tekst do przetłumaczenia :)

Temat przeniesiony do archwium.
GDYBY KTOŚ MÓGŁ MI TEN TEKST PRZETŁUMACZYĆ NA NIEDZIELĘ, TO BYŁABYM OGROMNIE WDZIĘCZNA!!! :* Z GÓRY DZIĘKUJĘ!

Kraków leży na południu Polski nad rzeką Wisłą. W Krakowie znajduje się:

Rynek Główny- jeden z trzech największych rynków w Europie.

Rynek Mały- położony w sąsiedztwie Rynku Głównego, na wschód od kościoła Mariackiego, ograniczony od południa ulicą Sienną, zaś od północy ulICĄ Mikołajską. Dawniej służył jako plac targowy, dziś znajduje się tutaj parking, a latem ogródki kawiarniane.

Plac Mariacki- uroczy zakątek pomiędzy kościołem Mariackim i Małym Rynkiem. W środku znajduje się oryginalna fontanna.

Plac Wszystkich Świętych- położony między kościołem Franciszkanów a ullicą Grodzką. Obok reprezentacyjny gmach pałacu Wielopolskich- siedziba Urzędu Miasta Krakowa.

Plac świętej Marii Magdaleny- urokliwe miejsce pomiędzy ulicami Grodzką i Kanoniczą, na przeciwko kościoła świętego Piotra i Pawła.

Plac Szczepański- położony między ulicami Szczepańską, świętego Tomasza i Plantami. Kiedyś plac targowy, obecnie parking.

Plac świętego Ducha- znajduje się między ulicą Szpitalną a Plantami, w znacznej części zajmuje go parking. Obok wspaniały gmach Teatru imienia Juliusza Słowackiego i gotycki kościół świętego Krzyża.

Plac Matejki- tereny historycznego przedmieścia Krakowa- Kleparza. Centralnym punktem placu, położonego między ulicami Basztową a Warszawską, jest Pomnik Grunwaldzki.

Stary Kleparz- najsłynniejszy plac targowy Krakowa, położony w sercu Kleparza.

Plac Nowy- nazywany również Żydowskim. Na środku- tzw. Okrąglak, po zachodniej stronie- Centrum Kultury Żydowskiej.

Plac Wolnica- w średniowieczu główny plac handlowy Kazimierza- odrębnego miasta, założonego w XIV wieku przez Kazimierza Wielkiego.

Plac Centralny- najstarszy plac Nowej Huty, u zbiegu aleji Jana Pawła II, aleji Solidarności, aleji Róż i aleji Władysława Andersa.
albo na poniedziałek... :D BŁAGAM !!!
to jest tekst dośc zaawansowany, więc jesli tego ktos od Ciebie wymaga, to znaczy, ze musisz byc na niezłym poziomie i chyba tylko Twoje lenistwo wchodzi tu w rachubę,w innych postach tez nie było nic nadzwyczajnego, a Ty po prostu uzyłas sobie tu ludzi jak żywego słownika

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia