Czy warto uczyć się tyle języków?

Temat przeniesiony do archwium.
Znam włoski prawie perfekcyjnie,niedawno zacząłem hiszpański i rosyjski,kilka dni temu jeszcze niderlandzki.W szkole mam niemiecki i francuski(ale w ogóle się ich nie uczę bo mi się nie podobają).Włoskiego,rosyjskiego,hiszpańskiego i niderlandzkiego uczę się z kursów dla samouków PONS'a i idzie mi super.Czy ma sens uczyć się w ten sam sposób jeszcze angielskiego?Proszę o radę.Napiszcie jakich języków wy się uczycie i w jaki sposób.Dodam jeszcze,że od września hiszpański będę szlifował na kursie.
angielskiego sie ucz bo to podstawa. Angielski to lacina xxi wieku. Dogadasz sie nie tylko w krajach anglojezycznych, ale tez bez problemu w Japonii, Korei, Skandynawii, takze w Holandii, wiec nie wiem czy jest sens nauki tego jezyka(ale dla przyjemnosci zawsze mozna). Natomiast ciekawi mnie to dlaczego nie podoba ci sie francuski, a perfekcyjnie mowisz po wlosku i uczysz sie hiszpanskiego - przeciez to takie podobne jezyki zarowno pod wzgledem gramatycznym jak i leksykalnym.

Jesli chodzi o metode nauki to mam mieszane odczucia, bo nauczylem sie samemu hiszpasnkiego, ale jest to raczej bierna znajomosc tzn zrozumiem artykul w gazecie ale w komunikacjio werbalnej juz mam klopoty, w ten sam sposob ucze sie teraz wloskiego z jakiejs ksiazki dla samoukow. Ucze sie tez portugalskiego i postanowilem zrobic eksperyment i ucze sie tego jezyka sluchowo tzn posciagalem z netu rozne rozmowki i sluchanki wolnych chwilach je sobie odsluchuje. Mam nadzieje, ze zredukuje to problem biernosci w poslugiwaniu sie tym jezykiem jak w przypadku hiszpanskiego.
Tak,tak tak! Ja akurat uczę się angielskiego,hiszpańskiego,niemieckiego i teraz zaczynam łacinę.Naprawdę języki teraz są niezbędne :) PZDR.
Dzięki za słowa otuchy.Podoba mi się,że uczysz się portuglskiego.To bardzo ładny język i podobny do hiszpańskiego.Ile już się go uczysz i z jakim skutkiem.Co do niderlandzkiego to chyba skończę tylko kurs w 1 miesiąc i skupie się na angielskim bo to faktycznie łacina XXI wieku.A może ja też zacznę portugalski,ale najpierw chyba skończę hiszpański i rosyjski,a potem czeski po to zabawny język jeszcze się zastanowię.Napewno ni będę się uczył niemieckiego i francuskiego dla przyjemności. POZDRAWIAM!!!!!!!!!!
jakie kraje mówią łaciną?
Po łacinie porozumiesz się w Rzymie,Watykanie iw innych częściach Włoch.Pamiętaj jednak,że łacina to język lekarzy,farmaceutów itp.Więc jest potrzebna!!!
jesli znasz lacine,to nauka hiszpanskiego ,wloskiego i francuskiego jest latwiejsza
:)
Italianista =>to okreslenie "skoncze" jezyk... nauka jezyka niegdy sie nei konczy. Ja ucze sie ang. od 10 lat i wcale nie zamierzam rpzestac. bpo jesli jezyk nie jest naszym pierwszym,,t o nigdy go nie opanujemy w 100%
Nawet jesli język jest naszym "pierwszym" to wcale nie oznacza to, że go opanujemy w 100% :) wystarczy troszke ludzi na ulicach posłuchać... Albo rózne fora poczytać.... Wcale tak kolorowo nie jest :)
o np. w temacie jest Czy warto uczyć sie TYLE języków a powinno być TYLU :)
Dokładnie. Nigdy nie da się powiedzieć, że jakis język opanowało się całkowicie. Nawet ojczystego nigdy nie nauczymy sie w 100%.
Dyskusja zboczyła chyba trochę na boczny tor. Uważam, że jeśli uczysz się bo sprawia czy to radość to możesz się uczyć tylu jezyków na raz ile Ci sie podoba. Natomiast jeżeli jest w tym jakiś cel praktyczny i chcesz się naprawdę dobrze nauczyć (nie konecznie perfekcyjne) to oceń swoje możliwości skup się powiedzmy na 3 lub 4. Ja uczę się jednocześnie ang i hiszp i nie zamierzam sobie niczego dokładać. Po prostu widzę jak postępuje moja nauka i że nie jestem jakoś ponadprzeciętnie utalentowany. Ponadto pracuję, więc nie mam czasu. No i po trzecie (najważniejsze) czuję że to przestało by być fajne gdybym zaczął uczyć się 3 języka (przynajmniej w tej chwili).

No to tyle:-) Z komsomolskim pozdrowiniem i szczęść pracy :-)
Jasne, kazdy sam najlepiej oceni własne możliwości i chęci :) Ja kiedys nie lubiłam angielskiego i nie mogłam się go uczyć za żadne skarby :D a teraz baaaaaaaardzo polubiłam i nauka sama wchodzi do łebka- dużo czytam, oglądam i mam to szczęście, że mogę też trenować speaking :) Poza tym znam włoski- mieszkam i studiuje we Włoszech od trzech lat, tłumaczę, itp. Uczę sie japońskiego, hiszpańskiego i rosyjskiego. Każdy język w swoim tempie- uznam, że umiem, kiedy będę mogła swobodnie czytać i rozmawiać na większość tematów :) Może kiedys zabiorę sie za jakiś inny język :) Per ora basta :D
Myślę, że warto uczyć się tylu języków, choć niekoniecznie jednocześnie - zaczynałabym kolejne języki dochodząc poprzednich co najmniej do poziomu B1. Rozpoczynania niemal jednocześnie trzech raczej bym nie ryzykowała :)(raz już próbowałam ;)).

Na pewno warto zabrać się za angielski, bo brak znajomości tego języka może być potem dokuczliwy. Z tym, że w przypadku angielskiego akurat zdecydowałabym się na zrobienie półrocznego czy rocznego kursu (wymowa jest trudna w porównaniu z innymi językami, kórych się uczysz, i warto mieć kogoś, kto ją skoryguje. Z kolei gramatyka na poziomie podstawowym jest bardzo prosta i można się jej przez taki rok solidnie nauczyć). Potem już można się zabrać za samodzielną pracę, materiałów nie brak.

Natomiast na Twoim miejscu zabrałabym się mimo wszystko za ten niemiecki i francuski trochę bardziej. Masz w końcu to za darmo, a czas to pieniądz i szkoda tracić czas na zajęciach, nie ucząc się języka - lepiej zacisnąć zęby i pouczyć się trochę czegoś, co nam się nie podoba. Poza tym zaliczyć przedmioty i tak musisz, więc lepiej nauczyć się czegoś na dłużej niż zakuć, zdać i zapomnieć.

Pozdrawiam serdecznie!

Tawananna
gdybyś mogł doradzić komuś kto chce sie uczyć języka to hiszpański czy włoski?prosze o odpowiedz
Wszystko w zależności od tego, czy chciałbyś robić coś związanego z Włochami czy z Hiszpanią/Am.Płd.
właściwie to nie wiem jestem na filologii romanskiej i musze wybrać 2 język pomocy o zadnym nic nie wiem
Jeżeli chodzi o rynek pracy ważniejszy jest hiszpański. Dodatkowo Włoski podobnie jak rumuński jest językiem zamkniętym i regionalnym wiec nie wielkim stopniu pomaga nuce nastepnego języka z grupy romańskich. np. portugalskiego
Temat przeniesiony do archwium.