Samouki!

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć, od pewnego czasu zastanawiam się nad intensywną i porządną nauką hiszpańskiego. Język hiszpański mam na studiach jako drugi język i trochę się rozczarowałam, bo zajęcia wcale nie przypadają mi do gustu (nie będę się rozpisywać dlaczego). Mimo to zależy mi na doskonałym opanowaniu tego języka i byłam dzisiaj w księgarni i kupiłam sobie audio kurs z Edgara Hiszpański kurs podstawowy. Czy ktoś z was korzystał kiedykolwiek z kursów audio, czy dają one oczekiwane efekty, przy duuużym wkładzie własnym oczywiście :D. Czy ktoś jest innego zdania, aby uczyć się języka od podstaw najlepiej na początku zapisać się na kurs do szkoły językowej?
Hej!
Jeżeli chcesz dobrze nauczyć się języka hiszpańskiego, to musisz na początek trochę mieć z nim kontaktu. Ja zacząłem się uczyć tego języka niecały rok temu (ok. 8 miesięcy). Teraz może nie mówię świetnie, ale mój poziom jest już dość zadowalający, biorąc pod uwagę intensywność mojej nauki (nie aż tak wielka). Teraz uczę się hiszpańskiego z coraz większą łatwością. Nigdy nie chodziłem na żadne kursy, zawsze uczyłem się sam. Zaczynałem od oglądania filmów i czasem z siostrą telenowel. Dzięki temu nauczyłem się wyłapywać słówka i rozumieć język mówiony. Często oglądam fora o języku hiszpańskim, czytam hiszpańską Wikipedię. Musisz mieć chęci. Ja mam do tego talent i nie mam problemu, biorąc pod uwagę, że równocześnie uczę się paru języków. Musisz ten język też pokochać. Ja się raz uczę, ale na przykład za miesiąc może mi się znudzić i przestanę i znów zacznę za pół roku, jak będę miał 'fazę'. Więc najważniejsze są chęci i żebyś nie kuł na siłę.
Myślę, że samemu można bez problemu nauczyć się hiszpańskiego, przynajmniej na początku. Potem może być trudniej, wiadomo - jeśli chcesz mówić płynnie, bez problemów musisz mieć z kim rozmawiać. Ja oprócz samouczków polecam oglądanie telewizji po hiszpańsku, świetne do nauki są telenowele :) A jak już trochę opanuje się język, zawsze można na skypie znaleźć kogoś chętnego do rozmowy czy popisania :)

« 

Nauka języka

»

Życie, praca, nauka