uso intermedio i avanzado

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, że temat podręcznika Uso był niejednokrotnie poruszany, jednak nie mogłam znaleźć nic, co odpowiedziało by na moje wątpliwości ;)
Proszę osoby, które mają Uso Intermedio i Avanzado, aby podały krótko jaki materiał obejmują oba podręczniki. Chcę kupić Uso Intermedio, ale zastanawiam się, czy może nabyć też Avanzado. Nie mam pojęcia, kiedy mogłabym dojść do tego poziomu i ile nowych dla mnie zagadnień zawiera Intermedio. Niestety nie mogę sprawdzić tego sama, gdyż w moim mieście nie znalazłam podręcznika Uso i będę kupować go przez Internet.
Opanowałam oczywiście podstawy, czasy przeszłe, teraźniejszy i przyszły, Sresente de Subjuntivo, teraz grzebię w Imperfecto de Subjuntivo.
To jest spis treści Uso intermedio:

1. Pretérito indefinido (reg. e irreg.)
2. Pretérito imperfecto (indicativo)/ pretérito indefinido
3. Pretérito Pluscuamperfecto (indicativo)
4. Conocer/ saber/ poder
5. Estuve/ estaba/ he estado+ gerundio
6. A + objeto directo de persona
7. imperativo afirmativo y negativo
8. preposiciones
9. futuro condicional
10. futuro perfecto. Expresión de probabilidad
11. Ojala, quizas, tal vez + presente de subjuntivo
12. el genero de los nombres
13. pronombres personales (objeto directo e indirecto)
14. estilo indirecto (información)
15. estilo indirecto (orden petición)
16. Oraciones finales: para/ para que/ para qué
17. oraciones temporales:cuando/ cuándo
18. Oraciones temporales: Antes de (que)/ después de (que…) / hasta (que)
19. articulos determinados e indeterminados
20. espero/ quiero/ prefiero/ necesito + infinitivo/ que + subjuntivo
21. es una pena/ qué pena/ es raro/ qué raro + que + presente o perfecto de subjuntivo
22. (No) está claro, (no) es obvio… + que + indicativo o subjuntivo. (no) es lógico, (no) es necesario…
23. ser/ estar
24. oraciones de relativo (1)
25. oraciones de relativo (2)
26. (no) me gusta/molesta/importa… (qué) + infinitivo o subjuntivo
27. (no) pienso/ creo/ estoy seguro de… que + indicativo o subjuntivo. (No) sé + enlace interrogativo + infinitivo o indicativo
28. Me gustaría + infinitivo. Me gustaría que + pretérito imperfecto de subjuntivo
29. comparativos y superlativos
30. oraciones condicionales
31. oraciones concesivas
concordancia de tiempos en las oraciones subordinadas
uff, sporo tego; mam jeszcze avanzado ale na razie zatrzymaj się na intermedio. Przerób wszystko od poczatku do końca a potem zabieraj się za Avanzado. Powodzenia :)
Wielkie dzięki! Nawet nie wiesz jak mi to pomogło ;D
Widzę już ile z Uso Intermedio przerobiłam, a ile jeszcze nie. Kupię więc obie książki, ale do Avanzado sięgnę trochę później, może na wakacje ;D

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ^^
mam prosbe: jezeli mialabys chwilke czasu i ochote to rposze Cie o wpisanie spisu tresci z uso avanzado. niestety nie mam dosteu do tej ksiazki i nie moge tego zrobic sama.
pozdrawiam
Proszę bardzo :)
Uso Avanzado:

1. La pasiva. Expresión de la impersonalidad
2. Ser/ estar
3. Expresión de la causa (porque, como, ya que, que…)
4. Los indefinidos y cuantitativos (algo, alguien, nadie, nada, bastante, demasiado)
5. Práctica de las oraciones de relativo
6. Uso de las preposiciones
7. Uso de volverse/ quedarse/ ponerse + adjetivo. Hacerse/ llegar a ser + adjetivo/ nombre, etc.
8. Infinitivo/ subjuntivo con verbos de sentimiento, deseo y necesidad (alegrarse, gustar, importar, encantar, querer, esperar, desear…)
9. Practica de las oraciones condicionales (si, en caso de que, con tal de que…)
10. Práctica de la comparación
11. Perífrasis verbales (acabo de terminar, se ha puesto a llover, sigue lloviendo…)
12. Práctica de las oraciones consecutivas y comparativas
13. Ser/ estar + adjetivo + que + indicativo/ subjuntivo (está visto/ claro/ comprobado…, es necesario/ normal/ mejor)
14. Práctica de las oraciones temporales
15. Indicativo/ subjuntivo con verbos de mandato, prohibición, recomendación e información (sugerir, recomendar, rogar, prohibir…) Estilo indirecto.
16. Pronombres personales
17. Indicativo/ subjuntivo con verbos de entendimiento y percepción física o intelectual (creo/ pienso/ recuerdo/ supongo/ siento que, me he dado cuenta de que…)
18. Oraciones concesivas (aunque, a pesar de que, por mucho/ más que…)
19. Formación de palabras
20. Expresiones idiomáticas
21. Acentuación

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam! :))
wielkie dzieki. naprawde mi pomoglas
pozdrawiam:-)
Czytam sobie wlasnie zakres materialu dwoch czesc USO, ale nie widze dzialow poswieconych 4 rodzajom subjuntivo...Czy to znaczy, ze ich nie ma czy moze robie sie na starosc slepa?;)
Są wszystkie, tylko akurat pretérito pluscuamperfecto nie jest wymieniony w tytule rozdziału, ale jest omówiony w "Practica de las oraciones condicionales (si, en caso de que, con tal de que...)" w "Uso... avanzadao"
W mojej książce jest to rozdział 10. a w powyższym spisie 9., bo Redhocja przeoczyła chyba jeden wcześniejszy rozdział -> 6. "Práctica de las oraciones de relativo"
Dzieki za odp.! A czy pozostale subjuntivo sa omowione w poziomie intermedio czy moze sa rozlozone na dwa poziomy? Tak w ogole to jestes zadowolona z tych ksiazek?
Po tytułach rozdziałów możesz zobaczyć, że pozostałe subjuntivo są wprowadzane w części "Intermedio" (rozdz. 11., 21. i 28.), a w "Avanzado" są omawiane bardziej szczegółowo.
Tak, jestem z tych książek bardzo zadowolona i z tego co można przeczytać o nich na różnych forach, inni też są zadowoleni. Nie spotkałam się chyba z żadnymi negatywnymi opiniami.

Dostępne są również takie zeszty z odpowiedziami do poszczególnych części:
http://www.libreriacompas.com/verlibro.php?isbn=84-7711-178-2
Dziekuje za odpowiedz:)
witam,

miałabym prośbę do kogoś, kto posiada którąkolwiek z książek uso - bardzo zależałoby mi na skanie lub wyraźnym zdjęciu przykładowej strony z tego podręcznika. zastanawiam się na zakupem jednej z części, ale mam obawy, czy dam sobie radę z tekstem w całości pisanym po hiszpańsku. chodzi o to, czy tekst jest pisany we w miare zrozumiałym dla mnie języku - nie chcę, żeby się potem okazało, że nieznajomość pewnych słówek utrudnia mi zrozumienie, o co tak naprawdę chodzi w danym podrozdziale.

no cóż, będę dozgonnie wdzięczna za pomoc

pozdrawiam wszystkich :)
przykro mi ale takim nie dysponuje, a może masz w pobliżu księgarnie językową i tam pójdziesz i sprawdzisz? Czasami są skany pzrykładowych stron z książki na stronach internetowych wydawnictw albo księgarni zagranicznych
pozdrawiam:)
Na stronie wydawnictwa są przykładowe dwie strony z każdej części "Uso...":

http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_elemental_56.jpg
http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_elemental_57.jpg

http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_intermedio_50.jpg
http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_intermedio_50.jpg

http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_avanzado_30.jpg
http://www.edelsa.es/editor/imagalt/Uso_avanzado_31.jpg
mieszkam w takim miejscu, że można tu tylko pomarzyć o istnieniu dobrej zwyczajnej księgarni - a co dopiero specjalistycznej.

dzięki za próbę pomocy, ale uwierz mi, że gdyby coś podobnego znajdowało się w miarę niedaleko, to już bym tam była ;)

moja prośba jest ciągle aktualna..
dzięki po raz kolejny :)

bardzo mi to pomogło i chyba wiem, na który podręcznik się zdecyduję ;)

pozdrawiam :)
a czy ma ktos klucz do tych książek? Ściagnełam własnie z chomika uso elemental (wielkie dzieki za niego!!!!) no ale bez rozwiazan to bez sensu trochę bo co z tego ze porobię cwiczenia jak nie wiem czy je zrobie dobrze...
fajnie by było gdyby ktos zeskanował dalsze 2 części bo elemental obejmuje materiał który juz umiem więc czekam :)
Postanowiłam podpiąć się do tego tematu, żeby nie zaśmiecać forum. Chodzi mi o podręcznik Uso, który wiele osób chwali. Nie mogę się zorientować, czy "Uso" elemental, intermedio itd. to to samo co "En uso" A1,A2 itd (może to np. nowsze wydanie), czy są to różne książki. pytam dlatego, że zauważyłam, że istnieje "En uso" w wersji polskiej, co nie ukrywam, bardziej mi odpowiada niż hiszpańska. Jednak nie wiem, czy pozytywne komentarze o "USO" nie dotyczą czegoś innego niż znalazłam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa