Subjuntivo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam problem. Nie wiem kiedy używa się subjuntivo, a niedługo mam z tego sprawdzian :/ Czy mógłby mi ktoś pomóc? Moglibyście wypisać mi także...nie wiem jak to się nazywa...es necesito que, es posible que itp., po których od razu wiemy, że to subjintivo?
hahahahahahahah ;)
Napisze Ci jak mi to wytlumaczyla moja nauczycielka hiszpanskiego.Wszystkie wyrazenia ktore odnosza sie do subiektywnych odczuc, czyli dudo que, siento que, lamento que itd. rzadza trybem subjuntivo.NIE ma subjuntivo w wyrazeniach: es evidente/seguro/obvio/cierto/indudable/verdad oraz está claro/demostrado/comprobado-czyli w tych ktore wyrazaja ze cos jest oczywiste, nie wyrazaja niepewnosci.Radzila nam zapamietac wyrazenia w ktorych NIE MA subjuntivo-w pozostalych odnoszacych sie do uczuc plus pozostawiajace odcien niepewnosci subjuntivo bedzie.Moze to troche za bardzo uogolniona definicja ale jak dotad sie sprawdzala:)
A tu masz dodatki do tej ogolnej bardzo definicji:subjuntivo jest:
1. po: ojalá, acaso, quizás, tal vez, np: !Ojalá tengas suerte!
2. po wykrzykniku qué, np:!Qué te mejores!
3. po czasowniku wyrazajacym uczucia gdzie w 2 czesciach zdania masz 2 rozne podmioty, np: Prefiero (yo) quedarme (yo) en casa viendo la pelicula.-ten sam podmiot wiec jest infinitivo ALE:
np: Prefiero (yo) que me leas (tu) un cuento.-dwa rozne podmioty wiec jest subjuntivo.
4. po :antes de que, cuando, despues de que, hasta que-uzywasz po nich subjuntivo jesli chcesz wyrazic czas przyszly, np: Hablaremos cuando todos salgan.(jesli znasz angielski to jest to ta sama zasada co przy ang zdaniach czasowych-tyle ze w ang uzywasz czasu terazniejszego).
5. oraz po ES+ADJECTIVO, np:Es muy importante que usted conteste pronto.
Mam nadzieje ze to chociaz troche pomoze.Powodzenia.
ps:Moj znajomy z Hiszpanii wstawia w rozmowie subjuntivo przez caly czas-czasem nawet tam gdzie nie powinno go byc hehehe.
Wielkie dzięki :) Bardzo mi pomogło :)
hmm ja bym sie przyczepila do punktu 5 np. po wyrazeniu es cierto que uzywa sie indicativo etc.
sorry nie zauwazylam ze psialam o tym wczesniej :D
nie mogę znaleźć czy było , ale też po
NO CREO QUE...
Używamy gdy, chcemy wyrazić życzenie, prośbę, polecenie, propozycję, przypuszczenie, wątpliwość/niepewność, uczucie, opinie, zakaz bądź warunek - dotyczące teraźniejszości, bądź bliskiej przyszłości,
np.: Quiero una habitación que tenga mucho sol.

Oprócz tego Subjuntivo używamy:

CZASOWNIKI + QUE, po których występuje SUBJUNTIVO:
aconsejar – radzić
alergrarse – cieszyć się
desear – życzyć
dudar – wątpić
esperar – oczekiwać, mieć nadzieję
exigir – wymagać, żądać
impedir – przeszkadzać, uniemożliwiać
insistir – nalegać
dejar/permitir – pozwolić
pedir/suplicar/rogar – prosić, prosić usilnie, błagać
prohibir – zabronić
sentir – czuć
querer – chcieć
mandar/ordenar/obligar – kazać, rozkazywać, zmuszać
recomendar – polecać

no creer
no pensar

WYRAŻENIA BEZOSOBOWE + QUE, po których występuje SUBJUNTIVO:
Es conveniente – jest wskazane
Es importante – jest ważne
Es incierto – jest nieprawdziwe
Es interesante – jest interesujące
Es lástima – szkoda
Es mejor – lepiej
Es necesario – jest potrzebne
Es preciso – jest konieczne
Es probable/posible – jest prawdopodobne/możliwe

Inne wyrażenia, po których występuje SUBJUNTIVO w zależności od stopnia prawdopodobieństwa:
Quizá – może
Ojalá – by

SPÓJNIKI + SUBJUNTIVO:
para que – żeby; po to by
sin que – tak, by
en caso de que – jeśli; gdyby; w przypadku gdy
a condición de que – pod warunkiem, że
antes de que – zanim
a no ser que – chyba, że
con tal (de) que – z tym, że

SPÓJNIKI, po których występuje SUBJUNTIVO, ale tylko wtedy gdy odnosi się do przyszłości:
cuando – kiedy
después de que – po; po tym jak
aunque – mimo, że; chociaż
hasta que – dopóki; aż
así que – tak więc

:)))
Ps. Oczywiście takich czasowników i spójników jest dużo więcej, ale to są podstawowe. Jeśli wkradł się jakiś błąd, to przepraszam
:)
Wiem, że trochę bez sensu to piszę, ale - wielkie dzięki, Amari!
Szukałam listy z podstawowymi wyrażeniami, po których występuje subjuntivo... no i znalazłam :)
To pomaga w "obyciu" się z tym nieco zwariowanym trybem ;)
oooo to pomoglo, pomoglo ;-)
gracias
masz z tego sprawdzian, wiec pewnie uczycie się chyba z jakichś książek, nie?
takie elemntarne sprawy są opisane w kazdym podręczniku.
A jak jakims cudem nie korzystacie z zadnego to chyba sie warto w jakis zaopatrzyc chociazby z wlasnej ciekawosci, co?
zo za podejscie do nauki... napiszcie mi bo mam jutro sprawdzian......
zero wkładu własnych chęci i dociekliwości
eh temat stary na prozno moje wywody teraz dopiero spostrzeglem
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa - tłumaczenia