początek nauki hiszpanskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
zaczelem uczyc sie hiszpanskiego, chce was zapytac jaka wy stosujecie taktyke uczenia sie.
Slowek ucze sie z profesora, wczesniej byly fiszki, ale profesor daje rade.
Gramatyka - znalazlem ksiazke podobna w konstrukcji do 'gramatyki angielskiej' Siudy, wiec uwazam, ze ta metoda pomalu bede poznawal kazdy dzial i na biezaco robic cwiczenia.
I moje pytanie przedewszystkim o bardzo wazna rzecz w hiszpanskim - czasowniki.
Jak wy sie ich uczycie. Czy najpierw odmiany kazdego czasownika w presente, pozniej kazdego w perfecto, indefinido, itd ? Czy moze odrazu bierzecie na warsztat jeden czaswonik i uczucie sie wszystkich odmian w presente, perfecto ... itd, pozniej nastepny czasownik ... i nastepny ...
No wlasnie jak jest lepiej podejsc do czasownikow ?
Najlepiej uczyć się czasowników przy okazji nauki poszczególnych czasów,najpierw warto poznać wzory odmian czasowników posiłkowych-na pewno estar,haber,ser.
A najlepiej uczyć się z nami:
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Zenek1234
Tym sposobem nie nauczysz sie jezyka. Moze wyrecytujesz odmiane czasownika, ale o swobodnym sklecaniu poprawnych zdan mozesz zapomniec. Jezyka trzeba uczyc sie w kontekscie.
Moim skromnym zdaniem najlepiej, przynajmniej w moim przypadku sie to sprawdza, zaczac nauke czasownikow od czasu terazniejszego, wypisac po kilka przykladow czasownikow regularnych konczacych sie na -ar, -er,-ir i nauczyc sie odmiany. Tworzyc najprostsze zdania np. czytam i rozumiem, tancze i spiewam i odmieniac je przez wszystkie osoby powoli dodajac dodatkowe proste slowka, np.czytam i juz rozumiem, tancze ale nie spiewam itd. Wydaje mi sie, ze najlepiej jest opanowac najpierw czas terazniejszy i cwiczyc czasowniki w zdaniu w przeroznych kombinacjach.
No i oczywiscie znalesc dobra ksiazke i krok po kroku przerabiac lekcje za lekcja. Polecam Perlina. Kiedy juz opanujesz czas terazniejszy i intuicyjnie juz bedziesz wyczuwal wszelkie obocznosci w czasownikach nieregularnych mozesz przejsc do czasow przeszlych. Ja wlasnie ucze sie w ten sposob i mysle ze jest calkiem dobry
> corazon - dzieki za link, swojego czasu chcialem cos wlasnie sciagnac z tego chomika , ale sie nie dalo ... zobacze jak to teraz wyglada. I dzieki za wskazowke, by uczyc sie na bierzaca ... cos w tym jest

> greetea - trafne, ale za duzo mi to nie mowi. Jezeli chcesz pomoc powiedz cos wiecej na ten temat. 'Uczyc sie w kontekscie' - to mi niestety nie pomaga. Thx

> renata - o wlasnie o tym mowie. Ksiazke obczaje. Uczysz sie sama, indywidualnie z nauczycielem, w szkole czy jak? To twoja metoda czy ktos ci polecil ja?

dzieki za wasz czas kochani ; )
Ucze sie sama w domu i ten sposob na czasowniki wymyslilam tez sama :) Sa chwile,ze przydalby sie nauczyciel, ktory raz dwa wyjasni problem, no ale jest jak jest, przynajmniej jak tak sama staram sie rozkminic co i jak to dobrze to zapamietam. No i tu, na forum, warto zagladac, ludzie zazwyczaj chetnie odpowiadaja na konretne pytania. Zycze powodzenia w nauce :)
Dobry pytanie z tymi czasownikami. Ja póki co uczę się ich pokolei, tzn tylko tych które gdzieś tam wystąpiły z tekście jaki przerabiałam lub też takich jakie mnie interesują, ale przyznam szczerze że od razu zabieram się za futuro. Póki co mam problem z czasem przeszłym. Czy ktoś może udzielić informacji, który czas przeszły jest najczęsciej stosowany w hiszpańskim? Na pewno nie ma sensu uczyć sie całej odmiany (ind. pres., ind. imperf., subj. pres., sub imperf. itd). Przecież hiszpanie na codzień na pewno nie stosują tego wszystkiego (tak jak w j.ang. czy j. niem.. Proszę w związku z tym o informację których odmian się uczyć jeśli chce się znać dość dobrze odmianę czasownika.
Saludos
"Na pewno nie ma sensu uczyć sie całej odmiany (ind. pres., ind. imperf., subj. pres., sub imperf. itd). Przecież hiszpanie na codzień na pewno nie stosują tego wszystkiego"

Zmartwię Cię. Używają. Może z wyjątkiem tych dwóch:
http://www.hiszpanski.ang.pl/czasy_hiszpanskie_10209.html

Nie ominiesz czasów przeszłych, nie możesz zastąpić jednego drugim.

Wpisz w wyszukiwarkę "czasy" znajdziesz odpowiedź na pytanie kiedy użyć jakiego czasu..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego