czasy

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie jedno pytanie. Czy stosowania czsow w hiszpanskim mozna uczyc sie na podstawie czasow angielskich? np. czy czas preterito perfecto stosuje sie jak present perfect w angielskim? mOja nauczycielka nie umie angielskiego i niestety nie moge jej o to spytac.
Ja się tak nie radze uczyć. słuchaj ja na drugim roku nauki miałąm problemy z czasami! ale dzis znam już wszystkie i kompletnie nie mam z nimi problemu. Oglądaj jak najwięcej filmów po hiszpańsku, zobaczysc osłuchasz się i nie będziesz mieć problemu i gadaj na chatach po hiszpańsku z hiszpanami, to pomaga:) powodzenia!!!!
jeśli chodzi o ogóły, można sobie coś kojarzyć, ale nie przywiązuj się do tego bo są pewne różnice
To jest bardzo dobry pomysl. nawet jak bedziesz sie ich uczyc od podstaw to szybko sie zorientujesz, ze przerabiasz prawie dokladnie to samo co na angielskim. Tylko subjunctive jest inny. W angielskim to tylko czasami w jezyku formalnym jest a subjuntivo w hiszpanskim przwija sie caly czas. Ja sie nauczylem tym sposobem czasow do francuskiego a francuskie i hiszpanskie reguly stosowania czasow sa w zasadzie identyczne.
hm... dwie sprzeczne opinie :> i co ja mam teraz robic?:P chyba jednka zostane przy porownywaniu do angelskiego od poczatku sie tak uczylam i niezle mi szlo jak do tej pory w takim razie moge porownac preterito indefinido do past simple a preterito imperfecto past contiouous czy cos moze pokrecilam?
Ehh... Nie do końca jest tak samo... Niestety:( Patrz chociażby na wyrażenie 'myślałam, że...'
- pensaba que (...)
- i thought that (...)
I cooo:P??
zakrencik ma rację!! pokręciłaś te porównywanie czasów, . Ja jestem zdania że w hiszpańskim czay są inne niż w angielskim !Rób tak jak ci mówiłam, filmy hiszpańsi bardzo dużo dają, tak samo jak i muzyka, . Na trzeciim roku wszytsko ci się zreszta rozjaśni. Najgorszy jest 2 rok, bo wtedy wsztkie czasy nagle poznajesz i nie wiesz co i jak. ..
wiesz co.... przypomniales mi, ze ja niedawno w 2. rok nauki hiszp. wkroczylam... ahh.... jak ten czas szybko leci.....

co do rozmow z hiszpanami na czatach, nie jest to najlepszy pomysl, bo oni nie mowia zbyt poprawnie (zreszta tak, jak my - polacy:P) no chyba, ze sie dogadasz z jakims, ze ty sie uczysz jezyka i on ma ci ladnie pisac hihi;) ja tak robie:P

a i na muzyke trzeba uwazac, bo zdarzaja sie takie poetyckie bledy... a bo tu cos lepiej sie zrymuje, a zeby sylaby pasowaly....
hmm... no to chyba zmienie sposob uczenia sie bo sie w koncu calkiem zplacze
w kazdym razie wielki dzieki za informacje :>>
wiadomo, że nigdzie nie napiszą, ani niezaśpiewają idealnie!:), ale szczerze powiedziawszy odkąd gadam z takim Hiszpanem przez internet i odkąd oglądam dużo hiszpańskich filmów (w miarę możliwości) znacznie poprawiłam się! Uważam , że takie suche uczenie się tylko poprzez chodzenie na kurs jest zbyteczne! Trzeba wykazać jakieś zainteresowanie tym językiem. Poczytać jakieś opowidania, gazety (polecam stronę www.clubcultura.com, tam można znaleźć wiele artykułów na poziomie), oglądać TV, słuchać muzyki czy jak już wiele razy wspominałąm oglądać filmy. (Alomodovara czy Amenabara).
dzieki za linka do strony, jest genialna! :)
tak zgadza się
no przecie, ze nie! co ty tu bredzisz:P:P:P
przepraszam, że poruszam stary temat, ale nie chciałam zakładać nowego.

Ile jest czasów w hiszpańskim? ja mam zamiar rozpocząć naukę (narazie umiem podstawowe słówka, odmianę czasowników i inne proste) na poważnie. mam nadzieje, że się nie zraże ;) bo ucze się sama... :(

więc ile tych czasów jest? dużo, mało? chodzi mi o to ile mniej więcej. czy tyle co w angielskim (dużo...) np czy może tyle co w niemieckim (malutko).
nio troszke jest..powiedzialabym ze raczej dużo :D
niektore czasy tak, ale ogolnie nie polecam...
Przy nauce hiszp lepiej bazować na czasach franc, a nie ang ;)
*pretérito:
- perfecto
- indefinido
- imperfecto
- pluscuamperfecto
- anterior (ale ten juz nieuzywany zbytnio)
*presente
*futuro:
- imperfecto
- perfecto

i do tego dochodza konstrukcje typu ir + a + infinitivo, estar + gerundio. ale to wcale straszne nie jest;)
a na niemieckich?
wogole.. :P
No i jeszcze pare czasow w subjuntivo do listy Zakrencika :)
Temat przeniesiony do archwium.