korki z hiszpańskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prosbe.. Co powinnam przekazac uczniowi na pierwszej lekcji hiszpanskiego? Znam ten jezyk dosc dobrze ale nie wiem jeszcze do konca jak ta wiedze przekazywac innym. Znajooma kolezanki poprosila mnie zebym zaczela jej udzielac korepetycji z hiszpanskiego. Nie ma o nim zielonego pojecia wiec nauka bedzie od podstaw. Co powinnam wprowadzic na pierwszej lekcji i jak przejsc do kolejnej zeby ja jak najbardziej zainteresowac...?
Bede bardzo wdzieczna za rady:)
Kamcia:)
Kama to ty?????? mam nadzieje ze niedlug bede miala ten sam problem:) zamiszczam wlasnie swoje ogloszenia o korkach gdzie tylko sie da:) mam nadzieje ze ktos sie do mnie odezwie!!! pozdrawiam
Na pierwszej lekcji? Myślę, że konieczne będzie przekazanie zasad wymowy/czytania, najlepiej poparte jakimiś przykładami łatwymi do zapamiętania. (ostatnio tłumaczyłam koledze, ze h jest nieme powołując się na "hasta la vista" z Terminatora :)
Możesz podeprzeć się "hiszpańskim dla początkujących" Oskara Perlina, tam są lekcje od podstaw, dużo ludzi samodzielnie uczy się z tej książki. Zaczyna się od zdań "co to jest? to jest...". Tylko to własciwie mało interesujące... ale skuteczne przy odrobinie samozaparcia.
Poza "programem" wtrącić parę zwrotów hiszpańskich używanych w życiu codziennym "dzień dobry", "dziekuję" itp, po prostu do wkucia na pamięć.
Pamiętam, że mnie najbardziej "zachęciło" do hiszpańskiego odkrycie zasad tworzenia czasów. Zaczęło się oczywiście od teraźniejszego i okazało się, że to strasznie proste i da się tego nauczyć. A więc może parę czasowników z pierwszej grupy? comprar, entrar, escuchar i jakże proste tworzenie czasu teraźniejszego. No i w tym przypadku oczywiście zaimki osobowe: ja, ty, on itd.

Hmm, czytam co tu napisalam i dochodzę do wniosku, że moja nauka hiszpanskiego była...nudna. Po prostu lekcja za lekcją z książki. Ale skuteczna :)
Życzę powodzenia a koleżance chęci do nauki.
Wy szukacie uczniów, a ja korepetytora/korepetytorki :D. Z jakich miast jesteście? Ja mieszkam w Pabianicach (niedaleko Łodzi) i baaaaardzo bym chciala w końcu zapisać się na lekcje hiszpańskiego. rnJeśli jest ktoś z mojego miasta lub okolic, kto udziala kokepetycji, to proszę pisac!!!!!
tylko ucząc się (albo kogoś) z perlina trzeba wiedziec ze gramatykę ma dobrą ale jesli chodzi o slownictwo i wyrazenia to nie uczy hiszpanskiego tylko argentynskiego. uwazajcie na jego tresci bo jak to mawiaja hiszpanie quien con infantes pernocta amanece cagado
witaj, jestem zainteresowana korkami z hiszpanskiego, chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej od ciebie, jak mozna sie z toba skontaktowac?rnmoj nr gg to 8172446rnmoge prosic o odezwanie siernpozdr
szukam pilnie kogos kto udziela korepetycji z hiszpanskiego dla osoby wiecej niz początkującej?
nr [gg]
prosze piszcie, odzywajcie
pozdr
dorota
zapomnialam dodac chodzi o warszawe;-/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Inne