Espanol de pe a pa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Zamierzam na wakacje zakupić podręcznik Espanol de pe a pa 1 libro. Jak na moją kieszeń jego koszt jest dość wysoki więc zastanawiam się czy do dobra inwestycja... Czy mógł by mi ktoś poradzić: czy podręcznik ten jest przeznaczony do samodzielnej nauki? Przeglądałam go w środku i musze powiedzieć, że mile mnie zaskoczył. Wydaje się o wiele lepszy od tych ekspresowych kursów, typu Pons. Poza tym proszę o ogólną ocene tej pozycji, jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziekuję i pozdrawiam :)
Piszcie co wiecie, ja też jestem zainteresowana wszelkimi opiniami o podręcznikach do samodzielnej nauki.
Korzystałam z tego podręcznika przez 3 lata i w sumie trudno konsekwentnie ocenić... Większosć nauczycieli narzeka na niego, prawde móiąc mógłby być lepszy układ gramatyki!!! Ale dobre jest to ze dużo jest po polsku a z tyłu jest słownik hiszpańsko - polski. Słownictwo, ćwiczenia i lektury są ok. Wszystko psuje ukłąd gramatyki. Jak bedziecie chcieli wiedzieć wiećej to piszcie:) pozdrawiam
Gramatykę można uzupelnić książką `USO de la gramatica espańola` wydawnictwa Edelsa
Oj USO to fakt tymi ćwiczenaimi doskonale przsfoisz gramatyke ale trzeba dużo pracować. A w De pa a pa nie w sumie nie barakuje gramatyli tylko jest według mnie źle rozłożona! można sie zakręcić.
Ja uczyłam się z tego podręcznika przez 2 semestry akademickie i uważam że jest bardzo dobry. Zajęcia z hiszpańskiego miałam z autorką tegoż podręcznika - Panią Wawrykowicz, więc szliśmy dokładnie według unidadów. Książka jest dobrze pisana, dialogi są z życia wzięte,także bardzo się przydają.Bardzo dobre jest to że pod każdym tekstem są słówka przetłumaczone(ucząc się angielskiego i niemieckiego nigdy się nie spotkałam z czymś takim). Jeśli chodzi o gramatykę to nie uważam że jest zła - wszystko wprowadzane jest po kolei, łatwo jest to opanować, a nie że natłok materiału.Ale jest też osobna książka do gramatyki z ćwiczeniami "Repetytorium gramatyki języka hiszpańskiego" A.Wawrykowicz
a ja i tak obstaje przy swoim! Doskonałym przykłądem jest forma w jaki sposób zostały przedstawione ZAIMKI!!! jeszcze jak ktos przerabia tą ksiażkę z nauczycielem to nie jest źle, ale jak sam??? to nie wiadomo o co chodzi!np. według tego podrecznika zaimki pytające to prawie wszystkie znaczą to samo!!! a jakieś przykłądy najbardziej rozpoznawalne to nie ma!!! a w zeszycie ćwiczeń? marne są te ćwiczenia jakieś. Jest tu kilka rzeczy które bez pomocy nauczyciela trudno zrozumieć.
1 cześć De pe a pa przerobiłam w tym roku na studiach... Sam podręcznik nie wystarczy (są w nim małe błędy, jeżeli chodzi o gramatykę i nie ma ćwiczeń) ale za to nadrabia słownictwem (przydatnymi zwrotami z dialogów + obrazki). Także, jak masz możliwość, to najlepiej skseruj od kogoś strony ze słownictwem, dialogami, tekstami i ewentualnie gramatyką + słownik z końca książki. Szybko to opanujesz i podręcznik będzie Ci zbędny, bo niestety większość tego podręcznika to wątpliwej jakości ćwiczenia, o wiele więcej da Ci ta książka:rnDo gramatyki polecam "USO de la lengua española" wydawnictwa Edelsa jak już ktoś wspomniał. Są 3 podręczniki US0: rn1) elemental-podstawowy, 2) intermedio-średniozaawansowany, 3) avanzado-zaawansowany + klucze do nich (koniczne, jeżeli to samodzielna nauka!). rnKoszt jednego takiego podręcznika to około 60 zł z kluczem. Ale naprawdę polecam, gramatyka jest stopniowo tłumaczona, uzupełniona ćwiczeniami, które można wykonywać (czasem do znudzenia) z każdego działu. W każdym kolejnym jest także krótkie przypomnienie z części poprzedniej + nowe rzeczy. Podręczniki te, też nie są wolne od błędów ale... jest ich stosunkowo mało (głównie akcenty, błędy w kluczu i rzadziej w samych formach czasowników, ale można się zorientować).rnAcha i naprawdę zachęcam do zakupu: "Conjugar es fácil en español" wydawnictwo Edelsa, taka zółciótka. Wzory odmian wszystkich czasowników + idiomy + dodatek odmian latynoam. Książka na całe życie, przystępna jeżeli chodzi o korzystanie i niezbędna, koszt: około 43 zł a warto !!!!!!! rnrnPozdrawiam,
Hey... Ucze sie w szkole z tego podręcznika od wrzesnia i to jest pierwszy podrecznik w calej mojej dotychczasowej edukacji który mi sie naprawde podoba! uczy mnie rodowita Peruwianka i jest to jakies wsparcie dla tej ksiazki, ale uwazam ze dla indywidualnej nauki jest on świetny. Tylko musisz dokupic porządny słownik i zasady gramatyki, bo prawde mowiac na poziom juz srednio zaawansowany słownictwo z tej ksiazki moze nie byc wystarczające, a zwłaszcza czasowniki :) Polecam ta ksiazke i zycze powodzenia!
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady. Bardzo się przydały i mi pomogły. Akurat przed jakąś godziną dostałam już ten podręcznik - więc od jutra zaczynam ( na nowo - ostatnio moja silna wola nie wytrzymała) naukę! Wszystkim życzę długich i udanych wakacji!!! Pozdrawiam :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka