Mam ogromną prośbę! Muszę napisać 10 rad dla nauczycieli jak żyć w zgodzie z uczniami, jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Przygotowałam je po polsku, jezeli tylko ktos moze mi pomoc, to prosze o przetlumaczenie chociaz czesci! Z gory bardzo dziekuje! u pozdrawiam!!:)
P.S To ma być w formie usted, w trybie rozkazującym ;)
10 rad dla nauczycieli, jak żyć w zgodzie z uczniami:
1. Niech się Pan/Pani często uśmiecha, ponieważ uczeń się boi nauczycieli z groźnym wyrazem twarzy i nie poprosi o pomoc kiedy nie będzie czegoś rozumiał.
2. Niech Pan/Pani utrzymuje w klasie przyjazną atmosferę i znajduję chwilę czasu dla każdego ucznia gdy ten prosi o pomoc, ponieważ nie każdy uczeń od razu wszystko rozumie i wymaga ponownego wytłumaczenia.
3. Niech Pan/Pani nie robi często niezapowiedzianych kartkówek i odpowiedzi ustnych, ponieważ uczniowie mają dużo innych przedmiotów, na które codziennie muszą się solidnie przygotować.
4. Niech Pan/Pani zadaje dużo ciekawych prac do domu (np. plakaty), ponieważ uczniowie lubią wykazać się pomysłowością i zdolnościami plastycznymi oraz zdobyć bez problemów dobrą ocenę.
5. Planując sprawdzian niech Pan/Pani uwzględni sprawdziany z innych przedmiotów, żeby uczniowie nie mieli dużo sprawdzianów w tym samym czasie.
6. Niech Pan/Pani dużo nie krzyczy na uczniów, ponieważ tworzy to nieprzyjazną atmosferę i prowadzi do złych stosunków pomiędzy nauczycielem a uczniem.
7. Niech Pan/Pani prowadzi lekcje ciekawie i żywiołowo, dzięki czemu zainteresuje Pan/Pani ucznia swoim przedmiotem.
8. Niech Pan/Pani urozmaica swoją lekcje obrazkami, dźwiękiem, modelami, ponieważ uczeń czerpie wiedze wszystkimi swoimi zmysłami (słuch, wzrok, dotyk).
9. Niech Pan/Pani daje uczniom pod koniec lekcji karty pracy, ponieważ podsumowanie lekcji pomaga w nauce w domu.
10. Niech Pan/Pani pamięta o powyższych radach, ponieważ zapobiegnie Pan/Pani zbędnych problemów podczas porozumiewania się z uczniami.