Książka dla początkujących

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Bliska mi osoba fascynuję się iberystyką, konkretnie "teatrem hiszpańskim". Dopiero wchodzi w ten temat, ale z tego co zdążyłem się dowiedzieć planuje studiować na tym kierunku. Ze względu na zbliżające sie święta chciałem zakupić jej między innymi jakąś ciekawą lekturę związaną z tematem jej zainteresowań. Szukanie czegoś na własną rękę z perspektywy osoby, która z iberystyką nie miała wielkich doświadczeń jest bardzo trudne, dlatego zwracam się do osób bardziej pochłoniętych Hiszpanią o pomoc w znalezieniu jakieś książki, która dobrze wprowadzi w temat teatru czy kultury. Na książkę planuje przeznaczyć 60,70 zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuję z pomoc
Wskazówka do inteligentnego szukania : pare słów np. "hiszpanski teatr wydawnictwo" i zaklęcie googlowate np. "sezamie otwórz się"
Szukałem w ten sposób wcześniej, ale jedyne pozycje jakie znalazłem to:
- Współczesny teatr hiszpański (Urszula Aszyk)
- Dramaturg w wielkim teatrze historii Pedro Calderon
- Historia literatury hiszpańskiej (Maria Strzałkowa)
i ew.
- Co kraj to obyczaj (Marian Meaney)

Dlatego też zwróciłem się z pytaniem na forum.
Wydaję mi się, że nie można porównywać tego do zwyczajnego poszukiwania lektur w przeglądarce internetowej, gdyż z tego co zauważyłem ilość dostępnych lektur o iberystyce jest bardzo mała.
Może zagląda tu jakiś magister lub doktor teatrolog specjalizujący sie w hiszpańskim teatrze ale wątpię. Liczyłbym na intuicję a raczej bardziej na wizytę w księgarni, przeglądnięcie pozycji dostepnych cenowo, itd.
Ania w empiku, ani w innych księgarniach słyszę. Niestety nie ma :/
A kto ci powiedział,że coś takiego znajdziesz w empiku?
jeśli już to www.ksiegarniahiszpanska.pl lub wydawnictwa uniwersyteckie wydziałów romanistyki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka