kolejne 3 zdania zi ndefinido i imperfecto

Temat przeniesiony do archwium.
Kolejne moje ćwiczenia :)

wstawiamy imperfecto lub indefinido
mam nadzieje że nie jesr tak źle jak mi sie wydaje...że jest
narazie 3zdania bo nie wiem czy dobrze rozumiem te czasy

1.Ayer Elena (acostarse) SE ACOSTABA? temprano porque(estar) ESTABA? cansada.
2.No(yo-salir) SALIA? porque me (doler)DOLIA? la cabeza
3.(ellos LLegar)LLEGABAN Tarde a casa porque (haber) HABÍA un atasco.

pewnie wszystko źle więc prosze i wytlumaczenie dlaczego w poszczegolnych zdaniach taki czas należy użyć a nie inny ...bo czytam regułki i nic nie pomaga
Nie masz zadnej dobrej gramatyki, ktora by wyjasniala roznice pomiedzy tymi dwoma czasami?

Powinno byc: se acostó, salí i llegaron. Przeciez to sa czynnosci dokonane jednorazowe.
czyli wszystkie te zdania mają być w inefinido ...hmm rzeczywiscie czynnośc jednorazowa ech moje szare komórki totalnie wyginęły

no to próbuje dalej
1. Los niños no (comer)COMIERON nada porque no (tener) TUVIERON hambre
też czynnośc jednorazowa czyli indefinido
2.Sus padres (quedarse) SE QUEDARON en casa porque (hacer).....frio
mam jakies fiszki od mojej pani profesor która chyba sama nie wie na czym polegają te czasy ...zadnej innej pomocy naukowej nie posiadam
Los niños no comieron nada porque no tenían hambre.

Sus padres se quedaron en casa porque hacía frío.

Tylko pierwsza czesc zdania jest w indefinido. Druga czesc zdania wyjasnia tak jakby okolicznosci, opisuje sytuacje.

Jak chcesz sie uczyc jezyka bez porzadnej gramatyki? Koniecznie sobie ja spraw.
forum może ci pomóc rozwiać wątpliwości, ale nie zastąpi ci prawdziwych pomocy naukowych, w gramatykę musisz się wyposażyć sama, albo zmienić p. profesor jeśli ci mało rzeczy udostępnia :)
dobra dzięki za pomoc :) już nic nie pisze bo nie chce sie narażać...a co do waszej sugesti na temat pomocy naukowej to macie racje :( ....tylko ja nie chce sie uczyc tego jezyka ....poprostu musze ....ech mam nadzieje ze jutro na egzaminie jakos sobie poradze :) 3majcie kciuki i jeszcze raz dzieki!!!
Podaj maila, wysle Ci gramatyke, moze jak przeczytasz troche o czasach przed egzaminem, to jakos go zdasz;)
mi też byś podesłała green tea? :P przyda mi się bardzo. [email]
Korzystasz z Chomika Zenka? Jesli tak, to pewnie juz ja masz. Chcialam jej przeslac gramatyke napisana przez Michalska-Derlatke.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa