hiszpański na Majorce

Temat przeniesiony do archwium.
Pilne pytanie do bardziej zorientowanych... Chciałam wyjechać na Maorkę (do Palmy) jako au pair. Mam tylko podstawy hiszpańskiego i zastanawiam się czy Majorka jest najszczęśliwszym miejscem, aby w zasadzie zacząć naukę. Dużo naczytałam się na temat różnych dialektów i szczrze mówiąc trochę się tego boję. Możecie mnie uspokoić albo pogłębić mój niepokój? : ) Czekam na cenne rady! Salu2
czesc os 3 miesiecy jestem au-pair naMajorce co prawda u angielskiej rodziny ale ucze sie hiszpanskiego w szkole. dialektu tzw majorkinisz;) uzywaja tu nie liczni a na pewno nie bedziesz go sie uczyc w szkole jezykowej.pozdrawiam powodzenia
dzięki wielkie!!! : ) Mam nadzieję, że jeszcze w marcu pojadę
BUźKA
Ja mieszkam na Majorce już dosyć długo a wcześniej byłam tu dwa razy jako au-pair u hiszpańskiej rodzinki i niestety u nich w domu mówiło się tylko po majorkińsku. Znam dwie dziewczyny które też były tu jako au-pair i mówiły to samo. Jedna nawet z tego powodu wcześniej wróciła do Polski.

Szukajac rodziny musiałabys po prostu sprawdzic czy u nich w domu mówi sie tym dialektem. Problem polega bowiem na tym że mimo iż będą Cię rozumieli i nawet odpowiadali Ci w castellano ("normalnym" hiszpańskim) to bardzo czesto pomiędzy sobą będą mówić po majorkińsku. Dotyczy to także dzieci którymi bediesz się opiekować gdyż w szkole mają obowiazkowo majorkinski jako drugi jezyk i niekiedy wolą go używać bardziej niz castellano. Ale tak jak mówię to zależy od danej rodziny bo mam znajomych którzy w ogóle nie posługują się tym dialektem.

»

Życie, praca, nauka