontariat
coś tam jeszcze
Było jakieś dziecko z Afryki któremu robili zastrzyk, jacyś chirurdzy robili operację. jakiś napis: "karta - opieka medyczna dla wszystkich bez limitów
jakieś karty swobód.. wolność od głodu, wolność do poglądów.. coś takiego

2 część do wyboru: czy nasz obecny rytm życia wpływa na przestępczość
a kolejne: czy podróże to tylko korzyści? coś takiego.
niezaciekawy zestaw. mogłam strafić lepiej.

Magdalena, na ile zaliczyłaś i inni mniej więcej?
ja mialam 20, oprocz tego w mojej grupie jeden kolo zdal ahh por los pelos rzeklabym, ale to taki cwaniaczek co to sie nawet nie pokwapil wylaczyc telefonu na czas swojego egzaminu, az dziw, ze nie odebral, jak zadzownil. oprocz tego chyba jakis wynik z okolic 80-90%. wiem, ze na podstawie wyniki byly ogolnie wysokie.
ja dostałam tylko 17. liczyłam na więcej. To ocenili Cię bardzo dobrze
hej ho! jest tam kto zdający w VLO w Dąbrowie Górniczej?

bo tutaj widzę większośc w Łodzi albo w Bydgoszczy zdaje...
Kto w Łodzi ;>
a jakoś tak mi się Łódź obiła o oczy...

tylko mi nie mówcie, że będę sama... :D
Jak w Łodzi to nie sama ;> Komisja ponoć spoko swoją drogą ale i tak :0000
Nie doczytałam. W Dąbrowie to nie ;p
Ja zdaje 24 w Lublinie ;))
to ja chyba najpóźniej bo 27 dopiero..
powiedzcie mi... wiem wiem, głupie pytanie :D jak się uczycie do tego? tylko słówka, czy opracowujecie przykładowe tematy?

bo już nie wiem... a tak mi się nie chce... ;D
ćwicz sobie różne słówka z różnych dziedzin.. MEDYCYNA xd i sobie twórz po polsku odpowiedzi na jakieś pytania, które sobie powymyślasz. mnie np. pytali, jak zapobiegać chorobom? co daje wolontariat? czy uważasz, że w środkach transportu może rozwijać się przestępczość? porque? takie tam gupieee ;p wiem, że dziewczynę pytali też: jakie są miejsca do których wyjeżdżamy w podróż? coś o miłość też męczyli ;) niepełnosprawnych warto powtórzyć a nóż się pojawią, Internet.. powodzenia!
no właśnie tak robię :) po polsku, a potem jakieś bardziej zaawansowane słówka, żeby nie było tylko podemos-tenemos :D

powiedz... używalaś jakiś subjuntivo? jakiś czasów? czy wszystko leciałas w teraźniejszym? chociaż czasami tylko w teraźniejszym się da...

dzięki za rady:)
pytania były głównie takie "ogólne, uniwersalne". poza tym to było takie szybkie. czas tak leciał.. że starałam się mówić dosłownie wszystko co mi do głowy wpadło nawet nie na temat o Afryce : D użyłam kilka razy subjuntivo.. ale chyba trochę pominęłam po jakiśtam zwrotach. może dlatego mniej dostałam za język.. a do drugiego polecenia szybko napisałam wstęp, od myślników argumenty za i przeciw jak się dało i zakończenie i przeczytałam. Babki coś zapisywały i nie widziały, zresztą i tak wyglądało jakbym patrzyła w ławkę :D od tego co powiesz zależy o co spytają.. dasz radę spokojnie, będzie dobrze :) najlepiej się nie zapędzać w subjuntivo stwierdziłam jeżeli nie mówisz swojej opinii a jak tak to warto ;))
nienawidzę czekac xD dzięki jeszcze raz :)
A dużo jest tych zestawów? Tak na oko. 50, 100, 150?
hmm... ja bym powiedziała, że tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą :D
angielski można lepiej ogarnąć... dużo zdających, dzielą się co miel

a z hiszpańskim to nie dość, że jest nas garstka zdających rozszerzenie to na tym forum już tylko jednostki sią pojawiają :)

osobiscie wykorzystuję tematy z matur z innych języków, większość jest uniwersalna... ale niektóre kosmiczne

:)
Tak orientacyjnie tylko pytam. I ciekawe czy te zestawy są takie same w całej polsce ;d kiedyś czytałam, że te tak.

Najlepsze tematy są z medycznych zagadnień. Nie wiem kto je wymyśla, ale to jest jakiś horror. Niby na języku nie trzeba sie wykazywac jakas wiedza specjalistyczna ale i tak cos tam trzeba wiedziec a tu jakies badania genetyczne ;0 leczenie muzyka, no dobra sluchasz muzyki i leczysz stres i depresje, ale co dalej? Tak samo te wolontariaty, opieka zdrowotna. Wszystko co najgorsze to z tego ;d

Ja to jak wylosuje cos z tego zakresu to chyba zostanie mi tylko dziekuje dobranoc ;d
Są takie same, bo wylosowałem temat, o którym kilka dni wcześniej ktoś pisał na forum. Mają one jednak pomieszaną numerację i każda komisja będzie miała inne numery dla odpowiednich zestawów.
a ja bym chciała jakieś konflikty zbrojne xD

jakos wole konkrety od lania wody...
ja marzyłem o ochronie środowiska i to między innymi dostałem
a materiał stymulujący jaki dostałeś? no chyba że akurat zdjęcia dotyczyły ochrony środowiska - w takim razie: jaki miałeś temat do dyskusji?
No materiał dotyczył problemów wielkich miast. Zanieczyszczenia, oczyszczalnie ścieków, reciclaje, korki uliczne, do tego bieda i bezrobocie. A tematy jednen o ADAPTACJACH FILMOWYCH ( o zgrozo! byłem dzień po pisemnej) a drugi o cechach młodych ludzi de hoy en día.
dzięki wielkie za odpowiedź :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie