- jestem dziewczyną
- kochana, to ze niemieckiego nienawidze, nie znaczy, ze innych jezykow tez! hiszpanski wrecz kocham!! a uczac sie w szkole z przymusu conajmniej 3 jezykow (+ hiszpanski dodatkowo) chyba mozna jakis znienawidzic, nie?
- sama chodze do szkoly jezykowej (zreszta nie tylko) i nie wmawiaj mi, ze w kazdej ucza tego samego schematu, bo tak nie jest! u nas bylo na poczatku powiedziane, jak sie gdzie wymawiaja i ze mozemy wymawiac wg. tych zasad, ktore nam odpowiadaja!!
- nie wiem, czy mialas okazje rozmawiac z hiszpanami z roznych regionow, bo ja, widzisz, mialam. hiszpan z barcelony mowil inaczej niz hiszpan z galicji... hiszpan z andaluzji inaczej niz hiszpan z madrytu itp. itd......
- wiele zrodel, wiele ksiazek i wiele stron internetowych takze podaje ROZNE zasady wymowy
czy ty nie umiesz pojac, ze jest KILKA typow wymowy hiszpanskiego? ze nie ma jednej, ktora jest prawidlowa..?? tak jak w angielskim. inna pronuncjacja w anglii, inna w ameryce... ale pewnie wg ciebie tylko 1 jest poprawna... ehh...