Oto mój sposób na naukę. Kto zna inne?:)

Temat przeniesiony do archwium.
Siedzę sobie ostatnio i słyszę głos dobiegający z pokoju. Moja najmłodsza 9 letnia siostra śpiewa po kolei wszystkie angielskojęzyczne piosenki jakie mam na kompie. Z nienaghannym akcentem!!!

Uwielbia muzykę i ciągle słucha jakiś tam wybranych przez siebie piosenek. Włąściwie potrafi wychwycić całe zwroty lepiej niż ja sam. Oczywiście nie mając pojęcia co one oznaczają!!!

Zacząłem jej tłumaczyć niektóre z tych zwrotów , słowek, i teraz nie daje mi spokoju. Ciągle chce się bawić w "zgadywanie" o czym śpiewają:)
nauczyła sie kilku podsawowych zwrotów, których dzieci uczą się w szkole kilka tygodni! jeśli czegoś zapominma to nucę jej melodię i od razu mi mówi własciwe słowo wraz z tłumaczeniem!

Pomyślałem , z emoże pora zacząć ją osłuchiwac i z hiszpańskim:) co prawda sam niedawno zacząłem naukę , ale moż eto będzie i dla mnie dobry sposób:)

Jeśli macie jakieś łądne , waszym zdaniem:), piosenki to poproszę:)

[email]

Moja siostra angielski najlepiej rozpracowuje na piosenkach whitney houston i celine Dion.

Może znacie jakies fajne pioisenki po hiszpańsku. Ona uwielbia rytmy latynoskie:)

pozdro!

Teraz uczę moją 9 letnią siostrę angielskiego własnie w ten sposób. A że ona uwielbia muzykę wystarczy jej podsunąć odpowiedni kawałek. Ostatnio się zorientowałem , że potrafi zaśpiewać większość angielskojęzychnych piosenek , które mam na kompie. Z nienagannym akcentem, nie mając oczywiście pojęcia o czym śpiewa!!!

Zacząłem jej tłumaczyć jakieś proste zwroty z tych pioisenek i tak się wciągneła , że mi terz spokoju nie daje i ciągle chce "zgadywać" co oznaczaja
Masz rację,śpiewanie/słuchanie piosenek jest świetnym sposobem na naukę.
Słówka łatwiej wchodzą do głowy i co ważniejsze tam zostają ;)
Znajomość piosenek uratowała mnie na maturze kiedy to wypadło mi z głowy słówko odkryć,za nic nie mogłam sobie go przypomnieć,ale z pomocą przyszła mi piosenka N.Oreiro :)
Gdy słów brak,śpiewaj:)
P.S.Pomagają też zasłyszane przypadkiem cytaty, ale z melodią łatwiej :)
Byl kiedys taki program 5-10-15, mala bylam , ale pamietam ,ze byla tam "przebojowa lekcja" polegala na tym ,ze analizowan zwroty i zdania z popularnych piosenek angielsk. i na ich podstawie budowano dialogi, cos w tym stylu, dobrze nie pamietam. Tez uwazam,ze to dobra metoda. Jak zaczelam uczyc sie hiszp. rok temu, zdobylam dyskografie Manu Chao, sluchalam codziennie,wiec znalam na pamiec nie rozumiejac slow, ale z czasem,im wiecej sie uczylam tym wiecej kumalam i jaka SATYSFAKCJA!!
Niezniszczalna maya:)

może macie jakieś fajne pioseneczki hiszpańskie?

jak tak to chętnie przyjmę:)

[email]

pozdro
no to moze cos z Manuelka? znaczy Manu :)
Tak właściwie to ja nie znam , żadnych wykonawców hiszpańskich poza tymi typowo komercyjnymi.

A już wogóle nie orientuję się co jest w hiszpanii na topie.

Jak masz coś , co wydaje ci sie interesujące, to polecam się twojemu gustowi:)

jak znajdziesz cas oczywiście, bo już mi głuip , że zawsze mi w czymś pomagasz albo radzisz:)

a może mogę się jakoś odwdzięczyc:>?
hej!!
Ja polecam dla siostry thalię. najlepiej będzie jak sobie ściagniesz the greatest hits :)
wlaśnie sie wróciło :(
za duza objetość... :(
nie chca sie przeslac, trudno. Dam Ci coś innego :)
http://www.videosmusicales.biz/index.php?BRSR=0&search=&letter=&searchtext=&id=
mozesz sobie posluchac muzyki (co prawda nie tylko hiszp., ale głównie) i znaleźć coś dla siebie. Ja znalazłam jak narazie Bebe, Amaral i zaskoczyła mnie Shakira :)
to ja polecam mojego ulubionego , nieprzemijajacego Davida Bisbala ... jeszcze Alex Ubago , La oreja de van Gogh y mucho mas ;) salu2
faktycznie David Bisbal ma niezłe te pioseneczki. No i śpiewa dość wyraźnie, więc myślę , że świetnie się nadaje do nauki i początków tłumaczenia:)

jak macie jego pioseneczki to poproszę :
[email]
ostatnia piosenke ktorą dostalam to ,,zapatillas//zespolu ,,el canto del loco ,,,sa wyraznie spiewane i poprostu swietna muzyka wchodzi w ucho jak ,,camisa negra ,,
Hello! Świetny pomysł z piosenkami - sama tak sie uczę :). Nawet moja 3-;etnie siostra podlapuje zwroty z piosenek! Poniewaz takie male dzieci bardzo szybko się uczą, dlatego poza tym,że wlączam jej piosenki, uczę ją innych słówek po hiszpańsku no; Kocham cię, dzień dobry, dziewczynka, kobieta, samochód..a także kolorów i nazw zwierząt. Muszę przyznać, że już sporo umie!

Wróćmy do piosenek. Polcam:
1. Juanes - "La camisa negra", "Fotografia", "Volver te a ver", "Luna"
2.El sueno del morfeo - "Amor del sal", "ojos de cielo", "Somos aire"
3. Cristian Castro - "Azul"
4.Mauricio y Palo de agua- "Dame tu amor"
5. Yamana - "Ven a bailar"
6. Julieta Venegas - "Me voy", "Sin documentos", "Tu nombre (con Luciano Pereyra)
7. Chayanne - "Hasta que el alma resista"
Dla siotrzyczki polecam piosenki Marii Isabel, Sary Moritan, 3+2 i innych tego typu dziecięcych zespołów ;] Dużo informacji o artystach hiszpańskich jest na stronie www.valemusic.com polecam :) ja sama zaczęłam sie uczyć hiszpańskiego właśnie na piosence marisabel "Antes muerta que sencilla", z jej piosenek polecam też "Mira niño", "la noche y tu voz", "en mi jardin".
Polecam Manu Chao - Me gustas tu, bardzo dużo rzeczowników. Piosenkę poznałem na kursie hiszpańskiego.
Dobry sposob na naukę jak sie ma rodzeństwo,a co zrobic jak sie jest jedynaczką czy jedynakiem?Ja chetnie poznałabym kogos z kim mogłabym troszke pouczyć sie razem hiszpańskiego na poziomie podstawowym,moze razem byłoby latwiej,moze pospotykalibysmy sie i razem utrwalili to co juz poznaliśmy na lekcjach,pogadali w tym języku na tyle ile umiemy?
polecam zespoł RBD.łatwe piosenki do nauki
siemka a ja znam tez fajne piosenki po hiszpansku np:
zion-hello, zion-alocate, wisin y yandel-hola que tal, wisin y yandel-yo te quiero, miguelito-montala, daddy yankee-gasolina
Wszystkie mozecie znalesc na www.youtube.pl
A może komuś przyda sie ta strona do nauki poprzez piosenki...http://formespa.rediris.es/canciones/
Bardzo dziekuje za stronke.A powracając do wątku to każdy sposob na nauke jest dobry,aby tylko był efektywny.,Ma ktoś jeszcze jakieś swoje sposoby na naukę???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka