hiszpański na KUBIE

Temat przeniesiony do archwium.
witam!czy jest tu moze ktoś kto interesuje sie KUBĄ?a moze i odmianą hiszpanskiego jaka jest na tej wyspie?od roku chodzę na konwersacje do Kubańczyka i jest super!zawsze zaznacza mi, jeśli u nich coś mówi sie inaczej niż w Espanii. ostatnio kupiłam sobie nawet słownik kubanizmów i tam również jest wiele ciekwostek dotyczących róznic w komunikacji. Może ktos z was róznieżtym się interesuje?
Hola!
W przyszłym roku jade na miesiac na Kube! wlasnie robie powtorke z rozrywki
( jezyka nie uzywanego dluuzszy czas, ze wzgledu na calkowite poswiecenie się j.ukrainskiemu). Kiedys w dawnych czasach uczyl mnie Kubanczyk, potem mialam konwersacje z Argentynczykiem :). Napisz prosze co to za słownik i jak go oceniasz! Kubanizmy na Kubie beda bardzo przydatne!

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskiej czcionki!
czesc zainteresowal mnie twoj wyjazd na Kube uwielbiam to Panstwo tez bym chciala tam kiedys wyjechac mozesz mi napisac cos o tym wyjezdzie?
Hey, ja tam bylem 11 razy w 2007 roku, a potem troszke zwolnilem, ruszylem poznawac swiat ze strony Miami, fascynacja tego nie mozna nazwac, raczej walką z wiatrakami. Kochasz ten kraj i nienawidzisz, zdecydowanie odwiedze zawsze, tylko dajcie znac kiedy, ps. bilety i reszte jestem w stanie zalatwic bardzo tanio, dajcie znac jak ktos sie wybieral i szukal kogos kto tam juz byl [email]
Ja powiem tak z wlasnego doświadczenia ze w każdym kraju w ktorym mowią po hiszpańsku mozna zauważyc ze sie troszke od siebie rozni ten język,ale generalnie mozna dogadać sie czystym hiszpańskim.Kazdy język ma swoje naleciałości,slangi tak jak np.w Polsce na śląsku mówią inaczej,na kaszubach inaczej i w górach również inaczej
Bardzo mi sie spodobala Twoja opinia, rzeczowa, oparta na bezdyskusyjnych faktach, bez egzaltacji. Podpisuje sie pod nia wszystkimi czterema lapami.
Tak samo jak lepiej jest znac amerykanski, lub brytyjski angielski, niz np. maltanski, to znajomosc castellano, bedzie korzystniejsza niz wersja kubanska, czy kolumbijska dla przykladu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka