Que Hiciste

Temat przeniesiony do archwium.
Co znaczy "Que Hiciste"-prosze o pomoc.Szukalam w sloniku,ale nie ma :(
w słowniku na pewno nie znajdziesz, bo jest to forma czasu przeszłego od czasownika hacer - czyli robić.

Zatem, que hiciste? - co zrobiłeś/łaś?
Biedny slonik :)))
Tak na przyszłość dobra rzecz

http://www.logosconjugator.org/owa-v/verba_dba.verba_main.create_page?lang=en

wpisujesz w wyszukiwarkę czasownik w jakiejkolwiek formie i znajduje ci go w bezokoliczniku + jego odmianę we wszystkich możliwych czasach i trybach. A znaczenie bezokolicznika już można znaleźć w słowniku :) Powodzenia!
Uhm, nikt nie zlapal zartu Josego
oj złapał złapał ;) tylko biednego Josego zignorowano... no co za ludzie bez poczucia humoru :]
dobre, lubie samokrytyke;)
O ja biedny i nieszczesliwy ;) Chyba bardziej niz slonik ;)
No dobra, wiadomo że to miał być taki żarcik, bynajmniej nie czepiam się zwykłej literowki, ale fajne czasem rzeczy z takich literówek wychodzą, hehe.
ano widzisz... ci ludzie jacyś tacy dziwni teraz i tylko o poważnych tematach rozprawiają, no zero wyczucia... ten świat to już schodzi na sloniki po prostu no (psom chwilowo dziękujemy) ;o]
Nie no Antares, świetny pomysł z conjugadorem, tylko najpierw trzeba wiedzieć, że jakieś tam hiciste czy inne volviera jest w ogóle czasownikiem. Jeśli miałabym zdanie w jakimś języku, którego w ogóle nie znam/nie słyszałam to skąd mam wiedzieć, że to czasownik a nie np. rzeczownik?
Każdy kiedyś jest początkującym a potem się wyrabia :) Ja też nie od razu wiedziałam że np. zlepek "dámelo" to czasownik "dar", który w trybie rozkazującym dla "tú" ma formę "da" +reszta("me"+"lo")+zaznaczony akcent tam gdzie trzeba żeby obcokrajowcom przypadkiem nie było nudno ;).

A namiar na koniugator to sugestia pewnego "dowcipnego" meksykanina, który dając mi go, z rozbrajającym uśmiechem stwierdził: "jak w kwestii czasowników nauczysz się tego co tam jest, to będziesz MÓWIĆ po hiszpańsku". Czyż to nie było urocze i zachęcające? ;) Bagatela 6863 czasowniki z pełną odmianą... phi, co to dla kogo ;)

Co prawda nie wzięłam sobie tego zanadto do serca, ale pasek szybkiego dostępu do koniugatora mam zawsze doinstalowany go przeglądarki.

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia