Prosze... Pomóżcie... :)

Temat przeniesiony do archwium.
?Que vas hacer el proximo fin de semana?

El fin de semana, sobre todo, voy a desconsarse y voy a estudiar.
El viernes, de la tarde, voy a encontrar y a ir al cine con mis amigos. Despues voy a volver a mi casa y voy a ver la tele o voy a leer los libros. Voy a acostarse tarde de la noche.
El sabado voy a levantarse a las nueve. Luego voy a ir a la parcela a mis abuelos. Voy a volver a mi casa de la tarde y voy a estudiar. Luego voy a limpiar mi casa. Antes del sueño, voy a leer el libro, voy a ver la tele o voy a escuchar la música.
El domingo, voy a levantarse a las ocho y voy a ir la iglesia. Mas tarde voy a ir las classes de música y voy a estar allí dos hores. Despues voy a salir fuera y voy a ir en bicicleta con mi amigo. Voy a estudiar y voy a desconsarse el resto del dia.

To moje pierwsze wypracowanie z hiszpańskiego i to z czasu przyszłego. Miałam opowiedzieć co będę robiła w przyszły weekend. I właśnie nie wiem czy wszędzie mam używac tej formy "voy a" czy moge go opuszczać w paru miejscach. Bardzo prosze, mogłby ktoś mi to sprawdzić. Prosze... :)
To nie jest ćwiczenie na "czas" przyszły tylko na wyrażanie przyszłej czynności przez użycie tzw. peryfrazy "ir a +infinitivo". Inna sprawa, że tej konstrukcji używa sie w języku potocznym częściej niż czasu Futuro.
Istnieją też inne peryfrazy, najczęściej z imiesłowem czynnym Gerundio, które poznasz w czasie nauki.

Przede wszystkim powtórz odmianę czasowników zwrotnych przez osoby - wszędzie wstawiłaś bezokolicznik. -> przykład: "voy a levantarME"
Nie musisz powtarzac "voy a..." przed każdym czasownikiem, szczególnie gdy podajesz dwie czynności łącznie lub z wyborem.
descANsar (skąd ta zwrotność 'odpoczywać się' ?)
QUEDAR con mis amigos PARA ir al cine
późno w nocy = a altas horas de la noche - lub po prostu "muy tarde"
'na działkę....' trudno oddać inaczej niż opisowo, lepiej napisz po prostu "casa de mis abuelos"
przed snem = antes de dormir
"leer un libro","leer libros', "escuchar música" to zwroty. Jesli dodasz rodzajnik okreslony to musisz podać konkretny tytuł.
ok . Dzięki za pomoc. wszystko poprawie. Postaram się ;D

« 

Życie, praca, nauka